10% reducere boostere și seruri + cadou mini protecție solară Detalii ofertă
Intră în cont Coș 0

Niciun produs în coș

Categorii

Cum acţionează retinolul asupra pielii

//

Sunt o mulţime de ingrediente remarcabile, adevăraţi eroi în îngrijirea tenului, cu multiple efecte benefice pentru piele, iar retinolul este unul dintre cele mai bune.

 Cum acţionează retinolul asupra pielii

De ce? Studiile efectuate au arătat că ajută pielea în mai multe moduri, dar mai ales cu producerea de colagen, reducerea ridurilor, estomparea petelor, tratarea acneei şi altele. Dar apare şi întrebarea – Cum acționează acest ingredient care “sună prea bine ca să fie adevărat” asupra pielii? Să începem prin a afla ce e retinolul.

Ce este retinolul?

Retinolul este un alt nume pentru molecula întreaga  de vitamina A, iar vitamina A – în toate formele ei – este cunoscută ca un ingredient cell-communicating. Prin cell-communicating vrem să spunem că retinolul îi poate spune unei celule cum să se comporte şi să acţioneze ca o celulă normală, tânără şi sănătoasă. Când ai tenul afectat de expunerea la soare sau predispus la acnee (şi mulţi se confruntă cu asta, la 30, 40 sau 50 de ani şi chiar după vârsta asta) această comunicare este extrem de benefică deoarece o îmbunătăţire a comportamentului celulelor înseamnă o îmbunătăţire a condiţiei tenului afectat de soare şi predispus la acnee – până şi dimensiunea porilor poate fi îmbunătăţită prin folosirea retinolului.

Cum acţionează retinolul în piele

Înainte că retinolul să poată să funcţioneze cu succes în piele, trebuie transformat în forma lui activă – acid retinoic. După ce retinolul a fost aplicat pe piele, enzimele din piele îl transformă în acid retinoic, care apoi ajută pielea să regleze funcţionarea celulelor pielii. De exemplu, această muncă în echipa dintre retinol şi celulele pielii afectate, pot ajuta la reducerea inflamaţiei şi la reglarea modului în care celulele moarte se deprind din matricea intercelulară, rezultatul fiind mai puţine erupţii.

Retinolul, de asemenea, produce o creştere a substanţelor care îmbunătăţesc sistemul de susţinere a pielii şi s-a demonstrat că stimulează producerea de colagen. Ce înseamnă asta pentru ten? Un zid de apărare îmbunătăţit şi o piele mai fermă!

Concentraţii de retinol numai pe bază de reţetă

Termenul “retinol” se referă de cele mai multe ori la produsele pe care le poţi cumpără fără reţetă, în diverse concentraţii. Când dermatologii vorbesc despre “retinol pe bază de reţetă” sau “retinoizi” se referă la diverse forme de vitamina A care se pot achiziționa numai pe bază de reţetă datorită concentraţiei și a faptului că sunt considerate medicamente. Denumirile folosite pentru retinolul pe bază de reţetă sunt tretinoin (se găseşte în Renova şi Retin-A), adapalene (în Differin), tazarotene (în Tazorac), isotretinoin (Isotrexin) şi mai câteva.

În lumea produselor de îngrijire, retinolul (variantele fără reţetă) iese în evidenţă deoarece acţionează similar, şi unele studii spun chiar identic, cu varianta pe bază de reţetă. În general, retinolul pur este considerat mai eficient decât derivaţii din retinol, dar retinyl palmite (o substanţă naturală care se găseşte în piele) şi retinaldehyde sunt acceptate şi de ajutor în formulele cosmetice.

De ce retinolul din produsele cosmetice acţionează la fel ca cel pe baza de reţetă? Deoarece după ce este absorbit în piele şi transformat în acid retinoid, ai parte de acelaşi ingredient activ şi rezultate ca în cazul celui cu reţetă, doar că într-o formă care este mai bine tolerată de piele.

Cu alte cuvinte, retinolul folosit în produsele cosmetice (cu concentrații între 0,5% și 1%) are acelaşi potenţial de a îmbunătăţi semnele de îmbătrânire şi alte probleme ale pielii, dar este mai puţin probabil să cauzeze iritaţii.

Produse care pot fi folosite împreună cu produsele cu retinol

Fie că alegi un produs cosmetic cu retinol sau un produs cu retinol pe bază de reţetă, este esenţial să foloseşti zilnic un produs bine formulat cu protecţie solară 25+! Chiar şi cele mai eficiente ingrediente, bazate pe studii care arată proprietăţile anti îmbătrânire nu vor acţiona aşa cum îţi doreşti dacă nu ai grijă să aplici zilnic protecţia solară. La urma urmei, expunerea la soare a cauzat cele mai multe din problemele pe care acum încerci să le rezolvi.

Pentru cele mai bune rezultate, indiferent de tipul de vitamina A/ retinol pe care îl foloseşti, ar trebui să-l foloseşti în completarea altor produse anti îmbătrânire care conţin ingrediente de regenerare precum antioxidanţi, ingrediente de reparare a pielii şi ingrediente cell-communicating. Ţine minte că, indiferent de statutul de superstar al retinolului, tratarea semnelor de îmbătrânire este mult prea complexă pentru un singur ingredient, indiferent de cât de bun este acesta!

Produse cu retinol Paula’s Choice:

1% Retinol Booster
Resist Anti-Aging Retinol Serum
Clinical 1% Retinol Treatment
Resist Barrier Repair Moisturizer with Retinol
Resist Intensive Repair Cream with Retinol
Resist Retinol Body Treatment
Skin Recovery Antioxidant Serum with Retinol
PC4Men Nighttime Moisturizer