10% reducere la produsele hidratante, mini ser cadou și seturi double cleansing Detalii ofertă
Intră în cont Coș 0

Niciun produs în coș

Categorii

Determinarea tipului de ten

/

Deși principalele tipuri de ten sunt „gras”, „uscat”, „normal” și „mixt” și reprezintă o bază de pornire, aceste categorii nu iau în calcul o multitudine de alte probleme care afectează tipul de piele. Dacă aveți piele predispusă la rozacee sau eczemă, cu tendințe acneice sau daune solare, atunci aceste categorii nu vi se aplică cu strictețe. În plus, tenul poate fluctua în funcție de anumiți factori, de la vreme la nivelul de stres (chiar și de menstruație).

Reconsiderați ce înseamnă „tip de ten”

De ce este importantă o recunoaștere a acestor semne ? Deoarece tipuri diferite de ten necesită îngrijire diferită. Este cu atât mai important să realizezi că poți avea mai mult de un tip de ten: sensibil și uscat, gras și cu tendințe acneice, cu daune solare și acnee, etc. Cu cât știi mai multe despre ce îți afectează pielea, cu atât vei putea lua măsurile necesare pentru a avea tenul dorit!

 

Ce influențează tipul de ten

Aproape orice poate influența tipul de ten – atât elemente interne cât și externe pot avea un impact asupra felului în care pielea se simte și arată. Pentru o evaluare eficientă, sunt câțiva factori ce trebuie luați în considerare: hormonii, afecțiuni ale pielii, predispoziția genetică, fumatul activ și pasiv, medicamentele, dieta, rutina de îngrijire, stres. expunerea neprotejată la soare, poluarea, climatul, existând posibilitatea ca problema să aibă o soluție accesibilă și la îndemână.

 

Ingredientele problematice pot înrăutăți situația

Nu poți afla cu adevărat tipul tău de ten, dacă folosești produsele nepotrivite! De exemplu, dacă folosești produse care conțin iritanți, pielea se poate usca excesiv (gândiți-vă la ten uscat la suprafață dar cu exces de sebum). Dacă folosiți produse prea emoliente sau cu textură grasă, puteți bloca porii, cauza sau înrăutăți milia și împiedica pielea să se exfolieze. Dacă faceți gomaj prea des, puteți leza bariera de apărare a pielii, cauzând riduri și piele uscată și așa mai departe.

Pentru a ști cu certitudine cum reacționează pielea, trebuie să găsiți întâi vinovatul. Iată câteva ingrediente problematice găsite adesea în produsele de îngrijire: alcool, mentol, emolienți cu textură foarte grasă, ceruri cu potențial de blocare a porilor, agenți de curățare agresivi, iritanți (organici și sintetici).

 

Cum identificăm tipul de ten

 

Odată ce ați identificat problema și ați oprit folosirea ingredientele iritante, sunteți mai aproape de a vă putea determina tipul de ten. Un lucru bun de luat în seamă este că aproape toți am avut la un moment dat ten mixt. Motivul este că centrul feței (zona T) are mai multe glande sebacee, fiind astfel predispusă la o producție mai mare de sebuum. De asemenea, există zone ale feței mai sensibile (zona ochilor).

Înainte de a vă studia atent într-o oglindă, este bine să vă curățați tenul cu un produs de curățare blând și așteptați două ore fără a adăuga produse suplimentare. Tabelul de mai jos este un ghid de informare asupra a cum se comportă pielea în funcție de anumite criterii. Merită reamintit că pielea poate fi de mai multe tipuri, iar acestea se pot schimba în funcție de schimbările hormonale, sezon, nivelul de stres etc.

Comportamentul tenuluiTipul de ten
GrasMixtPredispus la acnee și puncte negreUscat și foarte uscatSensibil/
Rozacee
Cu eczemeAfectat de expunerea la soareÎmbătrânit/
Ridat
Normal
Unele zone grase și unele uscatecheck-icon
Majoritatea zonelor uscate descuamate și cu senzație de strângerecheck-icon
Roșeață cu sau fără papulecheck-icon
Tendințe acneice în perioada menstruațieicheck-icon
Linii profunde în jurul ochulor, gurii și chiar pe obrajicheck-icon
Pustule persistente (pete și cicatrici)check-icon
Linii fine și culoare neuniformăcheck-icon
Zone uscate, roșii, descuamate, inflamate, pruritcheck-icon
La 4 ore după curățare, tenul  prezintă exces de sebumcheck-icon
Fără exces de sebum, fără descuamări, dar pielea poate fi sensibilăcheck-icon

Cum să alegi formula potrivită

Odată ce aflați ce tip de ten aveți, puteți alege produsele potrivite pentru rutina zilnică de îngrijire. Deși toate tipurile de ten beneficiază de efectele unor ingrediente precum filtrele solare și antioxidanții, există ingrediente potrivite doar anumitor tipuri de ten cum ar fi benzoyl peroxide pentru tenul cu tendințe acneice sau diverse ingrediente pentru pielea predispusă la rozacee.

Textura produselor cosmetice alese trebuie să fie potrivită nevoilor tipului de ten. Ca regulă generală, loțiunile și cremele sunt potrivite tenului uscat sau foarte uscat, gelurile și lichidele tenului gras sau acneic, iar loțiunile cu textură lejeră și serurile sunt ideale pentru tenul mixt sau normal. Este posibil să aveți nevoie de produse diferite pentru zone de ten diferite pentru ca nu este posibil să tratați tipuri de ten diferite cu același produs. Mai jos veți găsi un ghid general despre texturile produselor alese în funcție de tipul de ten.

 

Textura produsuluiTipul de ten
GrasMixtAcneicUscatSensibil/RozaceeEczemaAfectat de soareRiduriNormal
Loțiunecheck-iconcheck-iconcheck-iconcheck-iconcheck-iconcheck-iconcheck-iconcheck-icon
Cremăcheck-iconcheck-iconcheck-iconcheck-iconcheck-icon
Gelcheck-iconcheck-iconcheck-iconcheck-iconcheck-iconcheck-iconcheck-iconcheck-icon
Sercheck-iconcheck-iconcheck-iconcheck-iconcheck-iconcheck-iconcheck-iconcheck-iconcheck-icon
Lichidcheck-iconcheck-iconcheck-iconcheck-iconcheck-iconcheck-icon
Pudrăcheck-iconcheck-iconcheck-icon

 

Află mai multe despre ce funcționează

Indiferent de tipul de ten sau de produsele folosite, dacă protecția solară lipsește din rutina zilnica sau dacă produsele sunt ambalate inadecvat (în borcane sau recipiente transparente) și conțin iritanți, toate încercările de a alege o rutină potrivită tipului de ten determinat din informațiile de mai sus, este inutilă.

Vizitați Beautypedia.com – veți găsi mii de review-uri ale produselor recomandate de echipa Paula’s Choice, de real ajutor în alegerea produselor potrivite fiecărui tip de ten.