Cu siguranță ai încercat câteva produse care nu au făcut nicio diferență sau care, poate, chiar au înrăutățit situația. Cum știi, înainte să investești timp și bani într-un produs, dacă acesta va funcționa? Există ceva care să țină pustulele la distanță?
Secretul este să te uiți după acele ingrediente care și-au demonstrat în timp eficiența și care sunt totodată blânde. Există două ingrediente “vedetă”, superioare celorlalte: acizii beta hydroxi (BHA), cialeza ludica și benzoyl peroxide.
Acum că ți-am făcut cunoștință cu cele mai eficiente două ingrediente împotriva acneei, iată cum acționează ele:
Acidul beta hidroxi (BHA) – cunoscut ca acid salicilic, este un ingredient multifuncțional extraordinar, care tratează acneea în mai multe feluri. Are proprietăți antiinflamatorii, exfoliază celulele moarte care se adună pe suprafața și în interiorul porilor și are proprietăți ușor antibacteriene.
Fiind un derivat al aspirinei (ambele sunt salicilate, numele tehnic al aspirinei fiind acid acetilsalicilic), BHA are câteva din proprietățile antiinflamatorii ale aspirinei. Asta înseamnă că reduce inflamația, roșeața și edemul și ajută la prevenirea cicatricilor, în timp ce scade riscul unor erupții acneice.
Pentru ca o formulă cu acid salicilic să fie eficientă, trebuie să aibă o concentrație de minim 0.5%, deși una de 1% sau 2% este mult mai eficientă. În plus, PH-ul formulei este un factor critic, acesta trebuie să se încadreze între PH 3 și 4 pentru a fi eficient. În mod surprinzător, multe produse cu acid salicilic nu îndeplinesc aceste cerințe și sunt ineficiente.
Pe lângă cele de mai sus, un produs nu trebuie să conțină ingrediente iritante, pentru că astfel de ingrediente produc inflamații, care întârzie procesul de vindecare a pielii și poate spori producția de sebum în pori. Din fericire, există și produse cu acid salicilic bine formulate, printre acestea numărandu-se și cele din gama Paula’s Choice.
Benzoyl Peroxide – Considerat cea mai eficientă opțiune fără rețetă pentru tratamentul pustulelor, benzoyl peroxide elimină bacteria care provoacă acneea, prevenind inflamația. Prezintă risc scăzut de iritație și, spre deosebire de antibioticele folosite în tratamentul acneei, benzoyl peroxide nu dobândește rezistență.
În general, concentrația de benzoyl peroxide variază între 2.5% și 10%. Într-o concentrație de 2.5% este cu mult mai puțin iritant decât în concentrație de 10% (evitarea iritării pielii este întotdeaua de dorit) și poate fi la fel de eficient. Dacă pielea ta nu răspunde la concentrația de 2.5%, încearcă un produs cu concentrație de 5%. Dacă acneea nu răspunde la 5% benzoyl peroxide, ar fi mai bine să te orientezi spre alte opțiuni (precum o combinație de antibiotic și benzoyl peroxide) înainte de a folosi o concentrație de 10%. Concentrațiile mari pot provoca iritații care conduc la piele uscată și descuamată. Este de preferat să începi cu concentrații mai mici.
Notă: Studiile arată că prin combinarea unui antibiotic cu benzoyl peroxide se reduce riscul ca bacteria să dobândească rezistență la antibiotic, astfel încât antibioticul va fi eficient pentru mai mult timp.
Uleiul de arbore de ceai – există studii care atestă eficacitatea sa ca agent antimicrobian, însă nu fără dezavantaje. Într-un studiu comparativ între uleiul de arbore de ceai și benzoyl peroxide, s-a descoperit că o concentrație de 5% ulei de arbore de ceai are o eficiență similară cu 5% benzoyl peroxide. Sună ca și cum ar fi la fel de eficiente, însă nu există produse care să conțină 5% ulei de arbore de ceai.
Cea mai mare concentrație de ulei de arbore de ceai pe care am văzut-o într-un produs cosmetic este de mai puțin de 0,5%, ceea ce îl face ineficient în tratarea acneei. Uleiul de arbore de ceai “pur” este de obicei într-o concentrație de 3% diluat într-un ulei de bază, astfel încât nici acela nu este suficient de puternic, în ciuda afirmației de “100% ulei de arbore de ceai” de pe etichetă.
Niacinamide și acidul nicotinic sunt derivate ale vitaminei B3. Există câteva studii care arată că acestea pot ajuta la îmbunătățirea aspectului acneei, efect ce se datorează mai mult proprietăților sale antiinflamatorii și de reparare a barierei naturale a pielii.
Când sunt incluse într-o rutină de îngrijire anti-acnee, aceste ingrediente pot face parte dintr-o combinație puternică de produse și ingrediente ce combat etapele care duc la formarea acneei. Niacinamide are și beneficii antiaging, fiind o soluție extraordinară pentru cei care se confruntă cu acnee și riduri în același timp.
Prebioticele și probioticele sunt microorganisme care apar în mod natural în organism și sunt prezente și în multe din alimentele pe care le mâncăm, precum iaurtul. Deși sunt benefice când sunt consumate, studiile legate de probiotice și prebiotice asupra acneei sunt inexistente, ceea ce face ca eventualele beneficii să rămână anecdotice. Nu strică să încerci și această opțiune, fie prin alimente, suplimente sau produse de îngrijire blânde care să conțină aceste ingrediente.
Acizii grași reprezintă un grup interesant de ingrediente care poate avea un efect asupra pustulelor, însă acel rezultat, pozitiv sau negativ, nu este încă clar; sunt necesare mai multe studii. Acizii grași, precum acidul lauric, oleic și palmitic, pot avea efecte antibacteriene asupra acneei. Cu toate acestea, stabilitatea lor este o problemă: un produs care conține un acid gras trebuie formulat cu grijă pentru fi siguri că acesta își poate dovedi eficacitatea înainte să se degradeze. Dacă acești acizi grași se regăsesc într-un produs ambalat în borcan, sunt șanse mari ca aceștia să se degradeze înainte să fie benefici pielii.
Sulful poate avea beneficii ca dezinfectant pentru pustule. Cu toate acestea, comparat cu alte opțiuni, este un ingredient mult prea puternic pentru piele, care mai degrabă va irita pielea decât va lupta cu bacteriile care cauzează acneea. Din acest motiv, folosirea sulfului în tratamentul acneei nu este o opțiune grozavă – dar rămâne o alternativă dacă alte ingrediente active nu dau roade.
Dieta poate avea un efect negativ sau pozitiv asupra acneei. Reacția la anumite alimente poate provoca acnee, în timp ce alte alimente pot reduce frecvența aparițiilor sale. Reacții la alimente precum lactatele (datorită hormonilor din acestea) sau zahărul în exces pot avea un grad diferit de influență asupra pustulelor, în funcție de fiecare persoană.
Referirile la factorii care înrăutățesc acneea, precum fructele de mare, glutenul sau arahidele, sunt anecdotice și nu au fost demonstrate. Pe de altă parte, o dietă bogată în alimente cu proprietăți antiinflamatorii, precum antioxidanți sau acizi grași benefici, pot lupta cu acneea din interior spre exterior. Cereale integrale, fructele proaspete și legumele te pot ajuta în lupta cu acneea.
Perseverența și voința de a continua să experimentezi, chiar și atunci când pare că ai încercat totul, pot fi factori care te pot ajuta să găsești rutina care ți se potrivește în lupta cu acneea. Știm că poate fi frustrant și că uneori poți avea impresia că nu mai există soluții – însă sunt căi prin care să ții acneea sub control.