Semnele roz, roşii sau maronii lăsate de pustulele care s-au vindecat nu sunt cicatrici, tehnic vorbind; sunt mai degrabă zone hiper pigmentate apărute ca urmare a unui proces inflamatoriu. Cu toate că aceste semne pot rămâne şi mai bine de un an pe ten, modul în care se formează şi faptul că până la urmă dispar explică de ce nu sunt cicatrici.
Acum că am stabilit diferenţa dintre o pată şi o cicatrice post acnee, să discutăm despre soluţiile pentru fiecare. Cu foarte mici excepţii, produsele de îngrijire care pretind că vor elimina semnele post-acneice nu vor face asta. Sunt tratamente de albire ce conţin hidroquinona, care încetinesc producţia de melanină (responsabilă pentru culoare pielii, părului şi ochilor) şi care reduc petele maronii apărute pe ten ca urmare a expunerii neprotejate la soare, dar acele produse nu vor funcţiona pentru petele roz sau roşii.
Hidroquinona nu este eficientă în cazul petelor roz sau roşii pentru că ele nu au nimic de-a face cu melanina, ceea ce înseamnă că folosirea hidroquinonei sau altor ingrediente de albire prin inhibarea producţiei de melanină nu va ajuta… cu o singură excepţie -pentru cei cu ten închis la culoare, semnele post acneice sunt maronii.
Tratamentele făcute acasă pentru semnele post acneice, precum frecarea feţei cu suc de lămâie sau cu alte citrice, nu funcţionează – nu pot exfolia pielea iar sucul acid este iritant pentru piele şi nu face decât să lungească procesul de vindecare. Nu te lasă păcălit(ă)!
Mai jos sunt patru recomandări susţinute de cercetări pentru a estompa semnele post acneice (şi a trata cauzele care duc la apariţia pustulelor), care funcţionează pentru orice tip de ten, vârstă sau culoare a pielii.
1. Foloseşte doar produse bine formulate, blânde cu pielea. Poate fi tentant să foloseşti exfoliante abrazive şi multe alte tratamente agresive în încercarea disperată de a scăpa de semnele lăsate de acnee, dar acestea nu fac decât să irite şi mai rău pielea şi să o împiedice să se vindece. Multe din particulele abrazive prezente în scruburi cauzează microleziuni, iar produsele cu ingrediente iritante precum alcool SD sau mentol irită pielea.
2. Foloseşte zilnic un exfoliant BHA. Un exfoliant BHA (beta hydroxy acid) folosit zilnic nu numai că îndepărtează celulele moarte acumulate în exces, însă poate ajunge în pori, îndepărtând sebumul care îi blochează. BHA este, de asemenea, un foarte bun antiinflamator şi reduce roşeaţa.
Dar despre AHA pentru semnele post acneice? Acizii alpha hydroxy (AHA, precum acidul glicolic şi acidul lactic) lucrează la suprafaţa pielii şi ajută la estomparea petelor. Însă AHA nu penetrează sebumul care blochează porii și nu poate exfolia în interiorul porilor precum BHA, deci nu este aşa recomandat pentru tratarea pustulelor şi deblocarea porilor. Când vrei să decizi între cei doi, încearcă un exfoliant BHA prima dată.
3. Foloseşte în fiecare zi un produs cu protecţie solară minim SPF 30, care să te protejeze de toate razele spectrului solar. Expunerea neprotejată la razele UV (indiferent că e soare sau că sunt nori) afectează abilitatea pielii tale de a se vindeca, ceea ce înseamnă că semnele roşii vor rămâne mai mult timp prezente pe ten. De asemenea afectează celulele pielii şi sistemul său de protecţie, făcând ca vindecarea să fie mai lentă şi mai anevoioasă.
4. Foloseşte produse cu formule bogate în antioxidanţi, în special vitamina C şi ingrediente cell-communicating precum retinol. Aceste două categorii benefice (antioxidanţi şi ingrediente cell-communicating) îţi protejează pielea şi ajută la o vindecare mai rapidă. Folosirea unui toner, ser şi/sau produs hidratant bine formulat, care conţine o multitudine de astfel de ingrediente (în ambalaje ce mențin ingredientele stabile – nu borcane sau ambalaje transparente), este cel mai bun mod de a beneficia de proprietăţile lor reparatorii.
Cercetările au arătat că pigmentarea post inflamatorie răspunde la o serie de tratamente cu lumină pulsată (IPL). Aşa că tratamentele IPL pot fi soluţia (pentru cei cu ten închis la culoare, discutaţi întâi cu dermatologul despre alte variante alternative, întrucât IPL are un risc de complicaţii în cazul pielii închise la culoare).
O altă variantă este tretinoin (Retin-A, Renova sau tratamentele generice) pe bază de reţetă şi peelingurile chimice BHA sau AHA făcute de un dermatolog. Împreună, acestea pot ajuta la formarea de noi celule, fortifică pielea şi ajută la uniformizarea culorii tenului. Dacă ai semne roşii sau maro şi cicatrici care au lezat pielea, dermatologul poate să-ţi sugereze un peeling TCA (acid trichloroacetic), care poate fi mult mai eficient decât peelingurile AHA sau BHA. Pentru adevăratele cicatrici post acneice (cele care arată ca o adâncitură în piele), opţiunile de tratament nu sunt aşa simple. Datorită leziunilor adânci şi pierderii colagenului, nici un produs de îngrijire nu poate să le repare. Derma-fillerele pot umple golurile şi pot restabili volumul în porţiunile adâncite (unde cicatricile au un aspect şi mai evident).
Poţi combina injecţiile de umplere cu peelinguri AHA sau BHA sau cu o serie de tratamente laser, pentru rezultate şi mai bune. Tratementele cu radiofrecvenţă pot fi şi ele recomandate, fie individual, fie combinate cu o serie de peelinguri faciale. Microdermabraziunea sau dermabraziunea în stil vechi sunt şi ele o opţiune, dar au un risc mai mare de a afecta pielea decât tratamentele laser sau peelingurile cu concentraţii ridicate de AHA sau BHA; în plus rezultatele nu sunt extraordinare.
Poţi, de asemenea, să iei în calcul o serie de tratamente microneedling (Dermapen), atâta timp cât sunt făcute de un profesionist şi nu de tine (e foarte uşor să exagerezi şi să-ţi răneşti pielea). Unii dermatologi oferă şi soluţia injectării de grăsime, pentru a umple cicatriciile profunde. Astfel de tratamente sunt făcute în două părţi, prima fiind obţinerea grăsimii şi pregătirea ei pentru injectare, cea de-a doua fiind procedura de umplere. Rezultatele complete se văd cam în 3 luni.
Fiecare din variantele prezentate mai sus are şi avantaje, şi dezavantaje, aşa că este important să le discuţi cu dermatologul tău. Să nu te mire dacă dermatologul îţi va propune mai multe tratamente, întrucât anumite cicatrici care au afectat tenul au nevoie de ele pentru a obţine rezultate. În final, dacă tot cheltui banii pe astfel de proceduri, vei vrea să reduci riscul de dezamăgire.