Există diverse teorii despre motivele pentru care apare acneea, pe care le găsim la o simplă căutare pe internet. Întrebarea este cum ne dăm seama ce e adevăr și ce este dezinformare. Iată 6 mituri legate de acnee care revin la modă, indiferent de câte ori au fost dezmințite:
Apa este singura pe care o putem “usca”, iar o pustula nu are nimic de-a face cu apa. Pierderea apei din piele o lezează și afectează capacitatea acesteia de a se vindeca și a lupta contra inflamației, încurajând proliferarea bacteriilor. Pustulele nu se pot usca.
Este un mit care duce de multe ori la curățarea exagerată a pielii cu săpun și alte produse de curățare cu surfactanți agresivi. Curățarea exagerată are ca rezultat iritația și uscăciunea pielli, fără efecte asupra prevenirii pustulelor și este rețeta pentru a obține un ten cu exces de sebum la suprafață și deshidratat în straturile inferioare ale pielii.
Dacă ai puncte negre, culoarea neagră pe care o vezi nu este murdărie, sunt celule moarte și sebum care au oxidat, dând aspectul negru porilor încărcați.
Poți reduce roșeața și dimensiunea unei pustule cu ajutorul acidului salicilic (BHA), a antibacterianului benzoyl peroxide, sau a cialeza iuludica. Însă tratând doar pustulele pe care le vezi înseamnă că le ignori pe cele care sunt în proces de formare.
După cum probabil ai ghicit deja, asta înseamnă un cerc vicios. Tratarea locală este o măsură bună atunci când frecvența pustulelor este rară și localizată (de exemplu, pe obraz), față de situația în care te confrunți cu erupții pe toată fața.
Ingredientele care fac pielea să usture sau să ofere o senzație de „furnicături”, precum mentolul, menta, eucaliptul și lămâia, apar în numeroase produse cosmetice, însă nu există niciun studiu care să ateste vreun beneficiu al acestora pe pielea afectată de acnee. Mai mult, ingredientele care irită pielea înrăutățesc situația.
Prin iritarea pielii se stimulează producția de sebum, care în final va duce la apariția a și mai multe pustule. Senzația de răcoare, deși plăcută, nu este benefică în niciun fel pielii.
Deși este adevărat că o dietă sănătoasă este bună pentru tine, puține persoane au observat că mâncărurile grase sau consumul de ciocolată provoacă pustule. Experimentează cu dieta ta pentru a observa dacă există grupe alimentare care influentează apariția erupțiilor.
Punctele negre nu pot fi îndepărtate prin exfoliere mecanică (scrub), cel puțin nu în totalitate. Prin folosirea unui produs de acest fel, se îndepărtează vârful, partea superioară a punctului negru, însă cauza apariției nu este tratată, astfel că în scurt timp, acestea își vor face apariția. Gândește-te la exfolierea mecanică la fel ca la smulgerea unei buruieni fără a rupe și rădăcina – în scurt timp, aceasta va crește din nou.
Cu aceste mituri spulberate, ai toate informațiile necesare pentru a ști ce anume provoacă acneea și cum o poți ține sub control. Înarmată cu aceste informații, vei avea rezultate pozitive iar acneea vor deveni în timp o simplă amintire!