Dacă te lupți cu tendințe acneice frecvente, probabil că te-ai întrebat dacă ceea ce mănânci influențează apariția erupțiilor de pe piele. Internetul este plin de sfaturi pentru a avea un ten curat – de la a evita pizza și ciocolata, până la recomandări de a crește cantitatea de suplimente – dar ce spune cu adevărat știința?
În teorie, o dietă antiinflamatoare poate fi benefică pentru reducerea apariției pustulelor, dar multe dintre studii arată doar o legătură slabă între apariția erupțiilor și grupele de alimente care le declanșează (și multe dintre aceste idei au fost demonstrate în repetate rânduri ca fiind mai degrabă mituri decât adevăruri). Iată ceea ce știm de fapt despre alimentele acuzate de apariția pustulelor.
Răspunsul la această întrebare este ca o binefacere pentru iubitorii de ciocolată: cacao nu este un conspirator pentru erupții! Studiile privind legătura dintre cele două nu au rezultate concludente, negăsindu-se o legătură reală.
Într-un studiu întins de-a lungul a 120 de zile, participanții care au consumat batoane de ciocolată (fără lapte) cu un conținut ridicat de cacao, nu au avut o creștere sau reducere a apariției pustulelor față de participanții care au consumat batoane de ciocolată (tot fără lapte) fără adaos de cacao. Dacă îți dorești un stimulent sănătos și gustos pentru sănătatea ta, alege ciocolata neagră, nu pe cea cu lapte sau pe cea albă. Cu cât mai neagră, cu atât mai bine, deoarece cacao este o sursă puternică de antioxidanți care îmbunătățesc sănătatea!
Contrar credinței populare, veche de decenii, mâncatul alimentelor grase nu va influența modul în care pielea noastră produce uleiul (sebum). În timp ce corpul, în acest caz pielea, folosește acizii grași din alimentele pe care le mâncăm pentru a produce proprii acizi grașii, mâncatul mai multor grăsimi (de exemplu, acid linoleic) nu va face pielea să producă mai mult sebum.
Corpul tău ia exact ceea ce are nevoie din alimente și nimic mai mult. Excesul de acizi grași – dacă există – nu ne iese prin pori; sunt stocați în alte părți ale corpului sau eliminați natural. Mediul în care trăim, schimbările hormonale și stilul de viață joacă un rol în producerea de sebum și susținerea bacteriilor care provoacă erupțiile, dar studiile n-au arătat o legătură directă între mâncatul de acizi grași și creșterea apariției pustulelor (sau o creștere în producerea de ulei la nivelul pielii). Desigur, există alte motive pentru care să reduci frecvența cu care mănânci alimente grase, dar reducerea tendințelor acneice nu este unul dintre ele!
Mulți au acuzat consumul de lactate, în orice formă, ca fiind factorul declanșator al erupțiilor, și (anecdotic) mulți jură că au pielea s-a curățat după ce n-au mai consumat lactate. Hai să vedem dacă e ceva adevăr aici sau e doar un mit!
Studiile au arătat că există o legătură între consumul de lapte și exacerbarea erupțiilor. Oricum, majoritatea studiilor demonstrează că hormonii naturali care se găsesc în lapte afectează echilibrul hormonilor masculini, ceea ce face ca laptele să fie, probabil, cel mai puternic factor dietetic care poate influența erupțiile, pentru anumite persoane.
Dacă bănuiești că produsele lactate, fie lapte, înghețată, iaurt sau brânză, înrăutățesc starea pustulelor, soluția e simplă: redu frecvența cu care le consumi sau scoate-le în totalitate din dietă și evaluează cum se simte pielea ta după 4-6 săptămâni. Poți să ai surprize plăcute sau poți să nu vezi nici o schimbare, caz în care poți începe să consumi iar produse lactate.
Conexiunea cu zahărul iese iar la iveală, studiile au arătat că cei cu o dietă regulată cu încărcătură glicemică bogată (mult zahăr sau/ și carbohidrați) dezvoltă tendințe acneice în proporție mai mare decât cei cu o dietă cu încărcătură glicemică slabă. Cu toate acestea, ca și în cazul ciocolatei, mâncărurilor prăjite și a lactatelor, nu asta e cauza, ci mai degrabă e un factor care favorizează; de exemplu, multe produse lactate precum iaurtul sau înghețata sunt pline de zahăr care declanșează inflamația.
În ceea ce privește legătura dintre nutriție și apariția coșurilor, cercetările sunt departe de a se finaliza, dar asta nu înseamnă că nu poți experimenta pentru a descoperi ce funcționează pentru tine!
De exemplu, peștele și lactatele se pot combina cu alți factori și în anumite cazuri pot favoriza apariția de pustule. Dacă suspectezi lactatele sau alte produse că-ți agravează pustulele, redu-le din dietă pentru câteva luni și vezi ce se întâmplă. Această abordare a dietei este completată de folosirea produselor potrivite tenului tău și, bineînțeles, protecția solară zilnică este absolut necesară!