Tratamentele faciale nu sunt obligatorii pentru a avea o piele frumoasă şi sănătoasă, dar pentru anumite tipuri de ten şi dacă sunt făcute corect, tratamentele faciale pot aduce un plus rutinei tale de îngrijire a tenului. Pe de altă parte, când nu sunt făcute bine, sunt o pierdere de timp şi pot chiar să-ţi afecteze pielea.
Lăsând la o parte exagerările pe care le citim în reviste şi pozele în care vedem femei la spa, adevărul este că tratamentele faciale te pot ajuta sau nu, depinde de persoana care îți face tratamentul, de produsele folosite şi de cum anume acționează anumite ingrediente asupra tenului tău.
Multe dintre femeile care apelează la tratamente ne-au spus că se duc la cosmeticiană pentru că este o experienţă relaxantă. Însă în mod normal tratamentele faciale ar trebui să fie despre îngrijirea pielii, nu doar pentru relaxare. Dacă factorul relaxant este singurul motiv pentru care te duci la un tratament (adică nu vezi vreo diferenţă după această experienţă), mai bine îţi faci programare la un masaj corporal. E mult mai relaxant şi nu-ţi pune pielea în pericol. Iată ce ar trebui să-ţi ofere un tratament facial în afară de o experienţă relaxantă:
Pe lângă beneficiile menţionate mai sus, o cosmeticiană bună nu te va lasă să pleci fără să-ţi aplice o cremă bine formulată, cu protecţie solară. Produsul cu protecţie solară ar trebui să conţină doar titanium dioxide sau zinc oxide ca ingrediente active pentru a elimina riscul de iritare, ţinând cont că tenul celor mai multe femei este mai sensibil după un tratament facial.
E important să reţii că ceea ce faci în fiecare zi pentru a îți îngriji pielea e mai important decât ce faci ocazional, dar combinaţia dintre un tratament facial cu adevărat benefic şi o rutină bună de îngrijire a tenului poate avea rezultate impresionante.
Pentru majoritatea tipurilor de ten un tratament facial bun ar trebui să includă un exfoliant blând bine formulat cu alpha hydroxy acid (AHA, ingredientul activ este acidul glicolic sau acidul lactic) sau cu beta hydroxy acid (BHA, ingredientul activ este acidul salicilic). Au un efect real împotriva semnelor îmbătrânirii, uniformizează aspectul tenului şi ajută la construcţia de colagen (Citeşte aici de ce e importantă exfolierea şi care metodă e cea mai bună pentru tine). Un tratament facial trebuie să mai includă şi un tratament antioxidant, foarte important pentru o piele sănătoasă. Nu numai că repară celulele afectate, dar ajută şi la reducerea distrugerii celulare cauzate de radicalii liberi.
Dacă vrei să ai o piele tânără şi sănătoasă, cosmeticiana ar trebui să-ţi recomande, înainte de orice altceva, folosirea zilnică a unei creme cu protecţie solară SFP 30 sau mai mare (pe care trebuie să o aplici în fiecare zi din an, în strat generos)! În cazul în care nu primești această recomandare, noi te sfătuim să îți schimbi cosmeticiana. Colagenul nu aduce nici un beneficiu pielii atunci când e aplicat local – chiar dacă ai reuşi să introduci forţat colagenul în straturile adânci ale pielii, corpul tău n-ar avea habar ce să facă cu el. Din păcate singurul colagen care contează când e vorba de îmbătrânirea pielii e cel pe care îl produce corpul tău.
Mulţi oameni aşteaptă de la un tratament să le rezolve o mulţime de probleme, de la erupții până la riduri. O cosmeticiană pricepută, cu ajutorul unor tehnici şi produse de bună calitate, poate să se adreseze unei game largi de probleme, însă un tratament facial nu rezolvă toate problemele şi cu siguranţă nu înlocuieşte produsele pe care le foloseşti zilnic acasă. Un tratament facial nu poate:
O cosmeticiană bună (şi sunt destule) va şti cum să repare şi să menţină sănătoasă suprafaţa pielii. Este important pentru toate tipurile de ten, dar în special dacă ai piele cu roşeaţă, predispusă la rozacee, la eczemă, cu tendințe acneice sau ten sensibil. O cosmeticiană bine pregătită ar trebui să-ţi ceară detalii despre ten, inclusiv ce faci ca să îl îngrijeşti şi dacă iei sau nu pastile cu sau fără reţetă. Toate acestea contează pentru modul în care cosmeticiana îţi va ajuta tenul, inclusiv în ceea ce priveşte produsele pe care le va folosi. Şi mai presus de toate, o cosmeticiană bună îşi va lua măsuri de precauţie astfel încât să nu irite inutil tenul. Ar trebui să ştie că:
Dacă tratamentul nu include şi extracţii ar trebui să primeşti şi un masaj relaxant al feței şi/ sau mâinilor şi braţelor. Masajul se învaţă la toate şcolile cosmetice acreditate. Nu ar trebui să ai parte de un masaj facial dacă ai capilare sparte, rozacee sau ten sensibil. Şi, dacă totuşi ai parte de unul, nu ar trebui să includă tragerea şi bruscarea pielii pentru că aşa are loc ruperea elastinei care duce la piele lăsată.
Multe tratamente faciale presupun folosirea unui aparat care pretinde că face de toate: de la îmbunătăţirea aspectului ridurilor, al cearcănelor şi al pungilor de sub ochi până la îndepărtarea erupțiilor şi a punctelor negre. Pe cât de tentant sună, de cele mai multe ori aparatele de acest gen sunt o pierdere de timp şi bani şi, în funcţie de cum sunt folosite, pot să aibă consecinţe negative asupra tenului tău.
Cele mai des întâlnite aparate sunt cele cu infuzie de oxigen, aparatele de peeling, cele care infuzează produse şi sistemele de microdermabraziune. Iată ce trebuie să ştii despre ele şi despre modul în care ar trebui folosite.
Aparatele de peeling (nu şi cele pentru microdermabraziune) sunt aparate care se ţin în mâna şi au o parte metalică dură cu care cosmeticiana răzuie suprafaţa pielii, aşa cum răzui gheaţa de pe parbrizul maşinii. Uneori aceste aparate de peeling sunt combinate cu un alt tip de tratament într-un aparat special, precum cele care au pe lângă peeling şi o opţiune de infuzare de oxigen.
Pro: când este folosit corect (și cu grijă) de către o cosmeticiană pricepută, poate exfolia eficient pielea.
Contra: aparatul este târât şi tras pe piele pentru a o exfolia, este un mod destul de primitiv de exfoliere şi cu potenţial periculos
Aparatele care infuzează anumite ingrediente pot fi maşinării separate sau pot fi combinate cu aparatul de peeling pentru un tratament complet. Astfel de aparate, cunoscute şi ca aparate cu microcurenţi, de obicei folosesc curenţi electrici sau unde ultrasonice. Se presupune că aceşti curenţi sau undele creează cărări între celulele pielii astfel încât ingredientele din produsele de îngrijire să pătrundă în adâncime şi să facă o grămadă de minuni precum lifting, fermitate sau reducerea ridurilor. Prezentarea promoţională menţionează că folosirea frecventă a acestor tratamente păstrează deschise aceste cărări, însă adevărul este că nu există nici un studiu care să confirme că aceste aparate funcţionează aşa cum pretind.
Chiar dacă aceste aparate ar putea să “infuzeze” ingredientele în adâncimea pielii, ce se întâmplă dacă aceste ingredinte trec de zona în care se presupune că ar avea beneficii pentru ten? În plus, există riscul să ajungă ingrediente nedorite (precum conservanți şi extracte problematice de plante) în straturile adânci ale pielii şi efectele să fie negative. Până şi ingrediente benefice precum vitamina C şi retinolul devin mai sensibilizante dacă sunt forţate în piele în loc să fie aplicate şi lăsate să penetreze straturile superioare ale pielii.
Pro: nu există
Contra: Ceea ce pretind aceste aparate nu are sens. Nu există studii care să arate că aduc vreun beneficiu pielii. Chiar dacă presupunem că electricitatea şi undele sonice ar putea deschide cărări în derm, asta ar afecta pielea pentru că între suprafaţa şi straturile pielii n-ar mai există coerenţă, iar asta ar permite să fie penetrate de bacterii, poluare sau ingrediente din produse cosmetice care ar trebui să rămână la suprafaţă şi să fie îndepărtate prin spălare.
Terapia de curăţare a porilor cu ioni negativi (efectuată de multe ori cu un aparat de peeling sau de infuzare) nu are nici un efect asupra tenului, nici pentru a deschide porii, nici pentru a îndepărtarea toxinelor şi nici pentru alte lucruri care au legătură cu îngrijirea tenului. Ionii negativi nu pot rezona şi nici nu se pot deplasa prin piele, indiferent că sunt în aer sau sunt generaţi de un aparat, aşa că nu au cum să afecteze porii. S-ar putea să te surprindă, însă pielea nu are abilitatea de a elimina toxine.
Toxinele nu pot să iasă din corp prin pori sau prin piele. Adevărată detoxifiere a substanţelor străine are loc în ficat. El este cel care schimbă structura chimică a unei toxine astfel încât să poată fi eliminată prin rinichi, care o filtrează în siguranţă din sânge în urină.
Pro: Pentru că atât ionii pozitivi, cât şi cei negativi pot fi inhalaţi şi pentru că ionii negativi sunt generaţi din abundenţă după o furtună (când aerul e calm şi pare foarte proaspăt) ştim că au un efect relaxant asupra corpului. Sunt studii care arată că ionii negativi pot avea acelaşi efect relaxant asupra corpului când sunt inhalaţi, chiar dacă sunt generaţi mecanic, dar inhalarea ionilor nu are nimic de-a face cu eliminarea toxinelor sau curăţarea porilor.
Contra: Ionii încărcaţi pozitiv sau negativ, nu pot deschide, închide sau curăţa porii şi nici nu pot elimina toxinele; acest tip de tratament nu oprește tendințele acneice.
Microdermabraziunea este o procedură nonchirurgicală de curăţare şi exfoliere a pielii. Un aparat cu un sistem mic de vacuum descarcă un jet de cristale abrazive pe suprafaţa pielii şi apoi le aspiră (de obicei oxid de aluminiu sau magneziu). În funcţie de presiune şi intensitate (controlate de tehnician) poţi să obţii diferite nivele de exfoliere. Cu cât e setat pe un nivel mai puternic, cu atât mai adânci sunt efectele, dar asta înseamnă şi riscuri mai mari pentru piele. În ciuda termenului “peel” folosit când e vorba de microdermabraziune, tehnic, nu este un peel (precum un peeling cu acid alpha hydroxy), ci un aparat calibrat să exfolieze şi să şlefuiască pielea.
Pro: Pentru că microdermabraziunea este un mod eficient de a exfolia pielea în adâncime, poate să cureţe porii, să îmbunătăţească aspectul cicatricilor lăsate de erupții şi să uniformizeze aspectul pielii afectate de soare.
Contra: Poate fi prea abrazivă pentru piele când este făcută prea dur sau prea des, ducând la ruperea colagenului. Dacă tratamentul este prea dur anumite tipuri de ten pot rămâne cu efecte adverse precum pete închise sau deschise la culoare.
Aparatele cu infuzie de oxigen aplică o cantitate concentrată de oxigen pe o anumită zonă a pielii printr-un mic tub conectat la aparatul cu oxigen. Faţa îţi este acoperită cu o masca specială, care împiedică pierderea de oxigen. Înainte ca aparatul să pornescă, faţa îţi este pregătită cu o mască sau pânză infuzată cu produs. După ce masca este fixată şi aparatul pornit tratamentul durează cam 20 minute. În funcţie de salon şi de cosmeticiană, o unealtă specială poate fi folosită pe anumite zone pentru un plus de oxigen în timpul tratamentului.
Pro: Deşi la nivel de teorie acest tratament poate să îmbunătăţească circulaţia şi să ajute la vindecare, cele mai multe studii arată că nu prea e posibil, nici măcar pe o piele sănătoasă.
Contra: Nu există studii care să arate că aparatele cu infuzie de oxigen ajută în privinţa ridurilor şi îmbătrânirii. Oxigenul nu are cum să pătrundă în piele dacă nu este într-o capsulă hiperbarică.
Ţinând cont de toate informaţiile de mai sus, concluzia este: un tratament facial bun poate să te facă să arăţi şi să te simţi mai bine după ce ieşi de la programare, însă indiferent că e făcut o singură dată sau în mod repetat, nu poate face minuni şi are acţiune limitată. Acum că ai toate informaţiile, vei obţine beneficiile maxime de la un tratament facial, nu vei irosi banii şi vei ști cum să ai grijă de pielea ta!
SC Evora Blue SRL - RO30746151
Str. Lacului, Nr. 8, Cam. C, Et. 1, Ghiroda, Timiș
0733 098 360
© Copyright 2024 Paula's Choice. Toate drepturile rezervate.
Paula's Choice și Cosmetics Cop sunt mărci înregistrate ale Paula's Choice LLC.
Toate prețurile afișate pe site sunt exprimate în LEI și includ TVA (Taxa pe valoarea adăugată)