15% reducere la produse cu retinol, 20% reducere la cremă de zi + cremă de noapte și cadouri Detalii ofertă
Intră în cont Coș 0

Niciun produs în coș

Categorii

Parfumurile şi îngrijirea pielii: miroase a pericol!

/

Toţi suntem atraşi de un miros plăcut. De multe ori, primul lucru pe care îl face cineva care testează un produs de îngrijire este să-l miroasă. Însă pe cât de plăcut e să ai un produs cu o aromă atrăgătoare, nu este tocmai bine pentru îngrijirea pielii tale, indiferent dacă parfumul este natural sau sintetic. Iar dacă pielea ta este extra sensibilă, trebuie să fii mereu atentă în alegerea produselor de îngrijire pe care le folosești.

Cum reacţionează pielea la parfum?

Modul în care cele mai multe ingrediente parfumate răspândesc mirosul este printr-o reacţie volatilă, care de cele mai multe ori cauzează iritaţie şi inflamaţie. Studiile au arătat că parfumurile din produsele de îngrijire a tenului sunt cele mai comune cauze ale reacţiilor de sensibilizare şi pot avea efecte alergice.

Ai putea crede că dacă pielea nu este vizibil iritată sau inflamată, atunci parfumul nu este o problemă. În realitate, straturile de la suprafaţa pielii ţin ascunse iritaţia pielii şi uneori nu prezintă nici un semn. Însă în profunzimea pielii, ingredientele iritante pot duce la ruperea colagenului, pot să influențeze negativ abilitatea pielii de a se lupta cu factorii de mediu şi chiar să întârzie procesul de vindecare.

Pentru cei cu piele sensibilă, mai ales atunci când pielea este predispusă la rozacee sau are tendințe acneice, parfumul poate fi extrem de iritant şi asta se va vedea şi la suprafaţă. Parfumul de orice fel (inclusiv uleiurile esențiale naturale) ar trebui evitate cu orice preţ când vine vorba de îngrijirea pielii.

Îți poți da seama dacă produsul conține sau nu parfum?

Din păcate nu. Unele ingrediente au un miros plăcut, nu sunt iritante şi au efecte benefice pentru ten. În alte situații produsul poate să nu aibă nici o aromă pentru că parfumul a fost adăugat pentru a masca mirosul real al unor ingrediente, care nu este tocmai plăcut.

Multe ingrediente benefice pielii (antioxidanţii, de exemplu) au un miros natural, iar unele dintre ele miros chiar minunat! Să faci diferenţa între antioxidanţii potenţi (care luptă cu radicalii liberi şi cu semnele de îmbătrânire) şi cei adăugaţi doar ca să te facă “să decizi cu nasul” nu este uşor. Ca în cazul tuturor produselor pentru piele, informaţiile de bază sunt pe etichetă, dar pentru că ingredientele par desprinse dintr-un curs de chimie e greu să înţelegi mare lucru. Echipa de cercetare Paula’s Choice te poate ajuta să înţelegi ce înseamnă acele cuvinte.

Ingredientele parfumate folosite frecvent care trebuie evitate (în paranteză este trecută denumirea cu care sunt trecute pe etichetă) sunt:
• Fragrance
• Parfum/Parfume
• Linalool
• Citronellol
• Cinnamal
• Limonene
• Geraniol
• Eugenol
• Lavender oil (Lavandula angustifolia)
• Rose flower extract (Rosa damascena)
• Bergamot oil (Citrus bergamia)
• Ylang-ylang oil (Cananga odorata)
• Lemon (Citrus limon)
• Lime (Citrus aurantifolia sau Citrus medica)
• Orange (Citrus sinensis)
• Tangerine (Citrus tangerine)
• Peppermint (Mentha piperita)
• Spearmint (Mentha spicată)
• Menthol
• Cinnamon (Cinnamomum)

Există mult mai multe ingrediente ce pot fi catalogate ca și parfumuri, dar aceasta este o lista bună după care să te ghidezi.

Confuzia cauzată de produsele etichetate „fără parfum”

Când faci cumpărături pentru produse de îngrijire ești bombardat cu tot felul de produse, care abundă în afirmații de genul “hipoalergenic”, “testat de dermatologi” sau “blând”. Având în vedere multitudinea de opțiuni disponibile, a căuta pe internet nu este mereu soluția, pentru că unele brandurilor nu fac publică listă de ingrediente pe site. Unii îți vor trimite lista de ingrediente pe mail dacă o soliciți, alții vor refuza pur și simplu să îți ofere această informație.

O altă provocarea este găsirea celor mai bune produse pentru pielea sensibilă. Nu există standarde medicale, științifice sau reglementatoare pentru termeni precum “hipoalergenic” sau “testat dermatologic”, nici măcar o definiție concretă pentru ceea ce constituie pielea sensibilă. Toți acești termeni sunt doar termeni de marketing, nu sunt o garanție că ai găsit produsul care să îți țină în frâu sensibilitatea pielii.

Mai mult decât atât, producătorii își pot eticheta produsele ‘fără parfum’, iar formula poate conține o mulțime de ingrediente sintetice sau naturale, cu scop de a oferi un miros plăcut produsului, extrem de iritante pentru piele. Multe din ingredientele care se regăsesc în portofoliul brandurilor includ lămâia, portocala, lime, bergamota, lavanda, eucaliptul. Așa cum am notat și în lista de mai sus, toate acestea sunt iritante și pot declanșa reacții alergice sau de sensibilizare a pielii.

Așa că, deși produsele de îngrijire fără parfum nu sunt ușor de găsit, cu puțină documentare poți separa produsele cu adevărat fără iritanți de cele care conțin iritanți (indiferent dacă sunt listați sau nu ca parfum în lista de ingrediente) și să îi oferiți pielii un tratament blând, extrem de necesar. Evitarea produselor cu iritanții despre care am vorbit mai sus este cea mai bună cale spre un ten sănătos.