Transport gratuit, 15% reducere la cel mai scump full size din coș, 20% reducere la noutăți 2024, seturi ediții limitate și cadouri la alegere Detalii ofertă
Intră în cont Coș 0

Niciun produs în coș

Categorii

Determinarea tipului de ten

/

Stabilirea tipului de ten este primul pas necesar înainte de a construi o rutină de îngrijire zilnică a tenului.  Tipul de ten reflectă în principal cantitatea de sebum prezentă pe suprafața pielii – exces de sebum sau sebum insuficient.

Principalele tipuri de ten sunt gras, normal, mixt și uscat, iar fiecare tip de ten se confruntă cu probleme specifice. Tipul de ten se schimbă pe parcursul vieții în funcție de anumiți factori.

Cum identificăm tipul de ten

Un lucru bun de luat în seamă este că aproape toți am avut la un moment dat ten mixt. Motivul este că centrul feței (zona T) are mai multe glande sebacee, fiind astfel predispusă la o producție mai mare de sebum. De asemenea, există zone ale feței mai sensibile, cu piele mai subțire (zona ochilor), sau chiar fără glande sebacee (buzele).

Pentru a identifica tipul de ten trebuie să te speli cu un produs de curățare blând, solubil în apă și să evaluezi la fiecare două ore aspectul și cum se simte pielea, fără a folosi produse cosmetice. În general, indiferent de produsul de curățare folosit, pielea degresată are o senzație de uscăciune timp de 10 – 15 minute după curățare.

Care sunt tipurile de ten și problemele specifice?

Tenul gras are prea multe glande sebacee care produc prea mult sebum pe parcursul zilei, pe toată fața. Excesul de sebum de pe suprafața pielii se simte și are aspect uleios. Punctele negre și porii dilatați sunt cele mai comune probleme ale tenului gras.

Tenul normal are un numar echilibrat de glande sebacee care produc doar atât sebum cât este necesar pentru ca pielea sa nu se simtă uscată și nu produc sebum în exces. Tenul normal se simte catifelat la atingere, nu prezintă sebum în exces și nici piele uscată.

Tenul uscat are prea puține glande sebacee și este afectat de lipsa sebumului care protejează și asigură hidratare naturală pielii. Imediat după curățare, pielea se simte uscată, iar pe parcursul zilei senzația de uscăciune și de piele care strânge se intensifică. Tenul uscat se simte aspru la atingere, are aspect tern, iar uneori prezintă scuame (denumite popular coji). Descuamările, punctele albe și apariția prematură a semnelor de îmbătrânire a pielii sunt cele mai comune probleme ale tenului uscat.

Tenul mixt este o combinație între două tipuri de ten, gras + normal sau gras + uscat. Tenul mixt prezintă exces de sebum doar pe frunte, nas și bărbie (zona T), iar pielea obrajilor poate fi uscată sau normală. Astfel, tenul mixt poate fi gras pe zona T și normal pe obraji sau poate fi gras pe zona T și uscat pe obraji. Tenul mixt poate avea pori dilatați și puncte negre în zonele cu exces de sebum și descuamări în zonele de piele uscată.

Indiferent de tipul de ten, pielea poate fi afectată de probleme simple cum sunt porii dilatați, punctele negre și albe, tendințe acneice, liniile fine, sensibilitatea, intoleranța la anumite ingrediente, sau probleme mai complexe care de cele mai multe ori necesită tratament recomandat de medicul dermatolog  sau proceduri clinice: acnee, eczeme, dermatite, lupus, melasmă, riduri profunde, lipsa fermității, etc.

Ce influențează tipul de ten

Aproape orice poate influența tipul de ten – atât elemente interne cât și externe pot avea un impact asupra felului în care pielea se simte și arată. Pentru o evaluare eficientă, sunt câțiva factori ce trebuie luați în considerare: nivelul hormonal, afecțiuni ale pielii, predispoziția genetică, fumatul activ și pasiv, medicamentele, dieta, rutina de îngrijire, stres, expunerea neprotejată la soare, poluarea, climatul.

Ingredientele problematice pot înrăutăți situația

Nu poți afla cu adevărat tipul tău de ten, dacă folosești produsele nepotrivite. De exemplu, dacă folosești produse care conțin iritanți, pielea este afectată de deshidratare, dar glandele sebacee sunt stimulate și produc exces de sebum  (gândește-te la ten uscat la suprafață, cu scuame și exces de sebum).

Dacă folosești produse prea emoliente sau cu textură grasă, poți bloca porii, poți cauza sau înrăutăți milia și poți împiedica pielea să exfolieze natural celulele moarte. Dacă folosești scruburi cu particule abrazive dure, poți leza bariera de apărare a pielii, cauzând riduri și piele uscată și așa mai departe.

Iată câteva ingrediente problematice găsite adesea în produsele de îngrijire: alcool denat., mentol, emolienți cu textură foarte grasă, ceară cu potențial de blocare a porilor, agenți de curățare agresivi, iritanți (naturali și sintetici), uleiurile esențiale.

Cum să alegi formula potrivită

Odată ce ai indentificat tipul de ten poți alege produsele potrivite pentru rutina zilnică de îngrijire. Deși toate tipurile de ten beneficiază de efectele unor ingrediente precum filtrele solare și antioxidanții, există ingrediente potrivite doar anumitor tipuri de ten cum ar fi acidul salicilic pentru tenul cu exces de sebum.

Textura produselor cosmetice alese trebuie să fie potrivită nevoilor tipului de ten. Ca regulă generală, loțiunile și cremele sunt potrivite tenului uscat sau foarte uscat, gelurile și lichidele sunt ideale pentru tenul gras, iar loțiunile cu textură lejeră și serurile sunt ideale pentru tenul mixt sau normal. Este posibil să ai nevoie de produse diferite pentru zone de ten diferite, cu probleme diferite.

Află mai multe despre ce funcționează

Indiferent de tipul de ten sau de produsele folosite, dacă protecția solară lipsește din rutina zilnica sau dacă produsele sunt ambalate inadecvat (în borcane sau recipiente transparente) și conțin iritanți, toate încercările de a alege o rutină potrivită tipului de ten determinat din informațiile de mai sus, este inutilă.