Marea majoritate a experților medicali și a cercetătorilor ne comunică același lucru – protecția solară este întotdeauna pasul final în rutina de îngrijire a tenului dimineața. Orice produs de îngrijire (ser, cremă sau tratament) aplicat peste protecția solară reduce eficiența produsului și e o problemă serioasă.
Într-o zi normală, care presupune drumul până la serviciu și înapoi, poate chiar o plimbare scurtă la prânz, aplicarea unei cantități generoase de creme cu SPF dimineața te va proteja până te întorci acasă.
Cei mai mulți oameni folosesc doar crema cu SPF dimineața, care de obicei oferă destulă hidratare. Totuși este indicată folosirea unui ser bogat în antioxidanți înainte de protecția solară pentru a potența beneficiile protecției solare.
Una din cele mai întâlnite întrebări este despre reaplicarea protecției solare. Protecția solară are legătură cu expunerea la lumina naturală. Așa că, într-o zi obișnuită, protecția solară aplicată dimineața o să te mai protejeze de razele UV și la întoarcerea acasă. Asta în condițiile în care presupunem că ai aplicat o cantitate suficientă dimineața și că programul tău se desfășoară în interior, departe de razele solare în marea majoritate a zilei.
Însă, dacă îți petreci o bună parte din zi afară, recomandat este să reaplici produsul la fiecare două ore, mai ales dacă transpiri sau înoți. Recomandarea de a aplica protecția solară la fiecare două ore se bazează pe faptul că:
Pentru aplicarea pe față și gât cantitatea optimă este un sfert de linguriță (1,25 ml) pentru față și aceeași cantitate pentru gât, iar dacă este expusă și zona pieptului, aceeași cantitate.
Pentru față și întregul corp, regula standard aprobată de majoritatea dermatologilor este să folosești 30 ml. Regula se aplică atunci când nu porți foarte multe haine, ești în costum de baie sau în pantaloni scurți și maieu. Cu cât ai mai multe haine din material opac pe tine, cu atât trebuie să aplici mai puțin produs pentru că hainele protejează la rândul lor. Însă nu te baza doar pe protecția oferită de haine dacă vei petrece o zi în lumina directă a soarelui.
Produsele cu protecție solară chimică (avobenzone, octinoxate, oxybenzone etc.) trebuie aplicate cu 20 minute înainte de expunerea la soare pentru că au nevoie să se “fixeze” ca să te poată proteja.
Produsele cu protecție solară minerală (titanium dioxide și zinc oxide) oferă protecție imediată și nu este nevoie să aștepți înainte de expunerea la soare. Totuși, medicii recomandă aplicarea tuturor produselor cu protecție solară cu 20 de minute înainte de expunerea la lumina soarelui.
Ce se întâmplă când aplici un fond de ten (fără protecție solară) peste un produs cu protecție solară? Acest pas va diminua efectul protecție solară, însă sunt câțiva pași pe care îi poți urma pentru a limita această diminuare.
Dacă nu ești genul care să aștepte, optează pentru un fond de ten/ cremă colorată cu protecție 25+ și, în plus, fixează cu o pudră cu protecție 15 sau mai mare. Nu recomandăm să te bazezi doar pe produsele de machiaj pentru protecția solară.
Poți să amesteci cremă colorată sau fondul de ten cu produsul cu factor de protecție solară pentru a scăpa de urmele albe pe care le lasă produsele cu protecție minerală? Da, dacă acestea oferă o protecție 25 sau mai mare.
Suntem de asemenea întrebați dacă este în regulă să se folosească un produs de machiaj cu protecție solară minerală peste un produs cu protecție solară sintetică. Nu este nici o problemă, pentru că se obține o protecție și mai bună.
Dacă ai reținut că trebuie să aplici un produs cu protecție solară 30 sau mai mare zilnic, că trebuie să reaplici la fiecare 40 sau 80 minute când transpiri sau înoți sau la câteva ore dacă stai în soare, pielea ta va rămâne tânără și sănătoasă. Vei reduce riscul apariției petelor maronii, pielii terne, lipsite de fermitate, porilor dilatați și, cel mai important, a cancerului de piele.