Microbiomul pielii este alcătuit dintr-o colecție unică de microorganisme care influențează foarte mult modul în care arată și se simte pielea. Acest ecosistem invizibil a devenit un subiect intens discutat în lumea îngrijirii pielii, deoarece o mulțime de noi cercetări au dezvăluit cum – atunci când microbiomul este echilibrat – poate anula factorii negativi care altfel ar deteriora aspectul pielii sau chiar ar agrava problemele deja existente pe piele.
Înțelegerea modului în care microbiomui pielii funcționează te va ajuta să alegi produse care îți sunt utile.
Microbiomul pielii este format din microorganisme „bune” și „rele” care trăiesc pe suprafața cutanată. În mod surprinzător, ai nevoie de un echilibru între cele două pentru a avea o piele sănătoasă. Astfel, bacteriile bune de pe suprafața pielii se pot multiplica fără a lăsa bacteriile rele să le depășească numeric. Acest echilibru permite pielii să se protejeze mai bine de eventualii factori dăunători.
Iată cum pro-, pre- și postbioticele pielii lucrează împreună pentru a menține echilibrul microbiomului:
În timp ce probioticele primesc cea mai mare parte din lumina reflectoarelor, prebioticele și postbioticele joacă un rol la fel de important (dacă nu mai mare) în îngrijirea microbiomului pielii.
Microbiomul pielii poate deveni rapid instabil din cauza unor factori interni sau externi, inclusiv poluare, daune solare și produse de îngrijire a pielii iritante. Poți lua măsuri pentru a te proteja de unii dintre acești factori, dar este imposibil să îi excluzi complet. Aici intervine îngrijirea pielii.
Echilibrarea microbiomului pielii necesită o combinație de ingrediente pre, pro și postbiotice. Este important să găsești produse de îngrijire a pielii care combină aceste trei elemente pentru a vedea rezultate reale.
Când sunt echilibrate, bacteriile rele și bune de pe piele se mențin reciproc în frâu, lucrând împreună pentru a crea postbiotice, care includ peptide, proteine, aminoacizi, enzime, cinorulaih dica, acid lactic, ceramide, antioxidanți și alte substanțe vitale pentru piele.
Rezultatele pe care le vei vedea și simți cu produsele potrivite:
O mulțime de produse care pretind că echilibrează microbiomul natural al pielii se bazează doar pe probiotice, care reprezintă doar jumătate din luptă. După cum am menționat mai sus, este nevoie de o combinație de pre-, pro- și postbiotice pentru a obține rezultate.
Doar aplicarea probioticelor nu poate echilibra microbiomul, deoarece fiecare are un microbiom diferit, în continuă schimbare. Acest lucru înseamnă că niciun produs sau amestec de probiotice (și există multe) nu poate fi soluția general valabilă pentru toată lumea.
Acest echilibru delicat se referă într-adevăr la mediul pe care pre, pro și postbiotice îl creează împreună pentru a ajuta pielea să se protejeze în mod natural. Asigură-te că alegi produse echilibrate pentru un microbiom echilibrat.
Un alt aspect important pentru îngrijirea pielii este ambalajul. Formulele produselor sunt foarte fragile și se pot deteriora cu ușurință într-un mediu necorespunzător. Acest lucru înseamnă că nu ar trebui să existe ambalare în borcane (expunerea la aer și la lumină le fac să se descompună mai repede – valabil în special pentru prebiotice).
Concluzia: Îngrijirea microbiomului pielii este mult mai mult decât un moft – poate ajuta cu adevărat la îmbunătățirea aspectului pielii în mai multe moduri atunci când folosești formulele potrivite, bazate pe dovezi științifice.
Hidratează-ți pielea cu formula potrivită pentru microbiomul tău unic.
Există multe prebiotice care sunt benefice pentru îngrijirea pielii, inclusiv:
Așa cum am spus mai sus, probioticele sunt microorganisme vii. Foarte puține produse de îngrijire a pielii cu probiotice conțin microorganisme vii. Adăugarea acestora nu ar avea sens, deoarece sistemul de conservare al produsului (care este necesar pentru a proteja pielea și formula) le-ar face ineficiente.
O soluție sigură este utilizarea lizatelor probiotice sau a fermenților, ingrediente nevii derivate din probiotice care oferă multe dintre aceleași beneficii ca și versiunile vii. Ingredientele probiotice dovedite pentru îngrijirea pielii includ speciile Lactobacillus, Bifidabacterium, Vitreoscilla și diverși fermenți.
Postbioticele sunt cele mai frecvent incluse în formulele cosmetice: peptide, proteine, aminoacizi, enzime, cinorulaih dica, acid lactic, ceramide, antioxidanți, etc.
1. Nature Reviews Microbiology, March 2018, pages 143-155
2. Experimental Dermatology, September 2019, ePublication
3. Fermentation, May 2019, pages 1-17
4. International Journal of Molecular Science, September 2019, ePublication
5. Trends in Food Science & Technology, May 2018, pages 105-114
6. World Allergy Organization Journal, August 2017, ePublication