Transport gratuit, 10% reducere hidratare + cadou mini cremă de zi Detalii ofertă
Intră în cont Coș 0

Niciun produs în coș

Categorii

Estomparea petelor maro și uniformizarea culorii tenului

/

Indiferent de mediul din care provenim sau de culoare pielii, multe dintre noi vom avea, mai devreme sau mai târziu, probleme cu petele maro.

Pielea va fi mai închisă sau mai deschisă la culoare pe anumite porțiuni sau este posibil chiar să observi porțiuni cu pete maro sau cenușii și chiar zone cu pistrui.

Produse recomandate pentru pete maro: C25 Super Booster / 10% Azelaic Acid Booster / Resist Skin Brightening Treatment

Petele maro: cauze și soluții!

Problemele de pigmentare ale pielii apar pentru că organismul produce ori prea multă, ori prea puțină melanină. Melanina este pigmentul pielii produs de celulele specifice (melanocite), procesul fiind controlat într-o anumită măsură de o enzimă numită tyrosinase, care determină culoarea pielii, a ochilor și a părului. Producția deficitară de melanină este cauzată în principal de expunerea repetată și neprotejată la soare și de hormoni (în special în perioada sarcinii sau când se iau pastile anticoncepționale).

Când e vorba de piele, în funcție de cât este prezentă, melanina oferă o anumită protecție solară, prin absorbția razelor solare ultraviolete. Așa se explică de ce pielea mai închisă este mai puțin afectată de arsurile solare și de efectul dăunător al razelor solare. Dar mai puțin afectat nu înseamnă imun la probleme.

Ce să faci? Începe cu protecția solară!

Rafturile sunt pline de produse care promit estomparea petelor. Dar, fără îndoială, primul pas de apărare este un comportament inteligent atunci când vine vorba de expunerea la soare (asta însemnând evitarea sau, cel puțin, expunerea cu grijă) împreună cu folosirea zilnică (365 de zile pe an) și generoasă (și, când e cazul, reaplicarea) a unui produs bine formulat cu protecție solară. Folosirea sârguincioasă numai a protecției solare permite repararea pielii într-o anumită măsură și protejează de efectele nocive ale radiațiilor solare, cele ce au cauzat problemele în primul rând.

Nici un alt aspect de controlare sau reducere a depigmentării pielii nu este atât de important cum este grija la expunerea solară și folosirea protecției solare, SPF 25 sau mai mare (cu cât mai mare cu atât mai bine), cu ingrediente de protecție UVA precum titanium dioxide, zinc oxide, avobenzone, Mexoryl SX sau Tinosorb. Folosirea unor produse bune pentru depigmentare, a exfolianților, peelingurilor sau tratamentelor laser fără a folosi în paralel protecție solară este o pierdere de timp și de bani. Expunerea la soare este una dintre cauzele principale ale melasmei și nu există alte tratamente care să poată proteja pielea de efectele zilnice ale radiațiilor solare. Înainte de a căuta alte soluții pentru petele maro sau cenușii începe să folosești protecție solară și să reduci expunerea la soare.

E nevoie de răbdare!

Protecția solară și evitarea expunerii la soare sunt esențiale, dar la fel de importantă este și inhibarea producerii ridicate de melanină cauzată de efectele nocive ale expunerii la soare o lungă perioadă de timp. Sunt multe variante de luat în calcul atunci când cauți o soluție. Cele mai de succes tratamente folosesc o combinație de loțiuni sau geluri cu ingrediente care inhibă producerea de melanină împreună cu un produs bine formulat cu protecție solară și un retinoid pe bază de rețetă (precum Retin-A sau alte variante generice care conțin tretinoid, o formă de retinoid). În funcție de cum reacționează pielea la aceste tratamente, exfolianții – sub formă de produse cosmetice de îngrijire a pielii sau peelinguri chimice făcute de un medic, ori tratament cu laser sau lumină pulsată – cu siguranță vor îmbunătăți rezultatele.

Tratamente

Hidroquinona este un pas de bază în reducerea sau eliminarea depigmentării pielii. De fapt, aplicarea hidroquinonei este considerată de mulți deramatologi și oameni de știință ca fiind un tratament sigur și eficient pentru depigmentarea pielii. Hidroquinona în concentrații de 2% din produsele cosmetice și în concentrații de 4% de la medic sau pe bază de rețetă sunt de luat în seamă.

Anumite studii au arătat că acidul azelaic în concentrații de la 15 la 20% poate fi la fel de eficient că hidroquinona, având un risc mai scăzut de iritabilitate. Tretinoinul s-a dovedit că este și el de mare ajutor în tratarea depigmentării și a pielii agresate de soare. Acidul kojic, folosit singur sau în combinație cu acid glicolic sau hidroquinona, s-a dovedit și el a avea rezultate bune în acțiunea de inhibare a tyrosinasei (cu toate că acidul kojic are probleme în ceea ce privește stabilitatea și potențialele efecte negative asupra pielii, așa că se folosește foarte rar în ziua de astăzi). Unele extracte de plante și vitamina C sunt menționate de anumite studii ca având efect de inhibare a producției de melanină, dar de departe hidroquinona este inhibatorul cu cele mai multe studii demonstrate.

Alpha Hydroxy Acids

Alpha Hydroxy Acids (AHA) – în principal sub formă de acid lactic și acid glicolic – sunt cele mai studiate forme de AHA deoarece au o dimensiune moleculară care permite penetrarea eficientă în straturile superioare ale pielii. Este în general considerat că AHA în concentrații de 4 până la 15% nu este eficient în inhibarea producției de melanină și nu va estompa petele. Mai degrabă, efectul lor benefic este în refacerea celulelor pielii și în înlăturarea celulelor nesănătoase din straturile superioare ale pielii (exfoliere) acolo unde celulele hiperpigmentate se acumulează. Dar există și studii care arată că acidul lactic și glicolic pot inhiba producția de melanină, separat de efectul lor de exfoliere asupra pielii.

În orice caz, sunt multe studii care arată că în combinație cu alte tratamente – precum hidroquinona, tretinoin, și, bineînțeles, un produs eficient cu protecție solară – AHA pot fi foarte eficienți în îmbunătățirea aspectului general al pielii afectate de expunerea la soare și posibil să ajute ca celelalte ingrediente să pătrundă mai bine în piele. Deoarece nu există studii comparative privind acidul salicilic (BHA) și efectele lui asupra melasmei, e logic să presupunem că,  având o acțiune similară asupra tenului cu cea a AHA, acidul salicilic va avea rezultate similare și în ceea ce privește îmbunătățirea culorii pielii.

Tratamentele laser

Atât laserele ablative, cât și cele neablative, precum și tratamentele cu lumină făcute de un dermatolog pot avea rezultate remarcabile asupra melasmei. Totuși, rezultatele nu sunt întotdeauna consecvente și probleme (precum hipo sau hiperpigmentarea) pot să apară. De cele mai multe ori tratamentele laser de acest gen cauzează probleme celor cu tenul mai închis la culoare. Dar fără îndoială, când tratamentele laser funcționează au rezultate vizibile asupra aspectului tenului, mai ales atunci când sunt combinate cu celelalte tratamente menționate mai sus. Rezultatele pot fi nemaipomenite, și chiar dacă sunt scumpe, în cazul hiperpigmentărilor grave, tratamentele laser trebuie neapărat încercate. Sunt multe tipuri de laser care pot avea efect asupra acestei probleme. Care este cel mai bun pentru tine poate decide doar un dermatolog calificat care lucrează cu mai multe tipuri de laser dar și cu aparate cu lumină pulsată.