15% reducere la cel mai scump full size din coș, 20% reducere la noutăți 2024, seturi ediții limitate și cadouri la alegere Detalii ofertă
Intră în cont Coș 0

Niciun produs în coș

Categorii

Cum reducem mătreața

/

Mătreața este o supraproducție sau acumulare de celule care se desprind de scalp în grup sau individual. Uneori mătreața este asociată cu mâncărime și cruste. În ultimii ani multe studii au identificat o ciupercă – Malassezia – drept cauză a problemei. Aceasta trăiește în mod natural pe scalpul multor persoane, dar este în exces în cazul persoanelor cu mătreață.

Trebuie să știi că nu toate descuamările reprezintă mătreață! Scalpul uscat, acumularea de produse de îngrijire (fixativ și gel de păr) sau medicamente precum Rogaine (Minoxidil) pot conduce la descuamări, ce pot fi ușor confundate cu mătreața. Pentru a trata problema trebuie să știi cu ce te confrunți!

Este mătreață sau te confrunți cu altceva?

Iată cum să faci diferența între un scalp descuamat și cu mâncărimi provocate de mătreață și pielea uscată de pe scalp, cu acumularea de produse pentru păr sau de la folosirea Minoxidilului:
– scuamele cauzate de mătreață sunt albe și au tendința de a avea o textură groasă, grea. Mâncărimea, dacă apare, se manifestă pe tot scalpul, nu doar pe anumite zone. Scuamele sunt vizibile atât pe scalp cât și pe haine.
– scuamele cauzate de acumularea de produse pentru păr nu sunt albe (sunt mai translucide) și se vor regăsi mai mult pe haine, nu și pe scalp.
– scuamele cauzate de folosirea Minoxidilului apar în zonele unde tratamentul este aplicat.

Descuamările pot proveni și de la produsele de îngrijire a părului excesiv parfumate sau care conțin ingrediente iritante (mentă, citrice, eucalipt). Parfumul (inclusiv cel din uleiuri esențiale) sau alți iritanți pot duce la un scalp iritat și cu mâncărimi, care în final va duce la descuamări. Folosește doar șampoane fără parfum și alți iritanți, îți recomandăm să încerci All Over Hair & Body Shampoo.

Soluții simple și produse care funcționează

Dacă mătreața este cauza scalpului descuamant, iată cele mai bune ingrediente pentru tratarea ei:

Agenți antifungici: După cum am menționat anterior, ciupercile sunt cel mai adesea cauza mătreții, astfel încât abordarea problemei cu un ingredient antifungic (precum ketoconazole) poate fi benefică. Un astfel de produs este Nizoral, un șampon care conține ketoconazole.

Zinc pyrithione: un alt ingredient antifungic, care îndeplinește funcție dublă, ținând la distanță și bacteriile. Bioderma Node DS, Kelual DS și Head & Shoulders se bazează pe acest ingredient în lupta contra mătreții.

Cărbune: Cărbunele luptă împotriva mătreții prin încetinirea ratei la care celulele pielii mor și se desprind din matricea intracelulară. Nu este cel mai elegant ingredient, dar cu siguranță merită luat în considerare când vrei să ții în frâu mătreața.

Selenium Sulfide: funcționează într-un mod asemănător cărbunelui, în sensul că încetinește rata la care celulele pielii mor și se desprind, însă fără mirosul și aspectul cărbunelui. Poți găsi Selensium Sulfide în Selsun Blue.

Acidul salicilic: vedeta exfoliantă (cunoscută și sub numele de BHA – acid beta hydroxi – ajută la desprinderea celulelor în exces care atunci când se acumulează pe scalp, provoacă mătreață. Are de asemenea proprietăți anti-inflamatorii și anti microbiene, fiind o soluție excelentă pentru scalpul descuamat din diverse cauze.

Notă: Unele persoane care suferă de mătreață obțin rezultate încurajatoare prin alternarea a mai multor șampoane antimătreață. Dintr-un motiv necunoscut, reușesc să țină la distanță mătreața prin folosirea a două sau trei șampoane (alternându-le la câteva zile), însă nu același lucru se întâmplă dacă folosesc doar unul. Ciudat, dar merită încercat să vezi dacă funcționează și pentru tine!

Când șamponezi părul, folosește mișcări circulare blânde pentru a masa scalpul, încurajând astfel desprinderea celulelor moarte. Nu agresa pielea cu unghiile! Dăunează scalpului și înmulțește ciuperca care cauzează mătreața.

Din cauza faptului că șampoanele pentru mătreață usucă excesiv pielea (chiar și atunci când eticheta spune că nu o fac, ingredientul activ poate determina uscăciune), poți alterna șampoanele. Folosește versiunea de șampon tratament numai cât să ții mătreața sub control.

În zilele în care folosești șamponul tratament, încearcă să îl lași să acționeze pe scalp pentru 2-3 minute. Însă ai grijă să clătești bine apoi, altfel există riscul să rămână reziduuri ale ingredientelor din șampon, lucru ce poate irita scalpul și spori mâncărimile și descuamările.

Dacă folosești mai multe săptămâni la rând un tratament antimătreață și nu ai rezultate, ar fi timpul să consulți un dermatolog. Acesta va fi capabil să determine mai bine cauza descuamărilor și îți va prescrie un tratament mai puternic care să îți ofere rezultatele dorite.

Soluții pentru alte tipuri de descuamări

Scalp uscat: Pentru a afla dacă descuamările de pe scalp sunt cauzate de un scalp uscat și nu este mătreață, ia în considerare următoarele: în noaptea de dinaintea zilei în care speli părul, aplică o loțiune hidratantă lejeră în zonele uscate și masează scalpul ușor. Când șamponezi părul a doua zi, ai grijă să clătești părul bine și să folosești un balsam. Dacă problema era doar scalpul uscat, acest remediu ar trebui te ajute!

Descuamări de la acumularea de produse: Spălarea părului mai eficient și frecvent este o soluție simplă care va îndepărta imediat reziduurile acumulate. Este posibil și să folosești produse predispuse la acumulare, precum gel sau fixativ, așa că îți recomandăm să îți alegi cu atenție produsele de îngrijire a părului sau să folosești o cantitate mai mică.

Descuamări cauzate ca o reacție la Minoxidil: Folosirea Minoxidilului poate cauza iritație ce duce la descuamarea pielii. Ingredientele folosite în formulă care ajută produsul să se fixeze de firul de păr pot deveni ele însele scuame odată ce se usucă. Spălarea părului zilnic este o soluție simplă ce ameliorează iritația, întrucât resturile de minoxidil din seara precedentă vor fi clătite.