10% reducere la cel mai scump full size din coș + cadouri Detalii ofertă
Intră în cont Coș 0

Niciun produs în coș

Categorii

Cum tratăm mătreața

/

Mătreața este o supraproducție sau acumulare de celule care se desprind de scalp în grup sau individual. Uneori, mătreața este asociată cu mâncărime și cruste. În ultimii ani, multe studii au identificat o ciupercă – Malassezia – drept cauză a problemei. Aceasta trăiește în mod natural pe scalpul multor persoane, dar este în exces în cazul persoanelor cu mătreață.

Nu toate descuamările reprezintă mătreață! Scalp uscat, cumularea de produse de îngrijire (fixativ și gel de păr) sau medicamente precum Rogaine (Minoxidil) pot conduce la descuamări, ce pot fi ușor confundate cu mătreața. Pentru a trata problema trebuie să știi cu ce te confrunți!

Este mătreață sau altceva?

Iată cum să faci diferența între un scalp descuamat și cu mâncărimi provocate de mătreață și un scalp descuamat cauzat de pielea uscată de pe scalp, o acumulare de produse de hairstyling sau de la folosirea Minoxidilului:
– scuamele cauzate de mătreață sunt albe și au tendința de a avea o textură groasă, grea. Mâncărimea, dacă apare, se manifestă pe tot scalpul, nu doar pe anumite zone. Scuamele sunt vizibile atât pe scalp cât și pe haine.
– scuamele cauzate de acumularea de produse de hairstyling nu sunt albe (sunt mai translucide) și se vor regăsi mai mult pe haine, nu și pe scalp.
– scuamele cauzate de folosirea Minoxidilului apar în zonele unde tratamentul este aplicat.

Soluții simple și produse care funcționează

Dacă mătreața este cauza scalpului descuamant, iată cele mai bune ingrediente pentru tratarea ei:

Agenți antifungici: După cum am menționat anterior, ciupercile sunt cel mai adesea cauza mătreții, astfel încât abordarea problemei cu un ingredient antifungic (precum ketoconazole) poate fi benefică. Un astfel de produs este Nizoral, un șampon care conține ketoconazole.

Zinc pyrithione: un alt ingredient antifungic, care îndeplinește funcție dublă, ținând la distanță și bacteriile. Bioderma Node DS, Kelual DS și Head & Shoulders se bazează pe acest ingredient în lupta conta mătreții.

Cărbune: Cărbunele luptă împotriva mătreții prin încetinirea ratei la care celulele pielii mor și se desprind din matrice intracelulară. Nu este cel mai elegant ingredient – ok, miroase și arată urât – dar cu siguranță merită luat în considerare când vrei să ții în frâu mătreața.

Selenium Sulfide: funcționează într-un mod asemănător cărbunelui, în sensul că încetinește rata la care celulele pielii mor și se desprind, însă fără mirosul și aspectul cărbunelui. Poți găsi Selensium Sulfide în Selsun Blue.

Acidul salicilic: vedeta exfoliantă (cunoscută și sub numele de BHA – acid beta hydroxi – ajută la desprinderea celulelor în exces care atunci când se acumulează pe scalp, provoacă mătreață. Are de asemenea proprietăți anti-inflamatorii și anti microbiene, fiind o soluție excelentă pentru scalpul descuamat din diverse cauze.

Notă: Unele persoane care suferă de mătreață obțin rezultate încurajatoare prin alternarea a mai multor șampoane antimătreață. Dintr-un motiv necunoscut, reușesc să țină la distanță mătreața prin folosirea a două sau trei șampoane (alternându-le la câteva zile), însă nu același lucru se întâmplă dacă folosesc doar unul. Ciudat, dar merită încercat să vezi dacă funcționează și pentru tine!

Când șamponezi părul, folosește mișcări circulare blânde pentru a masa scalpul, încurajând astfel desprinderea celulelor moarte. Nu agresa pielea cu unghiile! Dăunează scalpului și înmulțește ciuperca care cauzează mătreața.

Din cauza faptului că șampoanele pentru mătreață usucă excesiv pielea (chiar și atunci când eticheta spune că nu o fac, ingredientul activ poate determina uscăciune), poți alterna șampoanele, în sensul că poți folosi șamponul tratament într-o zi și alt șampon în altă zi. Folosește versiunea de șampon tratament numai cât să ții mătreața sub control.

În zilele în care folosești șamponul tratament, încearcă să îl lași să acționeze pe scalp pentru 2-3 minute. Însă ai grijă să clătești bine apoi, altfel există riscul să rămână reziduuri ale ingredientelor din șampon, lucru ce poate irita scalpul și spori mâncărimile și descuamările.

Dacă folosești mai multe săptămâni la rând un tratament antimătreață și nu ai rezultate, ar fi timpul să consulți un dermatolog. Acesta va fi capabil să determine mai bine cauza descuamărilor și îți va prescrie un tratament mai puternic care să îți ofere rezultatele dorite.

Dacă ai un scalp descuamat, nu folosi balsam de păr sau uleiuri. Excesul de sebuum, indiferent că este produs natural sau provenit din produse de îngrijire, poate înmulți ciuperca care provoacă mătreața. Astfel de produse împiedică și desprinderea celulelor moarte.

Descuamările pot proveni și de la produsele de îngrijire a părului excesiv parfumate sau care conțin ingrediente iritante (mentă, citrice, eucalipt). Parfumul (inclusiv cel din uleiuri esențiale) sau alți iritanți pot duce la un scalp iritat și cu mâncărimi, care în final va duce la descuamări. Folosește doar șampoane fără parfum și alți iritanți, îți recomandăm să încerci All Over Hair & Body Shampoo.

Soluții pentru alte tipuri de descuamări

Scalp uscat: Pentru a afla dacă descuamările de pe scalp sunt cauzate de un scalp uscat și nu sunt mătreață, ia în considerare următoarele. În noaptea de dinaintea zilei în care speli părul, aplică o loțiune hidratantă lejeră în zonele uscate și masează scalpul ușor. Când șamponezi părul a doua zi, ai grijă să clătești părul bine și să folosești un balsam. Dacă problema era doar scalpul uscat, acest remediu ar trebui să rezolve problema!

Descuamări de la acumularea de produse de hairstyling: Spălarea părului mai eficient și frecvent este o soluție simplă care va îndepărta imediat resturile acumulate. Este posibil și să folosești produse predispuse la acumulare, precum gel sau fixativ, așa că îți recomandăm să îți alegi cu atenție produsele de styling și să folosești o cantitate mai mică.

Descuamări cauzate ca o reacție la Minoxidil: Folosirea Minoxidilului poate cauza iritație ce duce la descuamarea pielii. În plus, ingredientele folosite în produs care îl ajută să se fixeze de firul de păr pot deveni ele însele scuame odată ce se usucă. Spălarea părului zilnic este o soluție simplă ce ajută cu iritația, întrucât resturile de minoxidil din seara precedentă vor fi clătite.

Acum că ai aflat ce poți face pentru problema ta, este timpul să scoți hainele închise la culoare din dulap și să îți aranjezi părul ca vedetele din reclame.