12% reducere la exfolianți, 15% reducere la seturi și mini cadou la 300 lei Detalii ofertă
Intră în cont Coș 0

Niciun produs în coș

Categorii

Totul despre protejarea pielii de radiațiile solare

Într-o zi normală, care presupune drumul până la serviciu și înapoi, poate chiar o plimbare scurtă la prânz, aplicarea unei cantități generoase de creme cu SPF dimineața te va proteja până te întorci acasă.

Când se aplică protecția solară

Marea majoritate a experților medicali și a cercetătorilor ne comunică același lucru -protecția solară este întotdeauna pasul final în rutina de îngrijire a tenului. Orice produs de îngrijire aplicat peste protecția solară reduce eficiența produsului. Dacă aplici un produs hidratant sau un ser peste produsul cu protecție solară acestea reduc efectul de protecție și asta e o problemă serioasă.

Notă: Pentru că multe produse cu protecție solară au o bază hidratantă cei mai mulți oameni pot să nu mai aplice un produs hidratant dimineața întrucât produsul cu protecție solară oferă destulă hidratare. În schimb este indicată folosirea unui ser bogat în antioxidanți înainte de protecția solară pentru a potența beneficiile protecției solare.

Notă la notă: Suntem întrebați uneori dacă este nevoie să se folosească un produs clasic cu protecție solară peste un produs hidratant cu protecție solară. Indiferent că e etichetat cu fiind un produs cu protecție solară sau un produs hidratant cu protecție solară, produsul finit îți oferă aceeași protecție împotriva razelor UV dacă este menționat că oferă protecție 25+ sau mai mare și protejează împotriva razelor UVA și UVB.

Principala diferență între un produs hidratant cu protecție solară și un produs cu protecție solară este că pe lângă ingredientele de protecție conține și ingrediente benefice pielii, gen antioxidanți și ingrediente cell-communicating, astfel având și beneficii anti-aging.

Când aplic machiajul?

Ideal ar fi ca toate produsele de machiaj folosite să aibă SPF minim 20. Indiferent dacă produsele tale de machiaj oferă sau nu protecție solară, acestea se aplică la câteva minute după ce s-a aplicat protecția solară.

E nevoie să reaplic protecția solară la fiecare câteva ore?

Una din cele mai întâlnite întrebări este dacă produsul cu protecție solară aplicat dimineața mai funcționează și după-amiază, după o zi de muncă sau de școală. Protecția solară are legătură cu expunerea la lumina naturală, nu cu trecerea timpului. Așa că, într-o zi obișnuită, protecția solară aplicată dimineața o să te mai protejeze puțin de razele UV și la întoarcerea acasă. Asta în condițiile în care presupunem că ai aplicat o cantitate suficientă dimineața și că programul tău se desfășoară în interior, departe de razele solare în marea majoritate a zilei.

Dacă îți petreci o bună parte din zi afară, recomandat este să reaplici produsul la fiecare două ore, mai ales dacă transpiri sau înoți. Recomandarea de a aplica protecția solară la fiecare două ore se bazează pe:

  • majoritatea oamenilor nu aplică protecția solară într-un mod generos și, nefăcând asta, nu beneficiază de factorul de protecție menționat pe ambalaj. Dacă și tu ești unul dintre cei ce nu aplică cu generozitatea protecția solară are cu atât mai mult sens reaplicarea la fiecare două ore. Reaplicarea la fiecare câteva ore după expunerea la lumină va rezulta într-o aplicare generoasă datorită straturilor suplimentare de produs pe care le aplici.
  • dacă transpiri abundent (gândește-te la exerciții în aer liber), te speli, înoți sau te uzi, trebuie să reaplici produsul indiferent de factorul de protecție trecut pe ambalaj. Dacă eticheta spune că este foarte rezistent la apă atunci beneficiezi de 80 minute de protecție solară în timp ce transpiri sau ești în apă. Dacă eticheta spune că este rezistent la apă ești protejat numai 40 minute dacă te uzi. După cum vedeți, regulile de aplicare a protecției solare sunt diferite dacă înoți sau te uzi față de cazul când rămâi uscat. Iar după înot sau după ce te-ai șters cu prosopul trebuie neapărat să reaplici un strat generos de protecție solară, indiferent de timpul petrecut în apă.

Ce cantitate de produs cu protecție solară este necesară pentru a fi protejat?

Ce înseamnă aplicare generoasă? Regula standard aprobată de majoritatea dermatologilor este să folosești 1 ounce – 30 ml pentru față și întreg corpul.

Regula cu 30 ml se aplică atunci când nu porți foarte multe haine, ești în costum de baie sau în pantaloni scurți și maieu. Cu cât ai mai multe haine din material opac pe tine cu atât trebuie să aplici mai puțin produs pentru că hainele protejează la rândul lor. Nu te baza doar pe protecția oferită de haine dacă vei petrece o zi în lumina directă a soarelui.

Pentru aplicarea pe față și gât (dacă ne gândim la produsul hidratant cu protecție solară pe care îl folosești) cantitatea optimă este un sfert de linguriță (1,25 ml) pentru față și aceeași cantitate pentru gât, iar dacă este expusă și zona pieptului aceeași cantitate și pentru acea zonă. În general asta e cantitatea recomandată de medici pentru față și gât. 1,25 ml este o cantitate care arată cam cât o migdală.

Este posibil să fie nevoie să experimentezi un pic în funcție de textura și consistența produsului (cât de ușor se întinde pe piele); de exemplu un sfert de linguriță de produs cremă înseamnă mai mult produs decât aceeași cantitate într-o formulă lichidă.

Dacă ți se pare că se simte tenul încărcat de la cantitatea de produs folosită atunci cea mai bună alegere este să folosești mai multe produse cu protecție solară. Poți aplica cantitatea de produs hidratant cu protecție solară care ți se pare ok pentru tenul tău, după care să aplici un fond de ten cu protecție solară 25 sau mai mare și să fixezi totul cu o pudră care să ofere și ea protecție solară.

Trebuie să aștept înainte de a ieși afară după ce aplic protecția solară?

Produsele cu protecție solară chimică (avobenzone, octinoxate, oxybenzone, etc) trebuie aplicate cu 20 minute înainte de expunerea la soare pentru că au nevoie să se “fixeze” ca să te poată proteja (dacă ai aplicat cantitatea suficientă).
Produsele cu protecție solară minerală (titanium dioxide și zinc oxide) oferă protecție imediată și nu este nevoie să aștepți înainte de expunerea la soare. De asta este indicat să folosești protecție solară minerală pentru mâini când ești afară și să reaplici produsul după ce te speli. Suntem întrebați dacă este în regulă să se folosească un produs de machiaj cu protecție solară minerală peste un produs cu protecție solară sintetică. Nu este nici o problemă, ba chiar este indicat să se folosească astfel pentru a obține o protecție cât mai bună.

Aplicarea produselor de machiaj peste protecția solară

Ce se întâmplă când aplici un fond de ten (fără protecție solară) peste un produs cu protecție solară? Acest pas va diminua efectul protecție solară, însă sunt câțiva pași pe care îi poți urma pentru a limita această diminuare.

  • Așteaptă 3-5 minute să se fixeze protecția solară înainte de a aplica fondul de ten
  • Nu folosi mișcări de frecare sau înainte-înapoi, folosește doar mișcări de tamponare
  • Nu folosi presiune în exces
  • Folosește un burete sau o pensulă, nu propriile degete

Dacă nu ești genul care să aștepte, optează pentru un fond de ten/ cremă colorată cu protecție 25+ și, în plus, fixează cu o pudră cu protecție 15 sau mai mare.
Nu recomandăm să vă bazați doar pe produsele de machiaj pentru protecția solară pentru că atunci când folosim cantitatea necesară ca să ne ofere protecție tenul arată ca o mască, de aceea femeile nu aplică produsele de machiaj generos pe ten, așa că nu beneficiază de factorul de protecție solară menționat pe ambalaj.

Poți să amesteci cremă colorată sau fondul de ten cu produsul cu factor de protecție solară pentru a scăpa de urmele albe pe care le lasă produsele cu protecție minerală? Da, dacă acestea oferă o protecție 25 sau mai mare. Dacă protecția oferită este mai mică poți să adaugi doar câteva picături de fond de ten la crema cu protecție solară, altfel vei diminua efectele albicioase ale produsului cu protecție solară.

Nu te baza doar pe pudră pentru a-ți oferi protecție solară întrucât nu poți aplica destulă pudră presată pentru a beneficia de protecția pe care o oferă (și pe bună dreptate pentru că ar trebui să aplicăm o cantitate foarte mare pentru a obține protecția solară de pe ambalaj). Chiar dacă pudrele (presate sau pulbere) nu sunt cele mai indicate pentru a ne proteja tenul, ele sunt o metodă bună de a ne retușa machiajul pe parcursul zilei și de a aplica mai multă protecție solară.

Pe scurt

Dacă ai reținut că trebuie să aplici un produs cu protecție solară 25+ sau mai mare zilnic, că trebuie să reaplici la fiecare 40 sau 80 minute când transpiri sau înoți sau la câteva ore dacă stai în soare, pielea ta va rămâne tânără și sănătoasă și vei reduce riscul apariției petelor maronii, pielii terne, lipsite de fermitate, porilor dilatați și, cel mai important, a cancerului de piele.