Studiile sunt clare: expunerea neprotejată la soare, arsurile solare și bronzul în exces cauzează daune ale ADN-ului care determinată celulele să sufere mutații. În timp, aceste mutații se pot transforma în cancer de piele, mai ales în absența protecției solare.
Conform Centrului de Control și Prevenție a Bolilor (CDC) și Academiei Americane de Dermatologie, un milion de noi cazuri de cancer de piele sunt diagnosticate în fiecare an. Un milion! Acest număr transformă cancerul de piele în una dintre cele comune forme de cancer din Statele Unite.
Există 3 categorii de cancer de piele și anume: carcinomul celular bazal, carcinomul celular scuamos și melanomul. Primele două sunt cauzate de expunerea repetată și neprotejată la soare, care determină mutații ale ADN-ului și care duc la proliferarea celulelor care funcționează anormal. Melanoamele sunt cauzate și ele de soare, însă au și o componentă genetică.
Un studiu australian efectuat în 2013 a afirmat că un produs de protecție solară corect formulat și aplicat pe zonele expuse la soare, protejează 100% de toate cele 3 tipuri de cancer de piele. Mai mult, aplicarea protecției solare în mod regulat protejează și gena anti-cancer p53 de daune. Protecția solară face mult mai multe decât simpla protejare a pielii de arsurile solare și îmbătrânirea prematură. (Sursă: Pigment Cell and Melanoma Research, November 2013, paginile 835-844)
În afară de protecția solară, trebuie să fii atent la semnele timpurii care ar indică posibilitatea cancerului de piele. Detectarea timpurie a cancerului de piele îți poate salva pielea și viața. Pentru a te proteja împotriva daunelor radiațiilor solare, folosește zilnic, tot timpul anului, un produs cu SPF bine formulat.
1. O inflamație persistentă care poate sângera și care nu se vindecă.
2. O zonă roșiatică sau iritată care nu se vindecă. Uneori acestea formează crustă și se descuamează, însă nu dispare complet.
3. O zonă ridicată cu un contur distinct și centru indentat. Poate avea aspectul unei mici răni sau pustule, însă are tendința de a crește și nu se vindecă.
4. O zonă de piele albă care are textura unei cicatrici. Zona albă poate fi întinsă, cu un aspect clar care se diferențiază de restul pielii înconjurătoare.
5. Un nodul sau umflătură strălucitoare, cu o suprafață netedă care poate fi roz, roșie, albă, neagră, maronie sau mov. Poate semăna cu o aluniță, însă textura și strălucirea sunt ceea ce le diferențiază.
Academia Americană de Dermatologie oferă o listă de identificare a cancerului de piele intitulată ABCD:
A = Asimetrie: O jumătate a leziunii sau zonei suspecte nu seamănă cu jumătatea cealaltă
B = Contur (border): Conturul leziunii sau aluniței este iregulat sau slab conturat
C = Culoare: culoarea variază de la zonă la zonă, cu nuanțe de bronz, maro, negru, alb, roșu sau albastru
D = Diametru: zona este în general mai mare de 6 mm (diametrul unei gume de creion)
Dacă observi oricare din semnele de mai sus, consultă un dermatolog cât mai curând posibil. Persoanele cu piele deschisă la culoare (în special cele blonde și roșcate) sau cu istoric de cancer în familie ar trebui să efectueze lunar controale și anual o examinare completă. Cu toții ar trebui să fim conștienți de orice semn, aluniță, leziune sau pustulă de pe corp. Descoperit la timp, cancerul de piele se poate vindeca!
SC Evora Blue SRL - RO30746151
Str. Lacului, Nr. 8, Cam. C, Et. 1, Ghiroda, Timiș
0733 098 360
© Copyright 2025 Paula's Choice. Toate drepturile rezervate.
Paula's Choice și Cosmetics Cop sunt mărci înregistrate ale Paula's Choice LLC.
Toate prețurile afișate pe site sunt exprimate în LEI și includ TVA (Taxa pe valoarea adăugată)