Există o mulţime de ingrediente remarcabile folosite pentru îngrijirea pielii, adevăraţi eroi cu multiple efecte benefice pentru piele, iar retinolul este unul dintre cele mai bune și mai studiate ingrediente pentru rejuvenarea și transformarea tenului.
Retinolul este un alt nume pentru molecula întreagă de vitamina A, iar vitamina A – în toate formele ei – este cunoscută ca un ingredient cell-communicating. Prin cell-communicating ne referim la proprietatea retinolul de a îi ”spune” unei celule cum să se comporte şi să acţioneze normal, ca o celulă tânără şi sănătoasă. Când ai tenul afectat de expunerea la soare sau predispus la acnee (şi mulţi se confruntă cu asta, la 30, 40, 50 de ani şi chiar mai târziu), această comunicare este extrem de benefică. Îmbunătăţirea comportamentului celulelor înseamnă o îmbunătăţire a condiţiei tenului afectat de soare și cu tendințe acneice.
Retinolul poate, de asemenea, să se regăsescă sub diverse forme de vitamina A, precum retinyl palmitate, retinaldehyde, retinyl retinoate şi retinyl proprionate, care sunt şi ele prezente în produsele de îngrijire. În general, experţii în îngrijirea pielii consideră că retinolul pur este mult mai eficient decât aceste derivate de retinol. Asta nu înseamnă că aceste ingrediente nu sunt eficiente; doar că nu sunt la fel de puternice precum retinolul care se poate cumpăra fără prescripţie medicală.
Înainte că retinolul să poată să funcţioneze cu succes, trebuie transformat în forma lui activă – acid retinoic. După ce retinolul a fost aplicat, enzimele din piele îl transformă în acid retinoic, care apoi ajută pielea să regleze funcţionarea celulelor. Această muncă în echipă dintre retinol şi celulele pielii ajută la reducerea inflamaţiei şi la reglarea modului în care celulele moarte se deprind din matricea intercelulară, rezultatul fiind mai puţine erupţii.
Retinolul, de asemenea, poate creştere producerea substanţelor care îmbunătăţesc sistemul de susţinere a pielii, şi s-a demonstrat că stimulează producerea de colagen. Ce înseamnă asta pentru ten? Un zid de apărare îmbunătăţit şi o piele mai fermă!
Termenul “retinol” se referă de cele mai multe ori la produsele pe care le poţi cumpără fără reţetă. Când dermatologii vorbesc despre “retinol pe bază de reţetă” sau “retinoizi”, fac referire la diversele forme de vitamina A care se pot achiziționa numai pe bază de reţetă, datorită concentraţiei lor și a faptului că sunt considerate medicamente. Denumirile folosite pentru retinolul pe bază de reţetă sunt tretinoin (se găseşte în Renova şi Retin-A), adapalene (în Differin), tazarotene (în Tazorac), isotretinoin (Isotrexin) şi alte câteva.
În lumea produselor de îngrijire, retinolul (varianta fără reţetă) iese în evidenţă deoarece acţionează similar cu varianta pe bază de reţetă. În general, retinolul pur este considerat mai eficient decât derivaţii din retinol, dar retinyl palmite (o substanţă naturală care se găseşte în piele) şi retinaldehyde sunt acceptate în formulele cosmetice.
De ce retinolul din produsele cosmetice acţionează la fel ca cel pe baza de reţetă? Deoarece după ce este absorbit în piele şi transformat în acid retinoid, ai parte de acelaşi ingredient activ ca în cazul celui cu reţetă, doar că într-o formă care este mai bine tolerată de piele.
Cu alte cuvinte, retinolul folosit în produsele cosmetice (cu concentrații între 0,5% și 1%) are acelaşi potenţial de a îmbunătăţi semnele de îmbătrânire şi alte probleme ale pielii, dar este mai puţin probabil să cauzeze iritaţii.
Alegerea celei mai bune creme cu retinol pentru riduri e mult mai simplă decât crezi! Iată câteva lucruri de care să ţii cont:
Fie că alegi un produs cosmetic cu retinol sau un produs cu retinol pe bază de reţetă, este esenţial să foloseşti zilnic un produs bine formulat cu protecţie solară 30+! Chiar şi cele mai eficiente ingrediente, bazate pe studii, cu proprietăţi dovedite nu vor acţiona aşa cum îţi doreşti dacă nu ai grijă să aplici zilnic protecţia solară. La urma urmei, expunerea la soare a cauzat cele mai multe din problemele pe care acum încerci să le rezolvi.
Sfatul nostru? Dacă eşti la început cu produsele cu retinol fără prescripţie medicală, începe cu un produs cu concentraţie mică, precum un ser sau un produs hidratant. Dacă ai folosit retinol în trecut şi ai avut rezultate bune, ia în calcul produsul nostru cu concentraţie medie, Clinical 0.3% Retinol 2% Bakuchiol Treatment. Pentru probleme mai serioase, precum ridurile pronunţate şi un aspect neuniform al pielii, uită-te la produsele noastre cu concentraţie mare de retinol, Clinical 1% Retinol Treatment sau 1% Retinol Booster.
Pentru cele mai bune rezultate, indiferent de tipul de vitamina A/ retinol pe care îl foloseşti, ar trebui să-l aplici în completarea altor produse care conţin ingrediente de regenerare precum antioxidanţi, ingrediente de reparare a pielii şi ingrediente cell-communicating. Ţine minte că, indiferent de statutul de superstar al retinolului, reducerea semnelor de îmbătrânire este mult prea complexă pentru un singur ingredient, indiferent de cât de bun este acesta!