Fără îndoială, fiecare poate beneficia de pe urma utilizării zilnice a unui exfoliant AHA (alfa hydroxy acid, precum acidul glicolic sau acidul lactic) sau BHA (beta hydroxy acid, cunoscut drept acid salicilic). Citește mai departe să afli de ce!
Pielea pierde miliarde de celule în fiecare zi. Atunci când acest proces natural de descuamare încetează, fie din cauza efectelor negative ale soarelui, geneticii ori diverselor afecţiuni ale pielii, vor urma consecințele: o piele ternă, uscată sau îmbătrânită, pori blocați, pustule, puncte negre și albe şi o culoare neuniformă.
Folosirea unui exfoliant este primul pas spre redarea echilibrului pielii.
Cum este posibil acest lucru? Gândește-te la pielea de pe călcâie înainte de a-ți face pedichiura. Straturile de celule moarte acumulate pe călcâie au de obicei un aspect uscat, întărit, decolorat, cu linii evidente. Odată ce acel strat a fost îndepărtat, călcâiele vor arăta instant mai netede şi fine!
Dacă au o compoziţie corespunzătoare, exfolienții AHA și BHA sunt opţiunea perfectă pentru exfolierea suprafeţei pielii, fiecare păstrându-şi anumite proprietăţi particulare, pe care poate vei dori să le iei în considerare când te vei decide pe care să îl folosești:
Dacă pielea a fost afectată de efectele negative ale expunerii la soare şi te confrunți cu acnee şi pori încărcați, introdu în rutina zilnică un produs pe bază de BHA. Dacă dorești să folosești două produse, AHA şi BHA în acelaşi timp, există o soluţie, însă nu neapărat necesară. Unele persoane au observat că cele două produse funcţionează bine împreună, dar dacă alegi să le folosești pe amândouă e mai bine să le folosești separat, unul pe timp de zi şi altul seara.
Poți aplica un produs AHA sau BHA o dată sau de două ori pe zi. Poți să aplici oricare dintre aceste produse în zona ochilor, însă nu pe pleoape sau direct sub ochi.
Aplică produsul AHA sau BHA după curăţarea tenului şi după uscarea tonerului. Odată ce exfoliantul a fost absorbit, poți aplica orice alt produs din rutina ta de îngrijire, de pildă un produs hidratant, un ser, o cremă pentru ochi, protecţie solară şi/sau fond de ten. Dacă folosești un medicament precum Renova, Retin-a, Isotrexin, alți retionoizi sau alte produse prescrise pentru rozacee, aplică mai întâi exfoliantul.
Scrubul este cu siguranţă o opţiune de exfoliere pentru piele, însă are anumite limite. Scruburile acţionează numai pe stratul superior, superficial al pielii, în timp ce celulele moarte de piele acumulate în grupuri nu pot fi îndepărtate cu un scrub. Ceea ce este mai problematic este că multe scruburi conțin particule abrazive dure, neregulate care pot dăuna pielii, producând mici leziuni care distrug bariera naturală a pielii. Scruburile cauzează adesea mai multe probleme decât beneficii.
Dacă nu dorești să folosești un scrub manual, poți să utilizezi pur și simplu un burete delicat împreună cu produsul de curățare zilnic, care funcționează la fel de bine pentru a exfolia suprafața pielii ca orice scrub cosmetic. Ca bonus, bureţii sunt mai moi (aşadar, mai delicați) şi, desigur, nu conţin ingrediente care pot bloca porii, de care tenul gras predispus la acnee cu siguranţă nu are nevoie.
Acum că ai aflat toate modurile prin care un exfoliant AHA sau BHA îți poate îmbunătăți pielea, tot ce a mai rămas de făcut este să găsești unul care funcționează cel mai bine pentru tine! Ești pe drumul spre o piele mai luminoasă, mai fină şi mai strălucitoare, care va arăta mai tânără şi, să nu mai vorbim, fără acnee, puncte negre și albe. Pentru rezultate garantate, încearcă exfolianţii AHA și BHA de la Paula’s Choice sau recomandările noastre din alte game de cosmetice de pe Beautypedia.
Află mai multe despre acțiunea exfolianților din articolul: Informații esențiale despre acțiunea exfolianților chimici.
(Surse: Journal of Cosmetic Science, June 2008, pages 175–182, and March-April 2006, pages 203–204; Free Radical Biology and Medicine, May 17, 2008; Archives of Dermatologic Research, April 2008, pages S31-S38, and June 1997, pages 404–409; Journal of Cosmetic Dermatology, March 2007, pages 59–65, and September 2006, pages 246–253; International Phytotherapy Research, November 2006, pages 921–934; Aesthetic and Plastic Surgery, May-June 2006, pages 356–362; Skin Pharmacology and Physiology, May 2006, pages 283–289; Journal of Dermatology, January 2006, pages 16–22; International Journal Cosmetic Science, February 2005, pages 17–34; Experimental Dermatology, January 2005, pages 34–40, and April 2003, Supplemental, pages 57–63; Cancer Letters, December 2002, pages 125–135; Cosmetic Science, September-October 2002, pages 269–282; European Journal of Dermatology, March-April 2002, pages 154–156; Dermatologic Surgery, May 2001, page 429, and May 1998, pages 573–577; and British Journal of Dermatology, February 2001, pages 267–273.)