15% reducere la cel mai scump full size din coș, 20% reducere la noutăți 2024, seturi ediții limitate și cadouri la alegere Detalii ofertă
Intră în cont Coș 0

Niciun produs în coș

Categorii

Este microneedling o variantă care să merite?

/

Microneedling este termenul general pentru o procedură care presupune folosirea unui aparat ce se mişcă pe piele şi care are un roller cu multe ace (de obicei metalice) încastrate. Sunt diferite tipuri de astfel de aparate cu diferite nume. Unul dintre ele este varianta manuală de microneedling numită Dermaroller. Sunt de asemenea şi aparate motorizate precum Dermapen sau Dermastamp.

De ce microneedling?

Rotirea sau apăsarea acestor aparate pe ten conform instrucţiunilor creează mici găuri în piele. Înţeparea se presupune că permite ingredientelor să penetreze în adâncime şi să îmbunătăţească aspectul şi textura pielii în timp. Totuși, e destul de greu să pui în balanţă avantajele şi dezavantajele acestor tipuri de aparate pentru că dacă ceva funcţionează pentru o problemă, putem presupune că funcţionează pentru toate.

În cea mai mare parte, aceste aparate de microneedling au studii rezonabile în spate care indică că pot ajuta la reducerea aspectului cicatriciilor, însă nu sunt foarte multe informaţii în ceea ce priveşte capacitatea lor de a se adresa ridurilor sau de a ajuta ingredientele să pătrundă mai bine în piele. Acestea sunt variantele:

  • Dermaroller seamănă cu un mic trafalet pentru vopsea pe care l-ai folosi în zonele înguste. Acţionează ca un aerator în miniatură, ca cele pe care le-ai folosi pe peluza ta. Are un cilindru rotund cu cel puţin 200 de ace miniscule şi un mâner pentru a putea fi mişcat pe ten. Şi exact asta faci cu el: roteşti acest cvasi-aerator pe ten cu o oarecare presiune, făcând sute de mici găurele.
  • Dermapen arată exact ca un stilou cu un cap circular împânzit de ace miniscule. Capul şi acele sunt motorizate. Acele acţionate de motor intră şi ies din piele printr-o mişcare de ştampilare, făcând mii de mici puncţii.
  • Dermastamp seamănă cu Dermapen, însă are un cap mai mare cu mai multe ace. Dermastamp poate fi manual sau motorizat şi funcţionează exact cum sugerează numele: în loc să roteşti pe piele sau să fie mutat de un motor, se ştampilează în piele. Seamănă cumva cu un aparat de tatuat, dar cu mai multe ace penetrând pielea în acelaşi timp, nu doar unul (şi fără cerneală).

Beneficiile microneedlingului şi derma rollerelor

Sunt trei întrebuinţări primare pentru aparatele de microneedling, dar nu toate au şi beneficii. Primul, care are şi câteva studii bune care îl sprijină, este ruperea colagenului gros care poate cauza anumite tipuri de cicatrici.

Celelalate două întrebuinţări sunt mai îndoielnice, în special în ceea ce priveşte ridurile. Include stimularea producţiei de colagen prin rănirea pielii, astfel îmbunătăţind aspectul ridurilor şi mărind eficacitatea ingredientelor din produsele de îngrijire.

Reiese clar din studii că tratamentele medicale care folosesc fie Dermastamp, fie Dermapen pentru a reduce cicatricile pot avea rezultate bune. Nu este clar dacă Dermaroller are sau nu aceleaşi rezultate pentru că nu prea există studii publicate. Teoretic ar trebui să aibă aceleaşi rezultate, dar e la fel de posibil să nu aibă.

Microneedlind și celulita

S-ar putea să fi văzut afirmaţii că aceste produse cu ace pot de asemenea să reducă celulita. Însă e cam neclar dacă au sau nu vreun efect. Şi asta pentru că celulita implică existența depozitelor de grăsime în ţesuturile de pe picioare şi înţeparea pielii nu poate schimba asta nici măcar puțin. Dacă vezi rezultate asupra celulitei în urma înţepării, este mai degrabă datorită inflamării cauzate de înţepături şi nu pentru că celulita a fost redusă. De îndată ce inflamarea dispare, celulita va arăta la fel ca înainte. Aşa că înţepăturile pot schimba aspectul celulitei, însă doar puţin şi fără efecte pe termen lung.

În ceea ce priveşte construcţia de colagen, Dermapen şi Dermastamp au studii care le prezintă ca fiind o procedură uşoară şi mai puţin costisitoare în lupta cu ridurile. În schimb Dermaroller nu are asemenea studii, deşi ar trebui să funcţioneze după acelaşi concept.

Dermaroller versus peelinguri chimice şi tratamente laser

În ceea ce priveşte ridurile, Dermaroller este adesea promovat ca fiind mai bun decât peelingurile chimice şi tratamentele laser. Şi asta pentru că se laudă, că deşi nu elimină stratul de piele, funcţionează pentru a promova producerea de colagen prin repararea rănile pe care le produce. Adevărul este că eliminarea stratului superior de piele este tocmai avantajul principal al peelingurilor chimice şi al tratamentelor laser. Refacerea pielii creează un strat vizibil mai neted pentru că îndepărtează straturile de piele afectate de expunerea la soare, ceea ce microneedelingul nu face.

Apoi, construcţia de colagen este doar unul din modurile în care se poate îmbunătăţi aspectul ridurilor. Ţine cont că există multe alte tipuri de lasere, tratamente cu lumină, radiofrecvenţă şi aparate cu ultrasunete ale căror beneficii sunt mult mai mari decât cele ale Dermarollerelor.

De ce folosirea zilnică a Dermarollerelor poate fi o problemă

Este extrem de important să înţelegi că dacă răneşti pielea în mod regular, într-un final vor exista consecinţe negative. Asta este una din principalele griji când vine vorba de folosirea repetată a unor tratamente care rănesc pielea. Şi asta este şi motivul pentru care nu suntem entuziasmaţi de aparatele de microneedling pentru folosirea acasă. Riscul de abuzare (ca să nu mai spunem de infecţii) este mult prea mare. Nu ne crezi? Continuă să citeşti ca să înţelegi cum se vindecă pielea singură atunci când e rănită. Credem că vei fi de acord că Dermaroller este un aparat discutabil pentru folosirea regulată.

Pentru vindecarea rănilor şi formarea de ţesuturi în urma cicatricilor, există o schimbare în ceea ce priveşte cantitatea de colagen de tip I şi III (ca o scurtă referinţă, există cel puţin 16 tipuri de colagen în corp, tipul I şi III sunt cele mai răspândite în piele).

Când pielea este rănită, cantitatea de colagen de tip I se măreşte şi cantitatea de colagen de tip III se micşorează. Când cele două tipuri de colagen sunt în balanţă, pielea este sănătoasă şi are un aspect mai tânăr; când nu sunt în balanţă, din cauza rănirii sau vârstei, mai ales dacă pielea este rănită în mod repetat, colagenul de tip I este mai prezent. Rezultatul? Pielea devine mai groasă şi cu un aspect mai puţin sănătos. Pe scurt, pielea este în mod constant preocupată de reparare datorită rănirii repetate – ceea ce duce la prea mult lucru bun!

Balanţa dintre colagenul de tip I şi III este cea care duce la o piele cu aspect tânăr. Când pielea este rănită în timpul procedurilor laser sau peelingurilor chimice, colagenul de tip I se măreşte ca răspuns de vindecare, iar apoi în timpul procesului de vindecare pielea începe să producă mai mult colagen de tip III pentru a reveni la starea de sănătate (pielea adoră să se vindece dacă nu intervenim noi în drumul ei).

Pentru că balanţa dintre colagenul de tip I şi III este cea care face pielea sănătoasă, cu un aspect mai tânăr şi radios, rănirea continuă a pielii face aproape imposibilă menţinerea acestei balanţe sănătoase între cele două tipuri de colagen. Peelingurile şi tratamentele laser se fac intermitent, în timp ce cele mai multe aparate de microneedling vin cu instrucţiuni de folosire zilnică. E foarte uşor să te gândeşti că dacă puţin e bine, mai mult poate fi şi mai bine.

Microneedling ajută sau nu la o penetrare mai bună a ingredientelor?

Printre beneficiile cu care se laudă microneedlingul este şi faptul că îmbunătăţeşte penetrarea ingredientelor cosmetice sau a celor pe bază de prescripţie medicală. Cu toate că există studii care arată un potenţial beneficiu al microneedelingului ca metodă de a introduce medicamentele prescrise în piele, este o cercetare în desfăşurare, nu o practică standard. Industria cosmetică încă mai are multe de învăţat în acest domeniu!

În ceea ce priveşte penetrarea mai adâncă a ingredientelor de îngrijire a pielii prin folosirea Dermarollerului sau a unui aparat asemănător, beneficiile sunt neconcludente şi prea puţin studiate. Multe din aceste studii se fac pe un număr mic de subiecți şi sunt adesea făcute de persoane (şi chiar medici) care reprezintă companiile care vând aceste produse. Riscul major, aşa cum am menţionat, este rănirea constantă a pielii.

A doua problemă se referă la tipul de ingrediente care vor penetra mai adânc în piele – şi oare asta e până la urmă un lucru bun? Pretind de obicei că se îmbunătăţeşte penetrarea multor ingrediente de la acidul hialuronic la retinol şi vitamina C. Sunt chiar afirmaţii care susţin că până şi celule stem umane sau din plante pot fi folosite acasă cu aceste aparate pentru a fi mai bine absorbite în piele.

Şi chiar dacă aceste produse care conţin celule stem ar funcţiona, ar reprezenta un risc major pentru sănătatea pielii. Dar cum nu funcţionează este mai mult o pierdere de timp şi de bani decât un risc real.

Mai mult, pentru a obţine mai multe beneficii de pe urma ingredientelor din tonere, produse hidratante sau seruri, nu ţine doar de penetrarea cât mai adâncă. Ingrediente precum antioxidanţii, activele de protecţie solară şi ingredientele skin-identical trebuie să rămână în straturile superioare ale pielii ca să aibă beneficii şi să lupte cu acţiunea radicalilor liberi (care afectează întâi suprafaţa pielii).

Există şi riscul ca anumite ingrediente nedorite (precum extractele problematice din plante) să ajungă adânc în straturile pielii, unde efectele negative pot fi extrem de dăunătoare. Până şi ingredientele benefice precum acidul hialuronic, vitamina C sau retinolul pot sensibiliza când pătrund într-o rană (da, exact când sunt aplicate peste pielea înţepată) în loc să-şi facă treaba în straturile superioare ale pielii şi să penetreze natural prin straturile intacte de piele. Prin folosirea zilnică a unui aparat de microneedling poţi să sensibilizezi pielea şi să o faci să devină foarte reactivă.

Concluzia

Ceea ce trebuie să reţii despre microneedling este că în unele situaţii poate avea beneficii, în special pentru cicatrici şi posibil, dar pe termen scurt, pentru celulită. Chiar dacă pare tentant, nu sunt destule studii care să susţină folosirea unui asemenea aparat ca parte a rutinei de îngrijire ori pentru a obţine mai repede rezultate mai bune prin penetrarea în profunzime a ingredientelor din produsele de îngrijire.

Din ceea ce știinţa a demonstrat a fi real despre tipurile de colagen din corp şi cum funcţionează împreună, există un risc real în folosirea frecventă a aparatelor de microneedling, motorizate sau manuale, prin distrugerea echilibrului de producere a colagenului pentru o piele tânără şi sănătoasă.