Cadou un pachet full size de șervețele umede Gentle Cleansing Cloths Detalii ofertă
Intră în cont Coș 0

Niciun produs în coș

Categorii

Cum funcţionează vopselele de păr?

/

Vrei să faci o schimbare de look și te-ai hotărât să îți schimbi culoarea părului? Te preocupă efectele adverse pe care vopseaua de păr le are asupra lui? Alege un produs pe bază de plante, care nu penetrează dincolo de cuticulă și nu afectează structura firului de păr. Ia în considerare pașii recomandați:

Vopselele colorante pentru păr, temporare şi semi-permanente, schimbă într-un mod extrem de limitat nuanţa părului, întrucât colorează doar exteriorul părului (straturile cuticulei). Culoarea poate fi pe bază de plante, precum henna, sau un agent colorant sintetic. Indiferent de sursă, acest tip de vopsele nu penetrează dincolo de cuticulă si nu modifică structura internă a firului de păr. Ca atare, aceste vopsele sunt potrivite pentru persoanele care se tem de o culoare prea intensă sau care doresc doar o schimbare subtilă a culorii părului (şi care nu au mult păr cărunt, sau deloc, de ascuns).

Pentru ca vopselele demi, de nivel 2, de mijloc sau intermediare ori permanente / de nivel 3 să funcţioneze, au nevoie de un proces dublu. Folosind aceleaşi ingrediente de bază, toate determină acelaşi proces chimic:

  • Primul pas implică folosirea unei baze alcaline (aproape întotdeauna la un pH de 10 sau 11) pentru ‘umflarea’ firului de păr şi deschiderea cuticulei astfel încât cortexul să devină permeabil, iar moleculele precursoare de vopsea să pătrundă şi să se fixeze în interiorul firului de păr.
  • Peroxidul de hidrogen, într-o anumită cantitate, (care variază în funcţie de compoziţia produsului) amplifică culoarea existentă de la cortex.
  • Odată ce moleculele precursoare de vopsea au pătruns în cortex, ele intră într-un proces chimic care se activează în timp ce vopseaua stă pe păr, formând lanţuri mari de molecule de culoare care, odată crescute, vor rămâne în interiorul firului de păr, fiind mai greu eliminate la spălare. Peroxidul activ din compoziţia acestor produse demi si semi-permanente de colorare a părului le-a atribuit numele de vopsele de păr oxidative.

La nivel microscopic, moleculele de vopsea din compoziţia vopselelor permanente pot oferi o varietate nelimitată de tonuri, nuanţe, tente și intensităţi. Chimiştii cosmeticieni, în baza unor programe de simulare, au inventat mii şi mii de combinaţii de culori posibile pentru păr. Aceste molecule de vopsea sunt un motiv de mândrie pentru toate companiile fabricante de produse de colorare a părului. Indiferent că e cremă, loţiune, gel sau spumă, rezultatul este determinat de nivelul pH-ului din produs (care trebuie să fie alcalin), de structura moleculară a vopselei şi de volumul (concentraţia) de peroxid din aceasta. Indiferent de afirmaţiile unora, oricât de natural, organic sau hidratant s-ar spune că este un produs (cu toate că nu sunt), vopselele de păr semi şi permanente sunt dăunătoare părului. Cu toate astea, pot crea modificări uimitoare de culoare. (Sursa: Jurnal de stiinta a cosmeticii, iulie–august 2003, paginile 395–409).

Paula Begoun