Temerile privind ingredientele din produsele cu protecție solară (numite filtre solare) care pot cauza cancerul sunt etalate în presă în mod continuu și sunt alimentate de diverse grupuri care au interese dubioase.
Afirmațiile care sună foarte științific, cu răsunet în media, sunt cu siguranță înspăimântătoare și e posibil ca în urma lor să te întrebi care produse cu protecție solară sunt potrivite pentru tine și familia ta. La prima vedere, aceste întrebări par întemeiate, dar dacă ne uităm cu atenție la studii obervăm că temerile au apărut în urma informaților prezentate eronat sau necunoașterii modului în care sunt folosite ingredientele în formulele de îngrijire a pielii. Iată ce trebuie să știi ca să iei cele mai inteligente și sigure decizii pentru pielea ta.
Beneficiile folosirii zilnice a protecției solare sunt clare. Studiile au arătat că folosirea zilnică și corectă (aplicare generoasă, reaplicare după câteva ore petrecute în lumina solară) a unui produs cu protecție solară SPF 25 și mai mare care protejează de întreg spectrul solar scade semnificativ riscul de a face cancer de piele, afecțiune care poate duce la moarte sau desfigurare (ca să nu mai vorbim de faptul că protecția solară previne îmbătrânirea prematură a pielii, adică riduri, pete maronii și piele lăsată).
Un studiu australian realizat în 2013 a demonstrat că atunci când un produs (bine formulat) cu protecție solară este aplicat corect pe pielea expusă direct la soare oferă protecție 100% împotriva celor 3 tipuri de cancer de piele. Și mai mult, folosirea regulată protejează, de asemenea, o genă anti-cancer, cunoscută ca p53. Protecția solară face mult mai mult decât să protejeze împotriva arsurilor solare și îmbătrânirii premature.
Nu ne surprinde că un studiu publicat în Jurnalul Asociației Medicilor Americani și realizat pe parcursul a zece ani pe 1600 adulți întărește ideea că folosirea unui produs cu SPF 16 reduce riscul apariției cancerului de piele. Ținând cont de asta, imaginați-vă beneficiile folosirii unui produs cu SPF 20 sau 30. În ciuda acestor beneficii dovedite ale folosirii zilnice a protecției solare încă sunt controverse în ceea ce privește siguranța folosirii produselor. Dacă ai fost cuprinsă de această teamă și ai încetat să mai folosești produse cu protecție solară, te rugăm să continui să citești ca să ai toate informațiile necesare.
Dacă toate aceste temeri fără bază care susțin că produsele cu protecție solară cauzează cancerul (adică sunt cancerigene) ar fi reale ar fi normal să există o mărire a ratei de îmbolnăvire de cancer (mai ales între cei care lucrează în industria cosmetică și sunt înconjurați de astfel de ingrediente “suspecte”). Însă, datele medicale nu susțin această teorie, mai ales că în 2012 conform statisticilor oferite de The American Cancer Society numărul cazurilor de cancer de piele a scăzut în Statele Unite.
Următoarele ingrediente din produsele cu protecție solară sunt printre cele mai blamate și denigrate, așa că hai să ne uităm mai departe de denaturări și să vedem ce spun studiile de fapt.
Retinyl palmitate este forma naturală de vitamina A, care este depozitată în pielea ta, oferind multiple beneficii de la neutralizarea radicalilor liberi până la reducerea riscului de arsuri solare. Retinyl palmitate este aprobat în general pentru folosirea în produsele cu protecție solară. Cu toate astea această vitamină esențială a fost catalogată ca având un risc de producere a cancerului de piele datorită unui singur studiu de 10 ani, care nu a fost publicat (studiul nu a avut nici o recenzie și nici nu a fost testat în condiții diferite).
Cercetătorii care au făcut acel studiu nu au testat produse cu protecție solară care conțineau retinyl palmitate (din care se folosesc cantități foarte mici de antioxidanți), ci mai degrabă au aplicat direct concentrații mari (cu mult mai mari decât cele folosite în produsele cosmetice) pe pielea rozătoarelor! Acest mod nu este deloc reprezentativ pentru felul în care se folosește retinyl palmitate în formulele de îngrijire a pielii și, de asemenea, cercetătorii au folosit un tip de rozătoare care erau predispuse la cancer de piele (80% din șoarecii care au fost expuși la razele UV, fără a folosi retinyl palmitate, au făcut cancer de piele).
– The Skin-Cancer Foundation’s Photobiology Committee, în recenta evaluare privind controversele legate de protecția solară, a menționat “Nu există dovezi știintifice care să ateste că retinyl palmitate cauzează cancer la oameni “ și “nu există date publicate care să sugereze că retinoizii cresc riscul de cancer de piele”.
– Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, în recenzia din 2011 a studiului publicat Photodermatology, Photoimmunology & Photomedicine afirmă “în concluzie, dovezile disponibile în urma studiilor în vitro și pe animale nu au demonstrat că există dovezi care să ateste că retinyl palmitate prezintă vreun risc de producere a cancerului de piele.”
Concluzia: Așa cum au notat cei de la Memorial Sloan-Kettering Cancer Center “decenii de observații clinice susțin ideea că retinyl palmitate este sigur pentru folosirea produselor cu protecție solara”.
Oxybenzone este un ingredient pentru protecție solară ce se folosește de mai bine de 20 ani, datele privind siguranța lui sunt exhaustive și este recunoscut la nivel global ca un agent de protecție solară sigur și eficient. Titlurile de articole care speră să-ți atragă atenția insistă că cantități minuscule de oxybenzone sunt absorbite de piele, din care urme (una la un milion pe gram, ceva infim) pot fi detectate în urină (conform unui raport DCD din 2008).
Chiar dacă poate părea îngrijorător, prezența unor substanțe precum oxybenzone în urină nu înseamnă nimic. Cercetătorii, folosind voluntari, au studiat efectele, rata de absorbție și eventuala posibilitate ca oxybenzone să se acumuleze (altfel, este vorba doar de metabolizarea substanței de către organism, așa cum ar trebui și să fie). Un studiu din 2005 din Journal of Investigative Dermatology și un studiu din 2008 Journal of the European Academy of Dermatology & Venereology au demonstrat că aplicarea zilnică timp de 4 zile pe tot corpul a unei concentrații de 10% de oxybenzone nu a avut nici un efect negativ asupra sănătății și nici nu s-a acumulat în organism. Alte puncte de vedere care confirmă siguranța folosirii oxybenzone:
– The American Academy of Dermatology menționează “nu există date care să confirme că oxybenzone cauzează probleme de sănătate în cazul oamenilor”.
– The Skin Cancer Foundation Photobiology Committee confirmă, notând, “Nu există dovezi că oxybenzone, care este aprobată de FDA și este disponibilă de peste 20 de ani, are efecte adverse pentru sănătatea umană”.
– Studiul din 2011 Photodermatology, Photoimmunology & Photomedicine al celor de la The Memorial Sloan-Kettering Cancer Center concluzionează “dovezile existente nu demonstrează perturbări hormonale semnificante cauzate de aplicarea oxybenzonei la oameni”.
– Oamenii de știință de la Uniunea Europeană au publicat în 2008 un studiu Opinion on Benzophenone-3 care menționează că folosirea oxybenzonei în produsele cu protecție solară “nu prezintă vreun risc pentru sănătatea consumatorului”.
Concluzia: Numeroasele studii investigative de pe tot globul continuă să confirme locul oxybenzonei ca ingredient sigur pentru protecția solară UV.
Cunoscut și ca octyl methoxycinnamate sau ethylhexyl methoxycinnamate, octinoxate este cel mai vechi și cel mai des folosit ingredient pentru protecția solară cu un registru impresionat privind siguranța folosirii lui (decenii de cercetare și mii de studii care atestă siguranța folosirii lui în produsele cu protecție solară). Din păcate, niște reclamații nefondate care susțin că acest ingredient de bază al formulelor de protecție solară “cauzează cancer” a produs teamă în privința folosirii produselor cu protecție solară care îl conțin. Să fie clar: nu există studii care să demonstreze că octinoxate folosit în produsele cu protecție solară produce cancer sau crește riscul de a face cancer. În singurele studii citate care spun “octinoxate=cancer” condițiile în care sunt folosite ingredientele în produsele de îngrijire a pielii sunt complet inaplicabile.
De exemplu, aceste studii folosesc octinoxate în concentrații mari (mult mai mari decât cele folosite vreodată în produsele cu protecție solară) aplicate direct pe celulele pielii sau oferite ca hrană în concentrații mari animalelor din laborator. Morala aici este că octinoxate este sigur atâta timp cât nu-l bei!
Concluzia: Nu există studii care să susțină afirmația că octinoxate are vreo legătură cu cancerul sau alte boli atunci când este folosit în produsele cu protecție solară. De fapt, legislația europeană permite folosirea octinoxate la nivel mai ridicat decât este permisă în Statele Unite (7,5% în SUA și 10% în UE).
Nanotehnologia este folosită în diverse domenii precum medicină sau producție și face referire la un lanț de particule de mărimi diferite, de la 1 la 100 nanometri. Diferența dintre 1 și 100 nonometri este similară cu compararea mărimii tale cu, ei bine, a ta multiplicată de 100 de ori!
În vasta rază de acțiune a aplicărilor și substanțelor unde nanotehnologia este folosită, este fără sens să spui “toate nanoparticulele sunt periculoase”, la fel de fără sens cum ar fi să spui “toate lucrurile roșii sunt fierbinti”. Mărimea și substanțele fac o diferență enormă! Așa, că atunci când întrebăm dacă nanoparticulele ingredientelor din produsele cu protecție solară (titanium dioxide și zinc oxide) pot penetra pielea și pătrunde în sânge, e important să ne asigurăm că ținem seama de informațiile corecte.
Acestea sunt faptele:
– Titanium oxide și zinc oxide sunt dimensionate (la capătul de sus al scării, spre 100 nanometri) și căptușite cu polimeri astfel încât să rămână la suprafața pielii, altfel n-ar mai fi capabile să protejeze de soare!
– Oamenii de știință de la FDA, au publicat în 2007 un studiu în The Toxicologist Journal [The Society of Toxicologists], care demonstrează că în pielea umană acele particule de mărime nano “au fost găsite în principal în stratul superficial și nu au penetrat pielea”
– Echipele de cercetare australiene și elvețiene, folosind bucăți de piele umană, au publicat două studii diferite în 2011 în Biomedical Optics Journal, care atestă că particulele nano de titanium dioxide și zinc oxide nu au penetrat stratul superficial al pielii (stratum corneum).
– The Environmental Protection Agency a publicat în 2010 un studiu referitor la nano particulele de titanium dioxide în formulele de protecție solară, menționând clar că nu există nici un fel de probleme de sănătate asociate cu folosirea sa. Descoperirile lor au confirmat, de asemenea, că nanoparticulele de titanium dioxide nu au penetrat stratul superficial al pielii.
– The Memorial Sloan-Kettering Cancer Center a publicat o recenzie a nanoparticulelor de titanium dioxide și zinc oxide în Photodermatology, Photoimmunology & Photomedicine, afirmând “A fost dovedit că stratum corneum este o barieră efectivă care blochează intrarea nano-ZnO (zinc oxide) și -TiO2 (titanium dioxide) în straturile profunde al pielii”.
Concluzia: Nu există dovezi că nanoparticulele de titanium dioxide și zinc oxide folosite în produsele cu protecție solară prezintă vreun risc pentru sănătate (mai ales în comparație cu nefolosirea sau folosirea proastă a protecției solare).
Este important de menționat că discuțiile de mai sus sunt o dovadă că cercetarea în ceea ce privește siguranța și aplicarea ingredientelor în cosmetice și produse de îngrijire a pielii nu se oprește niciodată. La nivel global, cercetări științifice și medicale extinse și continue au arătat că folosirea protecției solare este sigură și că expunerea neprotejată la soare este “toxina” de care ar trebui să fim îngrijorați. Alături de alte practici precum limitarea expunerii la soare, purtarea de haine, pălării și ochelari care să ne protejeze de razele solare, reaplicarea protecției solare de câte ori este nevoie este esențială pentru a reduce riscul de cancer de piele și îmbătrânirea prematură.
SC Evora Blue SRL - RO30746151
Str. Lacului, Nr. 8, Cam. C, Et. 1, Ghiroda, Timiș
0733 098 360
© Copyright 2025 Paula's Choice. Toate drepturile rezervate.
Paula's Choice și Cosmetics Cop sunt mărci înregistrate ale Paula's Choice LLC.
Toate prețurile afișate pe site sunt exprimate în LEI și includ TVA (Taxa pe valoarea adăugată)