Tehnologia modernă este uimitoare, dar există un preț de plătit dacă ne uităm la ecrane toată ziua. Cercetări recente au arătat că lumina albastră emisă de telefoane, tablete și computere poate dăuna de fapt pielii și ochilor.
Cunoscută și sub denumirea de lumină vizibilă de energie înaltă (HEV), lumina albastră poate stimula fotoîmbătrânirea și, în timp, poate duce la pigmentarea pielii, inflamație și fragilizarea stratului superior al pielii.
Lumina albastră este peste tot. Este prezentă în lumina zilei, dar și emisă de lămpile fluorescente și dispozitivele LED, precum și de ecranele computerelor, de televizoare și telefoane mobile. Lumina soarelui este cea mai mare sursă de lumină albastră la care suntem expuși, iar dispozitivele digitale emit doar o fracțiune din această radiație.
Dar pentru că ținem telefoanele atât de aproape de față toată ziua și le verificăm în mod constant, acest lucru crește riscurile. Potrivit statisticilor, milenialii verifică telefonul mobil, în medie, de 157 de ori pe zi. Aceasta este de peste cinci ori mai mult față de adulții în vârstă care își verifică telefoanele, în medie, doar de 30 de ori pe zi. Prin urmare, millenialii prezintă un risc mult mai mare de a fi expuși la lumina albastră în fiecare zi.
În atmosferă există lumină vizibilă și lumină invizibilă. Lumina vizibilă este lumina pe care o poți vedea, cum ar fi lumina soarelui sau lumina de la telefonul mobil. Lumina invizibilă nu poate fi văzută cu ochiul liber, spre exemplu razele UVA și UVB.
Aceste radiații, printre altele, provoacă arsuri și sunt dăunătoare sănătății. Dacă te uiți la o diagramă a spectrului de lumină, vei vedea că lungimile de undă ale razelor UVA și UVB variază de la 100 nm la 400 nm (nm înseamnă nanometru, o măsură care este utilizată pentru a măsura lumina).
Următoarea culoare a spectrului este lumina albastră, cu o lungime de undă cuprinsă între 380 nm și 500 nm. S-a dovedit că lumina albastră cu o lungime de undă între 380 nm și 400 nm este dăunătoare pielii. Riscul pare să scadă oarecum pe măsură ce lungimea de undă se apropie de 500 nm.
Îți recomandăm cu insistență să montezi pe telefon o protecție pentru lumina albastră a ecranului. Aceasta este o soluție ieftină, dar eficientă, care îți permite să folosești telefonul sau tableta fără să îți faci griji în ceea ce privește îngrijirea pielii sau folosirea ochelarilor de soare pentru a limita deteriorarea ochilor.
Unele telefoane mobile au, de asemenea, o setare (numită adesea modul de noapte) care stinge lumina albastră și dă mai multă lumină galbenă. Folosirea permanentă a acestei setări este mult mai blândă pentru ochi și poate fi o modalitate bună de a ajuta la prevenirea îmbătrânirii pielii.
Indiferent dacă lumina vine de la soare sau de la telefonul tău, asigură-te că îți protejezi întotdeauna ochii. Utilizează ochelari de soare polarizați, cu protecție UV, pentru a preveni deteriorarea cauzată de expunerea la lumină pe termen lung. Dacă nu ai un filtru de protecție pentru lumina albastră la telefon, te poate ajuta să ții telefonul la distanță.
Există unele studii care arată că tratamentele cu lumină albastră pot avea un efect pozitiv asupra anumitor afecțiuni ale pielii, dar cu excepția cazului în care un medic prescrie un tratament facial cu lumină albastră, trebuie să protejezi întotdeauna pielea împotriva posibilelor daune cauzate de lumina albastră.
Pe lângă un filtru pentru telefonul tău, o cremă cu protecție solară cu spectru larg și SPF 30 sau mai mare, împreună cu alte produse de îngrijire a pielii bogate în antioxidanți sunt cea mai bună modalitate de a reduce efectele negative ale luminii albastre. Iar dacă folosești deja aceste produse, nu ai de ce să îți mai faci griji!