Fiecare tip de ten are caracteristici diferite care fac, de cele mai multe ori, parte din factorii care favorizează diverse probleme cutanate. De exemplu excesul de sebum specific tenului gras contribuie la formarea punctelor negre și la dilatarea porilor.
Află care sunt cele mai comune probleme pentru tipul tău de ten și ingredientele eficiente pentru reducerea acestora.
1. Exces de sebum – cauzat de glandele sebacee, generează o cascadă de evenimente pe suprafața pielii. Reducerea excesului de sebum este cel mai important aspect în rutina tenului gras, cu mențiunea că produsele degresante, în special cele care conțin alcool, favorizează un cerc vicios în care pielea compensează degresarea prin secreția unei cantități mai mari de sebum.
2. Pori dilatați – încărcați de excesul de sebum, porii își pierd în timp elasticitatea și se dilată (în unele cazuri tenul gras poate avea aspect asemănător cu coaja de portocală). Nu este posibil să schimbăm dramatic porii dilatați într-un timp foarte scurt, iar reducerea cauzelor care duc la dilatarea porilor este importantă pentru a avea rezultate semnificative. Porii rămân dilatați chiar dacă tenul devine uscat din anumite motive.
3. Congestionarea porilor
Puncte negre – formate după solidificarea sebumului în pori (+ celule moarte, impurități, etc), acestea congestionează porii și dau tenului aspect cenușiu. Curățarea frecventă a porilor blocați prin extracție manuală menține porii curați pe o perioadă foarte scurtă. Pentru a reduce punctele negre trebuie să eliminăm excesul sebum și de celule moarte acumulate pe suprafața pielii.
Puncte albe – cauzate de acumulări de celule moarte, sunt formate în pori și de cele mai multe ori este necesară extracția manuală la cosmeticiană sau dermatolog.
1. Filtre solare – protejează pielea de efectele radiațiilor solare, radiații care contribuie semnificativ la excesul de sebum și dilatarea porilor.
2. Acid salicilic (BHA) – pătrunde adânc în pori și dizolvă sebumul, decongestionând astfel porii, reduce punctele negre și ameliorează aspectul de pori dilatați.
3. Niacinamide – îmbunătățește calitatea sebumului, normalizează aspectul porilor dilatați, fiind apreciat și pentru reducerea tendințelor acneice și petelor cauzate de erupții.
4. Retinoizi – retinaldehidă, retinol și derivați de retinol, ingrediente multifuncționale, acționează în sinergie cu BHA și niacinamide și au efecte asupra porilor dilatați, punctelor negre, petelor și erupțiilor. De asemenea ajută la reglarea excesului de sebum și sunt cele mai eficiente ingrediente anti-aging.
5. Argilă, cărbune și alte ingrediente bune absorbante de sebum – include în diverse produse cosmetice, acest tip de ingrediente bune absorbante de sebum mențin pielea cu aspect mat timp de mai multe ore și în acest fel reduc problemele cauzate de excesul de sebum.
1. Exces de sebum pe zona T – excesul de sebum duce la dilatarea porilor și formarea punctelor negre de obicei pe frunte, nas și bărbie. Când zona obrajilor este afectată de lipsa sebumului, tenul este gras în zona T și uscat pe obraji. Îngrijirea tenului mixt este mai complicată atunci când textura pielii și cantitatea de sebum din zona T este foarte diferită de restul feței.
2. Pori dilatați și/sau puncte negre – pe zonele cu exces de sebum porii își pierd în timp elasticitatea și se dilată. Nu este posibil să schimbăm dramatic porii dilatați într-un timp foarte scurt, iar reducerea cauzelor care duc la dilatarea porilor este importantă pentru a avea rezultate semnificative. Porii rămân dilatați chiar dacă tenul devine uscat din anumite motive.
Formate după solidificarea sebumului în pori (+ celule moarte, impurități, etc), punctele negre congestionează porii și dau tenului aspect cenușiu. Curățarea frecventă a porilor blocați prin extracție manuală menține porii curați pe o perioadă foarte scurtă. Pentru a reduce punctele negre trebuie să eliminăm excesul de celule moarte și sebum.
3. Puncte albe și linii fine – punctele albe sunt cauzate de acumulări de celule moarte, sunt formate în pori și de cele mai multe ori este necesară extracția manuală la cosmeticiană sau dermatolog. Liniile fine și primele semne de îmbătrânire a pielii apar prematur pe zonele unde pielea este uscată.
1. Filtre solare – protejează pielea de efectele radiațiilor solare, radiații care contribuie semnificativ la excesul de sebum și dilatarea porilor, dar și la deshidratarea în profunzime și accelerarea apariției semnelor de îmbătrânire.
2. Acid salicilic (BHA) și niacinamide – Acidul salicilic pătrunde adânc în pori și dizolvă sebumul, reduce punctele negre și ameliorează aspectul porilor dilatați. Niacinamide îmbunătățește calitatea sebumului, normalizează aspectul porilor dilatați, fiind apreciat și pentru reducerea tendințelor acneice și petelor cauzate de erupții.
3. Acid glicolic, lactic, mandelic (AHA) – exfoliază celulele moarte acumulate în exces, prevenind astfel formarea punctelor albe. Promovează o mai bune absorbție a produselor hidratante, elimină deshidratarea și descuamările, lasă pielea catifelată. Ideal ar fi ca pe zonele cu exces de sebum să aplicăm BHA și pe zonele cu piele normală să aplicăm AHA, dar putem alege un singur exfoliant în rutină, în funcție de problema principală a tenului.
4. Retinoizi – retinaldehidă, retinol și derivați de retinol, ingrediente multifuncționale, au efecte asupra porilor dilatați, imperfecțiunilor, punctelor negre și albe, petelor și erupțiilor, liniilor fine și alte semne de îmbătrânire a pielii. De asemenea ajută la reglarea excesului de sebum.
1. Deshidratarea, senzația de piele care strânge și descuamări – cauzată de factori externi sau de folosirea unor produse de curățare nepotrivite, prea degresante sau din cauza integrării în rutină a prea multor ingrediente active. Astfel, uneori apar scuame și zone rugoase pe piele ca urmare a deshidratării severe.
Cel mai important lucru pe care îl poți face pentru pielea deshidratată este să evaluezi rutina de îngrijire a tenului și să elimini factorii cu potențial iritant. Asta înseamnă:
Folosirea unui cleanser blând, dar eficient, care să nu usuce pielea, evitarea scruburilor/ periilor pentru curățare dure, evitarea produselor parfumate (indiferent dacă parfumul este natural sau sintetic). De asemenea folosirea unui toner care să aducă beneficii în locul unuia pe bază de alcool care usucă pielea și folosirea cu atenție a tratamentelor care conțin retinol, exfolianți sau alte ingrediente active.
2. Liniile fine – odată cu înaintarea în vârstă apar și primele semne de îmbătrânire. Fără elementele esențiale pentru a menține un nivel optim de hidratare (apă și sebum) apar prematur primele linii fine și tocmai din acest motiv rutina de îngrijire a pielii trebuie să fie una care să asigure hidratarea corectă.
3. Pori congestionați și puncte negre pe nas și bărbie – după solidificarea sebumului în pori (+ celule moarte, impurități, etc), punctele negre congestionează porii și dau tenului aspect cenușiu. Curățarea frecventă a porilor blocați prin extracție manuală menține porii curați pe o perioadă foarte scurtă.
Pentru a reduce punctele negre trebuie să eliminăm excesul de celule moarte și sebum. Punctele albe sunt cauzate de acumulări de celule moarte, sunt formate în pori și de cele mai multe ori este necesară extracția manuală la cosmeticiană sau dermatolog.
1. Filtre solare – protejează pielea de efectele radiațiilor solare, radiații care contribuie semnificativ la deshidratarea pielii și accelerează apariția semnelor de îmbătrânire.
2. Acizi AHA (glicolic, lactic, mandelic) – exfoliază celulele moarte acumulate în exces și decongestionează porii. Promovează o mai bune absorbție a produselor hidratante, elimină deshidratarea și descuamările, lasă pielea catifelată.
3. Acid salicilic (BHA) și niacinamide – Acidul salicilic pătrunde adânc în pori, reduce punctele negre și ameliorează aspectul porilor dilatați. Niacinamide normalizează aspectul porilor dilatați, fiind apreciat și pentru reducerea tendințelor acneice și petelor cauzate de erupții sau soare.
4. Siliconi, ceramide, umectanți – Alegerea produselor hidratante este importantă, cele mai potrivite sunt cremele și serurile care includ o serie de umectanți pentru atragerea și menținerea moleculelor de apă în piele (acid hialuronic, panthenol, electroliți), ingrediente reparatoare (ceramide, peptide) și ingrediente de sigilare care păstrează nivelul optim de hidratare (siliconii).
5. Retinoizi – retinaldehidă, retinol și derivați de retinol, ingrediente multifuncționale cu efecte în reducerea petelor și semnelor de îmbătrânire a pielii. Restabilesc luminozitatea naturală a tenului.
1. Senzația de piele care strânge și descuamări – lipsa sebumului cu rol de hidratare naturală duce la o permanentă senzație de uscăciune pe suprafața pielii, uneori apar scuame și zone rugoase pe piele ca urmare a deshidratării severe. Tenul uscat și deshidratat nu devine normal dacă bem mai multă apă în timpul zilei. Pentru că nu există suficient sebum, pielea uscată nu are abilitatea de a reține apa și de a păstra un nivel optim de hidratare.
2. Puncte albe – cauzate de acumulări de celule moarte, punctele albe sunt formate în pori și de cele mai multe ori este necesară extracția manuală la cosmeticiană sau dermatolog.
3. Liniile fine – fără elementele esențiale pentru a menține un nivel optim de hidratare (apă și sebum), pe tenul uscat apar prematur primele linii fine și semne de îmbătrânire a pielii.
1. Filtre solare – protejează pielea de efectele radiațiilor solare, radiații care contribuie semnificativ la deshidratarea pielii și accelerează apariția semnelor de îmbătrânire.
2. Acizi AHA (glicolic, lactic, mandelic) – exfoliază celulele moarte acumulate în exces, prevenind astfel formarea punctelor albe. Promovează o mai bune absorbție a produselor hidratante, elimină deshidratarea și descuamările, lasă pielea catifelată.
3. Siliconi, ceramide, uleiuri vegetale, umectanți – Alegerea produselor hidratante este importantă, cele mai potrivite sunt cremele și serurile care includ o serie de umectanți pentru atragerea și menținerea moleculelor de apă în piele (acid hialuronic, panthenol, electroliți), ingrediente reparatoare (ceramide, peptide) și ingrediente de sigilare care păstrează nivelul optim de hidratare (siliconii, uleiurile și unturile vegetale).
4. Retinoizi – retinaldehidă, retinol și derivați de retinol, ingrediente multifuncționale cu efecte în reducerea punctelor albe, petelor și liniilor fine. Restabilesc luminozitatea naturală a tenului.