Deficiența vitaminei D din cauza folosirii protecției solare este un subiect controversat și complicat. Există numeroase studii care arată că aplicarea protecției solare inhibă producția de vitamină D (o substanță importantă pentru organismul nostru), punându-se întrebarea: cum poți obține vitamina D fără a pune pielea în pericol? Se pare că soluția este simplă, însă să explicăm întâi de ce deficiența de vitamina D este un aspect atât de important.
Dilema cu care ne confruntăm toți este că vitamina D este unul dintre puțini nutrienți pe care organismul nu îi poate sintetiza pe cont propriu. Metoda “naturală” de a obține vitamina D este expunerea pielii la razele periculoase de tip UVB, care pot provoca arsuri, daune celulare, cancer de piele și posibil alte tipuri de cancer. Însă totodată, lipsa unui nivel optim de vitamina D în corp este asociată cu risc de pierdere de masă osoasă, boli cardiovasculare, afecțiuni auto-imune și cancer.
În plus, studiile arată că deși protecția solară poate bloca producția de vitamina D, este cunoscut faptul că majoritatea persoanelor nu aplică protecție solară așa cum ar trebui, ba mai mult, mulți nu aplică deloc; așadar, aplicarea de protecție solară nu explică deficiența de vitamina D. Cu alte cuvinte, doar pentru că aplici protecție solară, nu înseamnă că vei avea deficiențe de vitamina D. Chiar și în țări unde aproape nimeni nu aplică protecție solară și unde soarele strălucește tot timpul anului, există persoane care au deficiențe de vitamina D.
Posibil să fi auzit recomandarea că ai nevoie între 15-30 minute de expunere neprotejată zilnică la soare, pentru ca organismul să producă toată vitamina D de care are nevoie. Nu există dovezi că acesta ar fi adevărul, ținând cont de faptul că razele solare diferă în cantitate în funcție de locație și perioadă a anului.
De exempu, 30 de minute de expunere solară la prânz, pe parcursul a nouă luni din an, în Paris, Moscova, Beijing, Seattle, Toronto sau New York nu te vor ajuta prea mult, pentru că razele solare prezente sunt minime și soarele nu este niciodată direct deasupra capului, astfel că efectele razelor solare ar fi într-o oarecare măsură diminuate. Ar fi contraproductiv să măsori pur și simplu minutele petrecute în soare fără protecție pentru a determina cantitatea de vitamina D pe care o primești.
Mai există și întrebarea: cât din piele trebuie să expui la soare pentru o obține o cantitate suficientă de vitamina D? Este suficient să îți expui doar fața și mâinile sau trebuie să-ți expui și fața, brațele și decolteul? Nimeni nu știe sigur, iar ghicitul este periculos, atât pentru piele cât și pentru sănătate.
Bronzul de vară sau din vacanță cu siguranță nu este soluția. Pielea închisă la culoare, genetic sau de la expunerea la soare, oferă o mică protecție UVB, care la rândul ei inhibă producția de vitamina D în corp. Producerea de daune pielii prin expunerea la soare este contraproductivă și periculoasă.
Pentru mulți cercetători și dermatologi, întrebarea nu este dacă să porți sau nu protecție solară, ci mai degrabă să te întrebi cum te poți proteja de probleme serioase ale pielii care vin de la expunerea neprotejată în același timp cu a obține cantități suficiente de vitamina D. Suntem de părere că le poți avea pe amândouă. Ar fi o greșeală să încerci să rezolvi o problemă (o cantitate suficientă de vitamina D) prin crearea uneia la fel de serioasă (daune ale pielii și cancer de piele).
Iată ce poți face pentru a te asigura că ai un nivel suficient de vitamina D în corp și în același timp să ai grijă de pielea ta:
– la următorul consult medical, testezează și nivelul vitaminei D. Posibil să descoperi că nu ai insuficiență din această vitamină sau poate dimpotrivă, ai nevoie de mai multă.
– dacă ai un nivel scăzut de vitamina D în corp, ia în considerare folosirea unui supliment cu vitamina D. Întreabă medicul care este doza recomandată de UI (unități internaționale), pentru că supradozarea vitaminei D nu este nici ea sănătoasă. Cantitatea și frecvența suplimentului depind de mai mulți factori, inclusiv de nivelul de vitamina D din sânge, locația geografică și tonusul general.
– cel mai important aspect: nu renunța la protecție solară! Poți avea nivel adecvat de vitamina D în corp fără ca pielea ta să sufere consecințele expunerii neprotejate la soare.
Frica de a nu sintetiza suficientă vitamina D determină o creștere înfricoșătoare a vizitelor la solar; multe saloane de bronzat artificial profită de această frică prin reclame care susțin că solarul furnizează o creștere a nivelului de vitamina D în corp. Dincolo de riscurile teribile asociate solarului, nu determină organismul să sintezizeze vitamina D. După cum se pare, razele responsabile de stimularea producției de vitamina D în corp sunt razele UVB, pe când solarele emit aproape în totalitate radiații UVA! Este o dezinformare care îți pune pielea în pericol fără beneficiul vitaminei D.
SC Evora Blue SRL - RO30746151
Str. Lacului, Nr. 8, Cam. C, Et. 1, Ghiroda, Timiș
0733 098 360
© Copyright 2024 Paula's Choice. Toate drepturile rezervate.
Paula's Choice și Cosmetics Cop sunt mărci înregistrate ale Paula's Choice LLC.
Toate prețurile afișate pe site sunt exprimate în LEI și includ TVA (Taxa pe valoarea adăugată)