10% reducere la boostere și măști + cadou mini exfoliant la 400 de lei + cadou XL cleanser la 700 de lei Detalii ofertă
Intră în cont Coș 0

Niciun produs în coș

Categorii

Ce înseamnă o cremă hidratantă de ultimă generaţie, corect formulată ?

/

Crema hidratantă trebuie sa furnizeze pielii ingrediente care îi mențin structura, reduc efectele dăunătoare ale mediului înconjurător și ajută celulele pielii să funcționeze normal. Citește care sunt ingredientele-cheie benefice pielii și fii sigură că faci alegerea potrivită în funcție de nevoile tenului tău!

„Cremă hidratantă” este un termen omniprezent, care şi-a pierdut sensul de-a lungul anilor. Cu toate cremele anti-îmbătrânire, anti-rid, lifting, pentru fermitate, hrănire, organice, creme care pretind că acționează ca Botoxul, creme de ochi etc., lăudându-şi formulele miraculoase este greu să știi unde se încadrează cremele hidratante. În realitate, indiferent de nume sau reclamă, „cremele hidratante” indiferent dacă acestea sunt sub formă de cremă, loțiune, ser, sau chiar lichid, trebuie să furnizeze pielii ingrediente care îi mențin structura, reduc efectele dăunătoare ale radicalilor liberi (efectele mediului înconjurător asupra pielii – de la soare, poluare, și oxigenul din aer), și ajută celulele pielii să funcționeze mai normal.

Când cremele hidratante conţin aceste categorii de ingrediente eficiente care pot face aceste lucruri, ele sunt la fel de aproape de ” anti îmbătrânire ” și refacerea pielii, ca şi orice alt produs de îngrijire a pielii.

Contrar a ceea ce industria de cosmetice ar dori să credem, o cremă hidratantă de ultimă generaţie, corect formulată, nu se bazează pe un ingredient “minune” pentru a îmbunătăți aspectul, funcția pielii sau ridurile. Lună după lună, consumatorii se confruntă cu noi ingrediente, fiecare pretinzând superioritate faţă de ingredientele precedente, deși majoritatea nu se bazează pe cercetări justificate, pentru a dovedi aceste afirmații.

Această listă constantă încă în continuă schimbare de „cele mai bune” ingrediente poate păstra lucrurile interesante pentru departamentele de marketing din industria cosmeticelor, dar rareori ajută consumatorul să afle ceea ce este necesar pentru a menține pielea sănătoasă şi luminoasă.

Toate tipurile de piele vor beneficia de aplicarea zilnică, locală a antioxidanţilor, ingredientelor anti-iritante, și umectanților care lucrează pentru a imita structura și funcția sănătoasă a pielii. În afară de antioxidanţi, ingrediente cell-communicating şi ingrediente care imită structura pielii (skin identical), pielea uscată are nevoie, de asemenea, de emolienți, cum ar fi uleiurile vegetale (fără parfum), trigliceride și acizi grași (lipide cum ar fi colesterol, lecitină, precum și acidul linoleic).

Cremele hidratante de zi versus cele de noapte

Lăsând la o parte reclamele și informațiile eronate pe care este posibil să le fi auzit, singura diferență reală între o cremă hidratantă de zi și una de noapte este că versiunea de zi ar trebui să conțină o protecție solară bine formulată. Pentru varianta de zi este esențial ca, crema hidratantă să aibă o formulă bine-definită şi o protecţie solară cu spectru larg SPF 20 sau mai mare. Bine-definită înseamnă că aceasta conține ingrediente de protecţie UVA – titanium dioxide, zinc oxide sau avobenzone (numit şi butil methoxydibenzoylmethane). Indiferent de ora din zi, pielea are nevoie de toate ingredientele de ultimă generaţie pe care le voi descrie în următoarele paragrafe.

Inteligența chimiștilor din industria cosmetică și tehnologia avansată a ingredientelor permite crearea cremelor hidratante de toate tipurile (cu şi fără protecţie solară), care au texturi elegante, satinate, şi conferă un aspect final superb. Zilele cremelor hidratante simple pe bază de apă și ceară nu mai există (deși multe linii vând în continuare astfel de formule clienţilor neatenţi). Folosind aceste formule învechite este echivalentă cu utilizarea calculatoarelor produse în anii 1980. Ar însemna să vă privaţi pielea de toate ingredientele care există acum pentru a o ajuta (îndrăznesc să spun) să arate mai tânără. Urmează o listă a elementelor cheie ale cremelor hidratante de ultimă generaţie, cele pe care le recomand cu încredere:

Ingrediente care imită structura pielii

Ingredientele care imită structura pielii au mai multe nume, inclusiv factori naturali de hidratare (NMFs) și de multe ori m-am referit la ei în cărțile mele, ca la agenți de păstrare a apei în piele. Aceştia sunt potriviţi pentru toate tipurile de piele. „Agent de păstrare a apei în piele” și NMF sunt termeni generali care se referă la ingredientele capabile să păstreze apa în piele sau să repare matricea intercelulară a pielii (structura externă fundamentală).

Există multe ingrediente care au aceste funcții. Umectanții, dintre care glicerina este un exemplu clasic, atrag apa în piele şi sunt o componentă vitală a unei creme hidratante. Dar la ce foloseşte atragerea apei în piele dacă structura nu este acolo pentru a păstra apa? Se pare că celulele pielii, de obicei, au destulă apă dacă nu se deteriorează, iar conținutul de apă al pielii sănătoase de obicei variază între 10-30%. O dată ce pielea este iritată, curățată excesiv, expusă la soare sau deshidratată de aerul condiționat sau de încălzire spațiilor, integritatea sa este compromisă și rezultă pierderea de apă. Acest lucru se întâmplă atunci când substanțele care păstrează celulele pielii legate pentru a crea structura de la suprafață, pe care noi o vedem ca piele (matricea intercelulară) sunt epuizate.

Structura intercelulară este alcătuită din mai multe componente diferite, variind de la ceramide la lecitină, glicerină, polizaharide, acid hialuronic, hialuronat de sodiu, sodiu PCA, colagen, elastină, proteine, aminoacizi, colesterol, glucoză, zaharoză, fructoză, glicogen, fosfolipide, glicosfingolipide, glicozaminoglicani şi multe altele. Toate acestea dau pielii ceea ce are nevoie pentru a menține celulele sale intacte. Adăugarea de apă este lipsită de sens în cazul în care matricea intercelulară este deteriorată.

Când o cremă hidratantă conține o combinație a acestor NMFs și ingrediente de păstrare a apei, aceasta poate ajuta la consolidarea capacităţii naturale a pielii de a funcționa în mod normal, la îmbunătățirea texturii pielii, iar prin utilizarea continuă a produselor care conțin ingredientele menționate mai sus se poate ameliora radical uscăciunea pielii.

Anti-iritanții

Anti iritanţii sunt un alt aspect vital al oricărui formule de îngrijire a pielii. Indiferent de sursă, iritarea este o problemă pentru toate tipurile de piele, dar este aproape imposibil de evitat. Fie că provine de la soare, poluare, mediu înconjurător sau de la produsele de îngrijire a pielii pe care o persoană le folosește, iritația poate fi un atac constant asupra pielii.

În mod ironic, chiar și astfel de ingrediente necesare ca cele de protecție solară, conservanți, exfolianţi și de curăţare pot provoca iritații. Alte ingrediente, cum ar fi parfum, mentol, camfor și extracte de plante sensibilizante, sunt iritanţi de prima clasă și sunt de obicei lipsite de beneficii reale pentru piele, astfel încât utilizarea lor este negativă, cel puţin dacă luaţi în serios crearea şi menţinerea pielii sănătoase.

Anti-iritanţii sunt incredibil de utili, deoarece aceştia îi permit pielii timpul de vindecare și pot reduce problemele create de oxigen și alte surse externe. Anti-iritanţii includ substanțe, cum ar fi alantoină, aloe, bisabolol, rădăcină de brusture, extract de muşeţel, acid glycyrrhetinic, extract de struguri, ceai verde, rădăcină de lemn dulce, vitamina C, salcie albă, scoarţă de salcie, răscoage şi multe, multe altele. Beneficiul lor pentru piele ar trebui să fie serios luat în considerare, deoarece acesta este un caz rar în care prea mult dintr-un lucru bun este mai bine!

Antioxidanţii

Antioxidanţii sunt un element esențial pentru o cremă hidratantă de ultimă generaţie. Tot mai multe studii de cercetare continuă să arate că antioxidanţii sunt un panaceu potențial pentru bolile pielii și ignorând acest lucru în timp ce vă alegeţi crema hidratantă nu este bine o idee bună pentru îngrijirea pielii. Ce face ca antioxidanţii să fie atât de fascinanţi este faptul că aceştia par să aibă capacitatea de a reduce sau preveni unele daune provocate de agenţii oxidativi care distrug şi epuizează funcţia şi structura pielii.

Antioxidanții previn, în același timp, o parte din degenerarea celulală cauzată de soare asupra pielii. (Surse: Cosmetic Dermatology, decembrie 2001, paginile 37-40, Current Problems în Dermatology, 2001, Volume 29, paginile 26-42, Dermatologic Surgery, „The Antioxidant Network of the Stratum Corneum „, 31 iulie 2005, paginile 814-817, și Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 23 februarie 2005, paginile 287-295).

Cei mai comuni antioxidanţi utilizaţi în produsele de îngrijire a pielii includ acidul alfa-lipoic, beta-glucan, coenzima Q10, curcumina, extract de semințe de struguri, ceai verde, steroli de soia, superoxid dismutaza, vitamina A (retinol palmitat și retinol), vitamina C (ascorbil palmitat și magneziu ascorbil palmitat), vitamina E (alfa tocoferol, tocotrienol).

Un element-cheie de reţinut atunci când alegeţi o cremă hidratantă cu antioxidanţi este ambalarea produsului. Deşi antioxidanţii au o mare capacitatea de a intercepta și atenua daunele cauzate de radicalii liberi, principala lor problemă este că se deteriorează atunci când sunt, în mod repetat, expuşi la aer (oxigen) și lumina soarelui.

Prin urmare, o cremă hidratantă cu antioxidanţi, ambalată într-un borcan sau recipient transparent (în loc de opac) îşi va pierde probabil beneficiile antioxidante în termen de câteva săptămâni (sau zile, în funcție de formulă) după ce este deschisă. Căutaţi creme hidratante cu antioxidanţi ambalate în tuburi sau sticle opace și asigurați-vă că orificiul prin care iese produsul este mic pentru a minimiza expunerea produsului la aer.

Ingrediente “cell-communicating”

Acest nou grup de ingrediente beneficiază de atenţie pentru rolul lor de a ajuta pielea să funcţioneze mai normal. Revistele medicale se referă la acestea ca fiind substanţe de semnalizare „, dar cred că „cell communicating” este mai mult descriptiv în raport cu ceea ce fac pentru îngrijirea pielii.

În timp ce antioxidanţii intervin într-un proces de reacție în lanț numit efectele dăunătoare ale radicalilor liberi, reuşind să distrugă efectele radicalilor liberi, ingredientele cell-communicating, teoretic, au capacitatea de a spune unei celule a pielii să arate, să acționeze, şi să se comporte mai bine, mai mult decât ar face o celulă normală şi sănătoasă a pielii sau capacitatea de a opri alte substanțe de a spune celulei să se comporte rău sau anormal. Este o veste bună, deoarece antioxidanţii nu dispun de capacitatea de a „spune” unei celule a pielii deteriorate să se comporte mai normal.

Anii de expunere neprotejată sau slab protejată la soare, cauzează producerea de celule anormale ale pielii. În loc de regenerarea celulelor normale, rotunde, egale şi complet intacte, atunci când celulele deteriorate se formează și se reproduc, sunt inegale, plate şi le lipseşte integritatea structurală. Ca rezultat al acestor deformări, celulele nu se comportă prea bine. Aici intervin ingredientele cell-communicating (exemple sunt niacinamide, retinoizi și adenosine triphosphate) pentru a ajuta.

Fiecare celulă are o serie vastă de receptori pentru substanțe diferite. Aceşti receptori ajută celula să comunice. Când ingredientul potrivit pentru un anumit receptor apare, acesta are capacitatea de a se atașa de celulă și de a transmite informații. În cazul pielii, acest lucru înseamnă a spune celulei să facă lucrurile pe care o celulă sănătoasă ar trebui să le facă. Dacă celula acceptă mesajul, aceasta împarte apoi același mesaj cu alte celule din apropiere și așa mai departe.

Atâta timp cât există un receptor și o substanţă care să semnalizeze, are loc o comunicare sănătoasă. Dar rețeaua de comunicare a unei celule este mult mai complexă decât orice sistem de telefonie la nivel mondial făcut vreodată. O serie de receptori și substanțe care pot face conexiuni pentru a crea un grup mare, complex şi variat, cu limitări incredibile şi căi complicate pe care încă mai încercăm să le aflăm. Și, în ce priveşte îngrijirea pielii, acesta este un domeniu de cercetare care este încă în fază incipientă. Fără îndoială că veți auzi tot mai mult despre ingrediente cell communicating şi cell-signaling, utilizate în produsele de îngrijire a pielii, în ciuda lipsei unei cercetări solide.

Vestea bună este că, teoretic, acest nou orizont în domeniul îngrijirii pielii este incredibil de incitant. (Surse: Microscopy Research and Technique, ianuarie 2003, paginile 107-114, Nature Medicine, februarie 2003, paginile 225-229, Journal of Investigative Dermatology, lună martie 2002, paginile 402-408, Internaţional Journal of Biochemistry and Cell Biology, iulie 2004, paginile 1141-1146, Experimental Cell Research, lună martie 2002, paginile 130-137; Skin Pharmacology and Applied Skin Physiology, septembrie-octombrie 2002 de pagini 316-320, și www.signaling – gateway.org).

Toate elementele de mai sus sunt factori importanţi care contribuie la a face ceea ce eu (și mulți cercetători ai ingredientelor cosmetie şi chimişti) numesc o cremă hidratantă de ultimă generaţie, corect formulată. Este important să știți că nu există o singură ” cea mai bună ” cremă hidratantă. În schimb, există mai multe formule minunate, iar consumatorii pot găsi un produs cu adevărat benefic  pentru tipul lor de piele, fie că este un o cremă hidratantă tip ser pentru utilizarea pe tenul mixt sau gras sau un produs emolient pentru a ajuta la refacerea pielii uscate.

Emolienţii

Pentru cei cu pielea cu adevărat uscată, uscăciune necauzată de produsele de îngrijire a pielii iritante sau care usucă, emolienţii sunt ingrediente lubrifiante  esenţiale pentru a face pielea să fie hidratată. Aceştia oferă pielii uscate singurul lucru care îi lipseşte – umiditatea – în formă de substanţe care seamănă cu cele pe care pielea le produce de la sine.

Emolienţii sunt ingrediente cum ar fi uleiuri vegetale, uleiuri minerale, unt de shea, unt de cacao, petrolatum, alcooli grași și uleiuri de animale (inclusiv emu, nurca şi lanolina, acesta din urmă probabil ingredientul care este cel mai asemănător cu uleiul produs de pielea noastră). Toate sunt extrem de benefice pentru cazurile de piele uscată și ușor de recunoscut pe o listă de ingrediente.

Mai multe ingrediente tehnice, ca trigliceridele, benzoații, miristatii, palmitații și stearaţii sunt, în general, cu textură şi aspect ca de ceară, dar oferă cremelor hidratante o textură elegantă şi o senzaţie plăcută. Per ansamblu, emolienţii creează baza fundamentală și textura unei creme hidratante şi oferă pielii o senzaţie cremoasă şi netedă. Siliconii (apar pe etichetă în termeni care se termină cu „siloxane”) sunt un alt grup interesant de lubrifianți pentru piele. Au cea mai rafinată şi mătăsoasă textură şi o capacitate incredibilă de a preveni deshidratarea, fără a sufoca pielea.

Toate aceste ingrediente se întind pe piele pentru a crea un strat subțire, imperceptibil, recreând beneficiile producției noastre proprii de sebum, prevenind evaporarea apei din piele și oferind pielii uscate lubrifierea care-i lipsește.

Pentru cei cu ten normal spre gras sau puţin uscat

Poate vă întrebaţi ce să folosiți dacă nu aveți pielea uscată, dar totuși doriți să oferiţi pielii ingredientele de care are nevoie pentru a arăta şi a se simţi mai bine.

Produsele hidratante sub formă de cremă cu textură consistentă, balsam sau unguent pot reprezenta o problemă dacă aveți chiar și cel mai mic exces de sebum pe piele și la fel sunt şi multe loţiuni.

Ceea ce funcționează, în schimb, este să căutaţi fluide pe bază de apă sau silicon (inclusiv tonere bine formulate) sau seruri care conţin antioxidanţi benefici, anti iritanţi şi ingrediente care imită structura și funcția pielii sănătoase (inclusiv agenţii de păstrare a apei, cum ar fi glicerina sau lecitina și ingredientele cell-communicating, cum ar fi niacinamide sau adenosine triphosphate). Folosind astfel de produse îi veţi da pielii ceea ce are nevoie, fără a o încărca cu straturi de emolienţi, agenți de vâscozitate sau alte ingrediente grele, care sunt elementare pentru tratarea pielii uscate, dar de multe ori problematice pentru tenul mixt sau gras.

Dacă aveți pielea mixtă, cu zone foarte uscate, probabil că nu aveţi altă soluţie pentru a trata zonele uscate decât să încercaţi o cremă hidratantă mai emolientă. Secretul constă în aplicarea ei doar pe zonele uscate asigurându-vă că nu migrează şi în zonele cu piele grasă.

Ce spuneţi de protecția solară? Bună întrebare, deoarece aceasta este esenţială pentru fiecare tip de piele! Deoarece cele mai multe formule de protecție solară se aplică și acţionează cel mai bine atunci când sunt concepute ca loţiuni sau emulsii pe bază de cremă, acest lucru poate fi un  dificil pentru cineva cu tenul gras sau zone cu exces de sebum. Vestea bună este că tehnologia bazată pe silicon a făcut posibilă crearea unor produse de protecţie solară ultra – ușoare, care permit ingredientelor active să se răspândească cu ușurință (și uniform) pe piele.

(Alte surse pentru acest articol: Current Molecular Medicine, martie 2005, paginile 171-177; Applied Spectroscopy, iulie 1998, paginile 1001-1007; Skin Research and Technology, Noiembrie 2003, paginile 306-311; Journal of the American Academy of Dermatology, Martie 2003, paginile 352-358; Skin Pharmacology and Applied Skin Physiology, Noiembrie-Decembrie 1999, paginile 344-351; and Dermatology, februarie 2005, paginile 128-134).