10% reducere la boostere și tratamente + cadou mini cremă de zi cu SPF Detalii ofertă
Intră în cont Coș 0

Niciun produs în coș

Categorii

Cremele pentru vergeturi – funcţionează?

/

Sarcina, creşterea rapidă în greutate, fluctuaţiile de greutate – dacă ai trecut prin aşa ceva sunt şanse mari să ai vergeturi care să arate acest lucru. Din nefericire, pe cât de repede apar, pe atât de greu este să scapi de ele.

Bineînţeles, companiile care vând creme pentru vergeturi vor să te facă să crezi cu totul altceva, dar întrebarea este: funcţionează cu adevărat? Şi, oricât de dureros e s-o spunem, ceea ce am văzut din diverse studii independente, în mare parte, ingredientele „vedetă” nu au nici un efect asupra vergeturilor. Înainte să intrăm în detalii este important să înţelegi de ce cremele pentru vergeturi sunt limitate în capacitatea lor de a preveni sau a trata.

Ce cauzează apariţia vergeturilor

De ce nu pot cremele, uleiurile şi serumurile care pretind că diminuează vergeturile să şi facă asta? Răspunsul scurt este că vergeturile sunt cauzate de ruperea fibrelor de elastină din profunzimea pielii şi nici un ingredient cosmetic nu poate repara atât de adânc. Şi, totuşi, multe dintre noi cumpărăm astfel de produse cu speranţa că poate … poate totuşi funcţionează. În plus şi poate şi mai convingător în încercarea de a te face să foloseşti creme anti vergeturi este faptul că aceleaşi ingrediente sunt folosite în multe dintre formule, făcându-te să crezi că totuşi fac ceva, nu? Să ne uităm puţin pe studiile privind aceste ingrediente care sunt folosite cel mai des astfel încât să poţi să iei o decizie informată în ceea ce priveşte tratarea vergeturilor.

Unt de cacao pentru vergeturi?

În ciuda popularităţii de care se bucură untul de cacao în produsele pentru gravide, nu există studii care să arate că aplicarea locală a untului de cacao previne sau reduce aspectul vergeturilor. Gândeşte-te aşa: vergeturile se formează de la interior şi apar în exterior, aplicarea locală a unui produs (deci în exterior) nu are cum să prevină ruperea fibrelor de elastină. E ca şi cum ai gândi că stomacul tău poate absorbi nutrienţi din broccoli doar pentru că-l freci pe burtă!

Acestea fiind spuse, untul de cacao şi alte produse emoliente pot să ajute cu mâncarimea şi senzaţia de piele ce ţine care pot să apară pe lângă vergeturi (mai ales în perioada sarcinii), aşa că sunt ceva beneficii în folosirea lor, dar nu arunca bani pe formule scumpe. Tot ceea ce fac ele este să calmeze mâncărimea. În cel mai fericit caz (şi nu facem vreo promisiune) masarea pielii cu produse emoliente pe timpul sarcinii poate ajuta pielea să fie mai flexibilă, lucru care eventual poate reduce severitatea vergeturilor. Cu toate acestea, nu este nevoie să cumperi creme scumpe, poţi să foloseşti ulei de cocos de la magazin şi să obţii aceleaşi rezultate.

Colagenul şi elastina

Prezentarea colagenului şi a elastinei ca nişte supereroi în astfel de creme nu este suprinzătoare, ţinând cont că ele sunt prezente natural în piele şi lucrează împreună pentru a da pielii textura, structura de susţinere, abilitatea de a se întinde şi aspectul neted. Ţinând cont de asta, acest duo dinamic pare alegerea logică când vine vorba de tratarea vergeturilor, dar să nu ne grăbim …

Ca ingredinte cosmetice, colagenul şi elastina sunt extrase din plante şi surse animale. Nu fac decât să reţină apă la suprafaţa pielii, nu se combină cu colagenul şi elastina prezente deja în piele şi nu ajută pielea să-şi reconstruiască sau întărească structura de susţinere. Mai exact, moleculele de colagen şi elastină sunt prea mari (mult prea mari) ca să pătrundă în piele. Concluzia în ceea ce priveşte aceste două ingrediente este că în teorie sună fantastic, însă atunci când sunt adăugate într-o formulă de îngrijire a pielii nu au cum să se ridice la nivelul aşteptărilor.

Uleiurile esenţiale: funcţionează?

Poveşti haioase despre uleiurile esenţiale care vindecă tot au fost destule de populare în ultimii ani (la fel şi numărul oamenilor care le vând), aşa că nu e deloc surprinzător că acum sunt promovate ca remedii pe care le ai în casă pentru tratarea vergeturilor. Printre cele mai recomandate se numără uleiul de rozmarin, de iasomie şi cel de lavandă.

În primul rând – nu există studii care să susţină că uleiurile esenţiale sunt benefice pentru tratarea vergeturilor, dar absolut nici un studiu. Şi mai mult, există îngrijorarea în ceea ce priveşte potenţialul lor inflamator, care poate afecta şi mai rău pielea, datorită componentelor volatile pe care le conţin. Să luăm uleiul de lavandă ca exemplu. Studiile arată că are efect dăunător asupra celulelor ce produc colagen, lucru deloc bun pentru vergeturi. Dacă foloseşti uleiuri esenţiale şi te întrebi de ce nu par a fi o problemă pentru tine, ţine cont că studiile au arătat că nu întotdeauna e nevoie să vezi sau să simţi iritația când ea se întâmplă în straturile profunde ale pielii.

Bio-Oil pentru vergeturi?

Bio-Oil este foarte popular în rândul viitoarelor mămici; ingredientul surpriză este ceva etichetat ca ulei PurCellin. Uleiul PurCellin provine de la raţe (mai exact substanţa pe care pielea lor o secretă pentru a proteja penele de apă), dar nu există absolut nici un studiu care să arate eficacitatea lui în tratarea vergeturilor. Ceea ce e şi mai interesant este că PurCellin nici măcar nu apare pe lista cu ingrediente a lui Bio-Oil! Ceea ce primeşti în schimb este un amestesc de uleiuri minerale şi emolienți, alături de vitamine comune şi câteva uleiuri esenţiale iritante (printre care rozmarin şi lavandă, menţionate mai sus). Singurul lucru pe care îl poate face acest ulei (în afară de a irita pielea) este să aibă uşoare proprietăţi hidratante, care pot reprezenta un ajutor minim dacă ai piele uscată, dar nu va influenţa în nici un fel aspectul vergeturilor.

Vitamina E

Vitamina E apare adesea în produsele pentru tratarea celulitei datorită reputaţiei comice pe care o are ca fiind de mare ajutor în reducerea cicatriciilor. Vitamina E are într-adevăr câteva proprietăţi antioxidante, şi ţinând cont de asta, poate fi un plus în formulele pentru vindecarea pielii şi reducerea cicatriciilor, dar nu poate merge atât de departe încât se repare fibrele rupte de elastină. Verdictul? Vitamina E, în nici o formă a ei, nu va face vergeturile să dispară, dar este un ingredient bun pentru piele, deci măcar face ceva.

Tretinoin

În sfârşit ajungem undeva. În lumea farmaceutică sunt nişte studii care arată că tretinoin (ingredientul activ din Retin-A, Renova sau forma lui generică) poate avea efecte pozitive asupra vergeturilor. Îmbunătăţirea este undeva la 20%, care poate nu pare aşa dramatică cum ţi-ai dori, dar poate să merite efortul şi cheltuiala, dacă vergeturile sunt foarte severe. Problema apare însă din faptul că tretinoinul nu poate fi folosit în timpul sarcinii şi este de asemenea contraindicat pentru mamele care alăptează.

Dacă nu eşti gravidă, nu intenţionezi să rămâi gravidă şi nu alăptezi, tretinoinul poate fi o opţiune interesantă de luat în calcul pentru tratarea vergeturilor. Produsele fără reţetă care conţin 1% retinol pot şi ele să ajute, dar datorită relaţiei lor cu retinoizii pe bază de reţetă, trebuie şi ele evitate pe perioada sarcinii.

Concluzia

Ceea ce e de reţinut este că sunt persoane predispuse genetic să aibă vergeturi. Purul adevăr este că femeile care au folosit crema “X” pe perioada sarcinii şi nu le-au apărut vergeturi mai mult ca sigur nu le-ar fi avut oricum. E frustrant, ştim, dar în afara glumelor, nu există dovezi care să ateste altceva.

Ideea este că atunci când vine vorba de tratamentele aplicate local de viitoarele mame cea mai bună alegere pentru a ajuta pielea să rămâne flexibilă este folosirea unei creme sau ulei emolient, care va ajuta poate ca vergeturile formate să nu fie aşa severe. Pe de altă parte dacă nu eşti gravidă, nici nu intenţionezi să rămâi şi nu alăptezi, tretinoin este tratamentul care se poate aplica local şi care are cele mai bune dovezi că este eficient – deci este singurul ingredient pe care merită să dai bani.