15% reducere la full size, cadouri și tombolă recenzii Detalii ofertă
Intră în cont Coș 0

Niciun produs în coș

Categorii

Când ar trebui să arunc un produs?

/

Află cum să îți dai seama dacă un produs a expirat – pentru că până și produsele bune pot expira. De asemenea, pune în aplicare sfaturile în vederea prelungirii duratei de viață a produselor tale.

E greu să spui „La revedere”

Fiecare dintre noi avem produse de înfrumusețare, dosite în fundul sertarelor sau pe fundul pungilor în care am cumpărat produse de machiaj, despre care știm că ar trebui să le aruncăm. Și-atunci ce ne oprește? Probabil că avem sentimentul că irosim bani sau că poate ne-ar fi de folos produsul respectiv într-o anume zi sau poate, pur și simplu poate, va fi din nou în vogă. Din nefericire, păstrarea produselor vechi e ca un joc de noroc.

Conservanții din produse rezistă doar un timp după deschiderea recipientului, iar stabilitatea ingredientelor are o durată limitată. Problema este că, în afară de produsele cosmetice speciale, cum ar fi produsele cu factor de protecție solară și tratamentelor anti-acnee, nu există date de expirare pe ambalajele produselor și nici nu există cerințe ca acestea să existe (cu excepția produselor vândute în Uniunea Europeană, dar ajungem și acolo imediat). Așa că ramâne la latitudinea consumatorilor să știe când e vremea să renunțe la vechile produse, deși de obicei nu prea vrem să facem acest lucru. Cu toate acestea, e timpul sa ne facem curaj și să aruncăm produsele cărora le-a trecut de mult vremea.

Lipsa legislației privind expirarea produselor

S-ar putea să vă surprindă, dar în Statele Unite nu există reglementări ale FDA (Food and Drug Association) privind data de expirare a produselor pentru machiaj sau destinate îngrijirii pielii. Cu toate că nici în UE nu există asemenea reglementări, există totuși un sistem care le dă consumatorilor o idee despre cât timp pot păstra un produs de la deschiderea lui.

Pe produsele vândute în Europa, un număr urmat de litera M și un simbol ca un borcan deschis ne spune în cât timp de la deschiderea produsului ar trebui să oprim folosirea lui și să îl aruncăm. Litera M vine de la cuvântul lună din latină, iar numărul se referă la numărul de luni. Așadar 12M cu simbolul de borcan deschis înseamnă că produsul ar trebui aruncat după 12 luni de la deschiderea sa, în cazul în care nu l-am folosit deja în această perioadă. În UE este cunoscut acest sistem ca Period After Opening – PAO (Perioada după deschidere).

Piesele lipsă

În timp ce sistemul PAO poate fi folositor într-o anumită măsură, în realitate se dovedește a fi o legislație nulă întrucât felul în care se stabilește perioada de timp până la aruncarea produsului este complet aleatorie. Exact: datele PAO sunt generate fără a efectua teste sau norme aprobate! Mai grav decât atât, data PAO nu ia în considerare felul în care consumatorul folosește produsul respectiv sau cum este acesta depozitat. Adevarul este că, o dată deschis, ‘ceasul’ produsului tău începe să ticăie deoarece cu cât este expus mai mult la lumină, aer și bacterii, cu atât mai tare se degradează. Iar, în același timp, dacă produsele nu sunt testate pentru a se determina PAO, riști totodată să arunci produse care sunt într-o stare perfectă!

Rezolvarea ghicitorii

Întrucât normele guvernului sunt neconsecvente (iar în cazul de față, relativ inexistente), consumatorului îi rămâne să hotarască dacă un produs a expirat sau nu. Din fericire, bazele determinării acestui lucru sunt oarecum intuitive. Dacă un produs pare neobișnuit ca culoare, și-a schimbat consistența sau textura, nu mai e omogen, are un miros ciudat sau se simte diferit pe piele, atunci ar trebui, indiscutabil, aruncat. Modificarea ambalajului sau semne de deteriorare a acestuia sunt, de asemenea, o atenționare că ceva nu e în regulă cu produsul respectiv. Un produs nu trebuie să fie vechi ca să nu mai fie bun sau sa fi fost expus bacteriilor, așa că trebuie ținut cont de felul în care se modifică produsele tale de fiecare dată cînd le folosești.

Ca o regulă, produsele care conțin apă pe prima poziție a listei de ingrediente au cea mai mică durată de viață deoarece apa încurajează dezvoltarea bacteriilor și a altor microbi. De asemenea, susceptibile de contaminare bacteriană sunt produsele care conțin majoritar diverse tipuri de ceară și un conținut minim de apă, dar care conțin și extracte din plante. Gândește-te cât timp rezistă alimentele în frigider – nu rezistă foarte mult! Produsele care nu conțin apă aproape deloc (cum ar fi pudrele) rezistă cel mai mult pentru că aproape nimic nu se poate dezvolta în ele. În cele din urmă, dacă produsul tău este etichetat ca fiind „fără conservanți” trebuie luate precauții suplimentare, întrucât în lipsa oricărui fel de conservanți, bacteriile se pot înmulți cu ușurință.

Deoarece produsele sunt extrem de diferite, iar condițiile folosirii și depozitării lor de către consumatori sunt la fel, următoarele reprezintă un ghid util în determinarea a ceea ce trebuie aruncat sau cât timp mai poate fi păstrat:

Rimel sau fond de ten lichid: între 4 și 6 luni (întotdeauna aruncați rimelul uscat – nu adăugați niciodată apă pentru a-i prelungi viața)

Creme hidratante, seruri și fonduri de ten: 6 luni până la un an

Produsele pe bază de pudră: între 2 și 3 ani

Și ține minte: Dacă miroase ciudat, arată ciudat sau dacă textura s-a schimbat semnificativ – cu siguranță trebuie aruncat!

Cum să prelungești viața produselor

Mai jos sunt câteva sfaturi în vederea prelungirii duratei de viață a produselor tale, păstrând în același timp pielea și corpul tău atât de sănătoase cât se poate:

DEPOZITEAZĂ produsele într-un sertar sau dulap

SPALĂ-TE pe mâini înainte de a folosi produsele

ASIGURĂ-TE că ai închis capacul bine după fiecare utilizare

IA ÎN CONSIDERARE în cel fel climatul și umiditatea scurtează viața unui produs

SCRIE data achiziționării produsului la baza ambalajului sau pe spatele acestuia cu un instrument de scris ce folosește cerneală permanentă

ARUNCĂ produsele de machiaj pentru ochi după ce ai avut o infecție oculară

RESPECTĂ întocmai datele de expirare de pe produsele cu factor de protecție solară, produsele pentru acnee și prescripțiile medicale, cum ar fi antibioticele topice precum Renova sau Retin-A

NU CUMPĂRA produse ambalate în borcănele de orice fel (indiferent de cât de drăguțe sunt), deoarece degetele introduse în recipientele de tip borcan contaminează conținutul cu bacterii nedorite. Majoritatea ambalajelor tip borcan au un risc de contaminare bacteriană de 100%.

NU DEPOZITA produsele în lumina directă a soarelui

NU FOLOSI produse în comun cu alte persoane

NU ADĂUGA apă sau salivă pentru a subția sau rehidrata produse

NU INTRODU aer în rimel prin folosirea mișcării de pompare a periei în tub

NU ACHIZIȚIONA produse cu sigiliul rupt sau ce conțin alte semne de manipulare neadecvată.