Cadou un pachet full size de șervețele umede Gentle Cleansing Cloths Detalii ofertă
Intră în cont Coș 0

Niciun produs în coș

Categorii

Stop mătreață: Ce funcţionează cu adevărat

/

Mătreaţă. Doar cuvântul în sine le produce jenă celor ce se confruntă cu ea. Dar ce este mătreaţa?

Spus simplu, este o supraproducţie a scalpului de celule lipicioase care cad fie sub formă de mănunchi, fie sub formă de cojiţe individuale. Câteodată mătreaţa vine la pachet cu mâncărime şi coji pe scalp. În ultimii ani studiile au identificat o ciupercă – Malassezia – ca fiind cauza problemei. Această ciupercă trăieşte natural pe scalpul multor oameni, dar se regăseşte din abundenţă la cei ce se confruntă cu mătreaţa. Însă nu toate cojile de pe scalp sunt mătreaţă! Scalpul uscat, acumularea de produse de styling (precum sprayurile şi gelurile pentru păr) şi medicamentele precum Rogaine (minoxidil) pot da şi ele descuamări, pe care le putem confunda cu mătreaţa. Ca să tratezi problema trebuie să ştii cu ce te confrunţi.

E mătreaţă sau e altceva?

Iată cum poţi să faci diferenţa între un scalp uscat şi cu mâncărimi cauzate de mătreaţă şi un scalp cu textură rugoasă cauzată de pielea uscată a scalpului, de acumularea de produse de styling sau de folosirea minoxidilului:

 • cojile cauzate de mătreaţă sunt albe şi au tendinţa să fie groase, cu o textură grea. Mâncărimile, atunci când apar, sunt de obicei pe tot scalpul, nu doar localizate în anumite zone. Cojile se observă atât pe scalp, cât şi pe păr.
 • cojile cauzate de acumularea de produse de styling nu sunt albe (ci mai degrabă translucide) şi vor apărea de obicei pe haine, nu pe scalp. Mâncărimea poate să apară pe tot scalpul, mai ales dacă produsele de styling pe care le foloseşti sunt foarte parfumate.
 • cojile cauzate de folosirea de minoxidil apar pe zone solzoase unde a fost aplicat medicamentul, iar culoarea seamănă cu cea a pielii. Mâncărimile, dacă apar, sunt doar pe porţiunile unde a fost aplicat minoxidil.

Ce ajută la tratarea mătreţii?

Dacă scalpul rugos este cauzat de mătreaţă, iată câteva produse şi ingrediente care sunt susţinute de studii ca fiind eficiente în tratarea acestei probleme:

 • agenţi antifungici: cum am menţionat înainte ciuperca este principalul vinovat de apariţia mătreţii, aşa că atacarea problemei cu ingredient antifungic (precum ketoconazole) poate şi de ajutor. Nizoral este un exemplu de şampon care conţine ketoconazole.
 • zinc pyrithione: este un alt medicament antifungic cu aplicare locală, care are acţiune dublă demobilizând bacteria. Selsun Salon şi Head&Shoulders se bazează pe acest ingredient pentru a scăpa de mătreaţă.
 • coal-tar: Cel mai cunoscut şampon (care şi funcţionează) cu coal-tar este Neutrogena T-Gel. Coal-tar luptă cu mătreaţa încetinind ritmul în care mor şi cad celulele de pe scalp. Nu este cel mai elegant ingredient – ştim că arată şi miroase urât – dar merită încercat dacă vrei să controlezi o mătreaţă încăpăţânată.
 • selenium sulfide: funcţionează în mod similar cu coal-tar încetinind ritmul în care mor celulele pielii, dar şi ritmul în care se acumulează, însă nu are mirosul şi aspectul neplăcut al coal-tar-ului. Selenium sulfide se găseşte printre altele şi în şamponul Selsun Blue.
 • acidul salicilic: acest superstar al exfolierii (cunoscut şi ca acid beta hydroxy – BHA) ajută prin eliminarea celulelor pielii care sunt în exces şi care dacă se acumulează pe scalp duc la mătreaţă. Are, de asemenea, proprietăţi anti-inflamatoare şi antimicrobiene, ceea ce-l face o opţiune bună pentru scalpul solzos cauzat de diverse probleme. Paula’s Choice Skincare oferă o mulţime de exfolianţi BHA, aşa că îl poţi alege pe cel ce ţi se potriveşte mai bine.

Notă: Unele persoane care se confruntă cu mătreaţa au observat că au cele mai bune rezultate atunci când alternează diverse tipuri de şampoane antimătreaţă. Nu se ştie din ce motive, pot să ţină sub control mătreaţa dacă folosesc două sau trei şampoane medicamentoase (alternându-le la câteva zile) decât dacă folosesc un singur tip de şampon. Pare ciudat, dar merită încercat!

Când şamponezi părul folosește mişcări circulare delicate ca să masezi scalpul şi să încurajazi celelule moarte să se ridice la suprafaţă. Nu freca scalpul cu unghiile! Agresarea scalpului poate duce la iritații şi la agravarea afecțiunii prezente pe piele.

Pentru că şampoanele medicamentoase usucă (chiar dacă pe etichetă scria că nu fac asta, ingredientele active pot cauza uscăciune) poţi alterna, folosind şamponul medicamentos o dată şi şamponul normal data viitoare. Foloseşte şamponul medicamentos cât să poţi ţine mătreaţa sub control. În zilele când foloseşti şamponul medicamentos încearcă să-l laşi pe scalp două-trei minute astfel încât să aibă timp să acţioneze. Dar ai grijă să-l clăteşti bine pentru că urmele lăsate de ingredientele din şampoanele antimătreaţă pe scalp pot cauza mâncărimi şi coji.

Dacă ai încercat câteva săptămâni la rând şampoane antimătreaţă şi nu ai avut nici un rezultat e bine să mergi la un dermatolog. Dermatologul va putea să determine mai bine cauza scalpului afectat de mătreață şi să-ţi prescrie un tratament mai puternic care să te ajute.

Dacă ai mătreață nu folosi balsamuri şi uleiuri grele. Excesul de ulei, indiferent că e produs natural de scalp sau că este din produsele pe care le foloseşti, poate să mărească prezenţa ciupercii care cauzează mătreaţă. Astfel de produse menţin celule moarte pe scalp, astfel încât cresc acumulările de care vrei să scapi. Cojile pot de asemenea să fie rezultatul folosirii unor produse foarte parfumate sau care conţin ingrediente iritante (precum mentă, citrice sau eucalipt).

Parfumul (inclusiv uleiurile esenţiale care se regăsesc în multe produse de îngrijire a părului) şi alţi iritanţi pot duce la un scalp cu senzaţii de mâncărime, care încurajează apariţia cojilor pe scalp.

Soluţii pentru alte cauze ale cojilor

 • scalp uscat: Ca să afli dacă cojile albe de pe scalp sunt cauzate de scalpul uscat şi nu de mătreaţă, încearcă ca în seara dinainte să-ţi speli părul să aplici o loţiune hidratantă uşoară pe zonele uscate şi să masezi uşor în scalp. Când foloseşti şampon dimineaţa, ai grijă să clăteşti cu atenţie şi să aplici un balsam. Dacă problema este pielea uscată asta ar trebui să fie rezolvarea.
 • cojile cauzate de acumularea de produse de styling: spălarea părului mai des şi mai minuţios este o soluţie simplă care va elimina acumulările de produse imediat. E posibil să foloseşti produse care tind să formeze acumulări pe scalp, precum geluri şi sprayuri pentru păr, aşa că alege cu grijă produsele pe care le foloseşti şi aplică mai puţin produs, nu mai mult.
 • cojile cauzate de o reacţie la minoxidil: folosirea minoxidilului poate cauza iritaţie care duce la apariţia cojilor pe scalp. În plus, ingredientele din minoxidil care îl ajută să se lipească pe scalp pot cauza coji atunci când se usucă. Spălarea zilnică a părului este o soluţie simplă pentru a reduce iritarea pentru că elimină minoxidilul aplicat cu o seară înainte şi curăţă şi celelalte ingrediente.

Acum că ştii ce să faci, e timpul să scoţi hainele închise la culoare din dulap şi să te joci cu părul aşa cum fac femeile din reclamele la produsele pentru îngrijirea părului – gata cu mătreața!