15% reducere la produse cu peptide + cadou mini cremă hidratantă Detalii ofertă
Intră în cont Coș 0

Niciun produs în coș

Categorii

Cum putem să prevenim arsurile solare?

Dacă există o cale sigură de a umbri distracția în aer liber, arsurile solare sunt calea! Nimeni nu își dorește senzațiile cauzate de o arsură solară sau descuamarea pielii care urmează după arsură. Cu toate acestea, an de an, vară după vară, vacanță după vacanță, o mulțime de persoane, de toate națiile, au parte de arsuri solare de diverse grade. Arsurile solare sunt vești proaste pentru piele, însă cu puțină planificare și precauție, te poți bucura de soare fără să arăți ca un rac după vacanță!

De ce apar arsurile solare?

Arsurile pot părea inofensive, însă ele reprezintă o iritație a pielii de la razele ultraviolete de tip B ale soarelui, care penetrează suprafața pielii. Razele UVB afectează ADN-ul celular, cauzând mutații și determinând celulele să se autodistrugă. În urma acestui proces, se eliberează substanțe inflamatoare în organism, numite cytokine, care conduc la roșeață, umflare, strângere și durere.

Auzim adesea despre persoane care s-au ars, în condițiile în care au aplicat protecție solară. Acest lucru se întâmplă deoarece multe persoane nu știu cât produs de protecție să aplice; nu aplici protecție solară și apoi stai în soare toată ziua.

Sunt mulți factori care contribuie la apariția unei arsuri solare, inclusiv locația geografică (e mai ușor să îți arzi pielea în Australia sau Arizona decât în Nordul Canadei sau Rusiei), culoarea pielii, tipul de protecție solară folosită, cantitatea aplicată și cât de des aplici și reaplici, precum și diferite tratamente.

Cu cât știi mai multe despre factorii care contribuie la arsurile solare și cum poți să tratezi pielea afectată, cu atât mai bine vei știi să le eviți pe viitor.

Culoarea pielii și arsurile solare

Oricine poate avea arsuri solare, indiferent de etnie și culoarea pielii. Indiferent de cât de pigmentată este pielea ta, trebuie să aplici protecție solară cu SPF 30 sau mai mare, în cantitate generoasă, zi de zi, pentru a evita daunele solare, chiar și atunci când soarele nu strălucește. Radiațiile UV pot cauza arsuri chiar și în zilele cu nori – daunele solare țin de lumina zilei.

Potrivit tabelului tipurilor de piele Fitzpatrick, cei cu un ton mai deschis sunt mai predispuși la ceea ce numim în mod comun arsuri solare, însă cei cu pielea mai închisă nu sunt excluși. În unele cazuri, cei cu piele mai închisă, pot resimți efectele timpului prea lung petrecut la soare, chiar dacă roșeața și exfolierea pielii nu își fac simțite prezența. Iar efectele de îmbătrânire ale soarelui afectează orice culoare de piele, existând inclusiv riscul cancerului de piele. Cunoscând tipul tău de piele pe scara Fitzpatrick, vei ști să determini riscul de arsuri solare și să planifici inteligent cum să te protejezi.

Cei cu tip de piele Fitzpatrick I-III sunt cei mai susceptibili la arsuri solare și ar trebui să își ia cele mai multe precauții. Tipul de piele IV Fitzpatrick trebuie să acorde atenție de asemenea, în timp ce tipurile V și VI au destulă melanină (pigment) încât să nu se înroșească sau să simtă dureri – însă și cei cu acest tip de piele au nevoie de protecție solară! Indiferent de culoarea pielii, îmbătrânirea prematură a pielii va avea loc dacă nu este folosită protecție solară potrivită.

Cum eviți arsurile solare

Pentru a evita arsurile solare, pune-ți aceste întrebări înainte de a ieși din casă:

  • Ai verificat data de expirare a produsului?
  • Știi ce cantitate de protecție solară trebuie să aplici înainte să ieși din casă și cât de des să reaplici?
  • Eviți orele de vârf (orele 10 – 14)?
  • Te bazezi doar pe protecția solară sau te protejezi și cu pălării, haine și ochelari de soare?
  • Stai la umbră ori de câte ori ai ocazia?
  • Pielea ta prinde o culoare închisă sau rozalie, însă nu te adăpostești de soare?

Cunoscând răspunsul la aceste întrebări și punându-le în aplicare este secretul prin care te poți bucura de soare fără a-ți pune în pericol pielea. Citește mai jos răspunsurile la aceste întrebări.

Protecția solară și termenul de valabilitate: Produsele cu filtre solare nu durează o veșnicie! Cele mai cunoscute companii producătoare imprimă data de expirare pe ambalaju, însă o regulă generală după care te poți ghida este să arunci orice produs cu SPF mai vechi de un an. Acest aspect este important mai ales dacă produsul a fost desigilat și expus aerului și luminii, care îi reduc din eficiență. Da, asta înseamnă și că păstrarea protecției solare în mașină pe perioada verii nu este o idee bună.

Sfaturi pentru aplicarea protecției solare: Multe persoane se întreabă ce cantitate de protecție solară să aplice. „În cantitate generoasă” este recomandarea generală, însă cât anume înseamnă asta? Dacă vorbim de față și gât, aplicare generoasă înseamnă mărimea unei monezi de 50 bani pentru fiecare zonă. Sau aproximativ 1,25 ml pentru față și aceeași cantitate pentru gât.

Este important să aplici protecție solară pe toate zonele expuse, care nu sunt protejate de haine. Pentru zilele când expui multă piele (gândește-te la costumul de baie), ar trebui să aplici cel puțin 30 de grame de protecție solară din cap până picioare. Zonele care sunt frecvent uitate la aplicarea protecției solare sunt vârfurile urechilor, spatele mâinilor și vârfurile picioarelor. Sfat: Evită îngroparea picioarelor în nisip întrucât natura abrazivă a acestuia șterge protecția solară de pe piele.

Reaplicarea protecției solare la fiecare două ore este un ghid bun de urmat pentru zilele petrecute în exterior, întrucât filtrele solare care nu mai sunt prezente pe ten nu mai pot proteja pielea! Folosind un produs de protecție solară rezistent la apă te va proteja pentru o perioadă mai mare de timp dacă transpiri sau înoți, însă tot trebuie reaplicat, mai ales dacă folosești un prosop pentru a te șterge.

Dacă transpiri abundent, te speli pe mâini des, înoți sau te uzi, trebuie să reaplici protecția solară rezistentă la apă o dată la 40 minute, indiferent care este SPF-ul produsului. Dacă este etichetat „foarte rezistent la apă”, obții 80 de minute de protecție dacă transpiri sau înoți.

Ingrediente și medicamente care sensibilizează pielea: Sensibilitatea la soare înseamnă că pielea devine sensibilă odată cu expunerea la razele ultraviolete, iar această sensibilitate poate fi cauzată de medicamente sau diverse ingrediente, în special cele care conțin extracte din plante fototoxice. Fotosensibilitatea înseamnă că pielea este predispusă la arsuri solare, așa că este important să acorzi importanță protecției solare. Pentru a te proteja, este important să verifici atenționările de pe medicamante și produsele de îngrijire:

  • extract de St. John’s
  • benzoyl peroxide
  • ingredientele parfumate
  • ulei de citrice, precum portocală, lămâia, grapefruit și bergamot
  • ulei de lavandă
  • ulei de rozmarin
  • ulei de lemn de santal
  • plantele aparținând familiei umbelliferae, care include pătrunjelul, morcovul, mărarul, angelica, anasonul, fenicul și centella asiatică

Poți reduce riscul unei reacții sensibilizante prin protejarea pielii cu haine, ochelari, pălărie și, bineînțeles, un produs de protecție solară cu SPF 30 sau mai mare (mai mare fiind mai bine).

Lista medicamentelor fără prescripție care pot provoca sensibilitate a pielii la soare este un destul de lungă. Cel mai bine este să verifici prospectul și să consulți medicul sau farmacistul dacă nu ești sigură. Medicamentele comune care pot produce sensibilitate pielii sunt:

  • ibuprofen
  • naproxen
  • tretinoin
  • tetraciclină, minociclina
  • majoritatea antihistaminelor, inclus cele eliberate fără rețetă
  • anticoncepționale
  • lovastatin (medicament pentru scăderea colesterolului)
  • medicamentele antifungice orale și cu aplicare locală
  • progesteron și estrogen

În funcție de cât de sensibilă îți face un medicament expunerea la soare, poate fi nevoie să eviți expunerea cu totul. Discută cu medicul tău.

A sta la umbră este întotdeauna de folos, însă ca o măsură suplimentară de prevenție, poartă și haine protectoare.

Învață din greșeli!

O arsură pe an poate părea puțin, însă studiile sunt clare: expunerea neprotejată în mod repetat la soare, arsurile sau bronzatul des nu numai că provoacă semne de îmbătrânire prematură, însă cauzează de asemenea și daune ale ADN-ului care determină mutații ale celulelor. În timp, aceste mutații se pot transforma în cancer de piele.

Expunerea repetată la soare și arsurile au consecințe și pe termen lung, determinând pete maronii, piele solzoasă și textură neuniformă a pielii, subțierea ei, pete albe și pierderea fermității. Nici unul din aceste efecte secundare nu este de dorit, astfel încât să te expui razelor solare fără protecție și să suferi arsuri ale pielii.

Cu produsul de protecție solară potrivit, haine care protejează de soare și urmând sfaturile noastre, poți evita arsurile și micșora riscul de a face cancer de piele. Cel mai important, cu puțină planificare și pregătire, te poți distra la soare și menține în același timp o piele sănătoasă și tânără!