Ne-am dori să îi învăţăm pe toţi cum să înţeleagă informaţiile pe care le conţine lista de ingrediente a unui produs. De ce? Pentru că acolo este adevărul despre eficacitatea şi modul de funcţionare a oricărui produs de îngrijire care te interesează.
Nu-ţi face griji – cercetarea şi informaţiile strânse pentru tine te vor ajuta să descifrezi listele de ingrediente ale produselor de îngrijire şi de machiaj, așa încât să iei decizii pe baza informaţiilor şi să ai cât mai multă grijă de pielea ta.
Cel mai mare impediment în înţelegerea listei este numărul de ingrediente conţinut de formula unui produs. Sunt mii de ingrediente cosmetice în lume şi un număr imens de posibile combinaţii ale acestor ingrediente. Se creează o varietate de texturi diferite care pot avea impact asupra modului în care funcţionează un produs.
În plus, denumirile chimice ale ingredientelor îngreunează procesul de înțelegere, pentru mulţi sunt uşor de confundat (unele denumiri par aproape identice) sau e dificil de înţeles cum funcţionează într-o anumită formulă.
Nici extractele naturale din plante nu sunt mai uşor de descifrat decât alte ingrediente – de fapt unele ingrediente naturale au denumiri lungi şi imposibil de pronunţat, de exemplu Gaultheria procumbens sau Simmondsia chinensis. Un alt exemplu de ingredient care creează confuzie este vitamina C; chiar dacă este unul din ingredientele minunate pentru piele, vine în foarte multe forme cu denumiri tehnice, fiecare cu rol şi beneficii diferite.
Pe lângă faptul că este greu să înţelegi lista de ingrediente dintr-o formulă, există şi poveşti exagerate, publicate în social media sau pe diverse site-uri despre anumite ingrediente care sunt toxice, cauzează cancer, sau ameninţă sănătatea, punându-se accent aproape întotdeauna pe ingredientele sintetice, considerate rele, în timp ce ingredientele naturale sunt bune şi sigure.
De cele mai multe ori, informaţiile care sperie despre anumite ingrediente, precum parabeni, silicon, ulei mineral, sulfaţi şi altele, au fost scoase din context sau interpretate greşit (cu sau fără intenţie) din anumite studii de cercetare.
Informaţia autentică şi echilibrată există, însă este o adevărată provocare pentru noi să filtrăm cercetările şi interpretările rezultatelor lor, astfel încât să ajungem la adevăr. Mulţi oameni, chiar şi din industria cosmetică, au probleme în privinţa asta, şi, de multe ori, cad în aceeaşi capcană, ca şi consumatorii de rând. Nici nu e de mirare în condiţiile astea că totul poate deveni confuz extrem de repede. Să ajungi la adevăr şi să-l înţelegi nu este ceva ce un consumator poate face uşor sau are timp să facă, mai ales când este mult mai uşor să crezi titlurile pe care le vezi.
Ca un ajutor, iată câteva lucruri care îți vor fi de folos pentru a înţelege mai bine ce face fiecare ingredient.
Dicţionarul de ingrediente cosmetice – dacă nu te deranjează să faci puţină muncă de detectiv, poţi să foloseşti dicţionarul nostru pentru a căuta după denumire ingredientele dintr-un produs. Dicţionarul face un rezumat al studiilor privind funcţionarea ingredientelor şi benefiicile lor (sau lipsa lor unde e cazul) şi menţionează dacă pot afecta pielea, dacă există acest risc.
Poţi folosi această resursă pentru a clarifica confuzia din jurul anumitor ingrediente, inclusiv a celor pe care ţi s-a spus să le eviţi.
S-ar putea să îţi folosească şi să cauţi informaţii despre ingredientele pe care ai impresia că le ştii deja. De exemplu, oamenii au tendinţa să considere ingredientele naturale ca fiind sigure, pentru că sunt naturale. Anii de cercetare au arătat, de fiecare dată, că există atât ingrediente naturale bune, cât şi ingrediente naturale nocive pielii, la fel cum sunt şi ingrediente sintetice bune şi rele.
Cele mai comune ingrediente iritante ce trebuie evitate – familiarizează-te cu această listă, pe care o vei găsi în articolul nostru Iritaţia și ingredientele sensibilizante. Cu toate că nu este completă, conţine majoritatea ingredientelor iritante pe care este posibil să le întâlneşti în produsele cosmetice.
Există o confuzie generală în ceea ce priveşte ingredientele active dintr-un produs cosmetic. Unii oameni cred că un ingredient activ este orice ingredient notabil pentru capacitatea de a îmbunătăţi pielea. De fapt nu este adevărat – sunt nişte reguli clare atunci când e vorba de ceea ce face un ingredient activ, aşa cum vom explica mai jos.
Ştii ingredientele care apar la începutul unor liste şi care au un procentaj trecut în dreptul lor? Acelea sunt ingrediente active, care sunt considerate a avea un efect farmacologic, determinat pe baza unor evaluări ştiinţifice şi care a fost aprobat de FDA (Food and Drog Administration) pentru a fi folosit în cadrul unui set clar de reglementări. În plus, procentajul şi funcţia fiecărui ingredient activ trebuie să fie aprobate de către FDA. Produsele din această categorie sunt cele eliberate pe bază de prescripţie medicală; porţiunea cu ingredientele active din lista de ingrediente este considerată ca eticheta “Drug Facts”.
Ingredientele active sunt substanţe de genul agenţilor de protecţie solară, ingredientele pentru pete (de exemplu, hydroquinone) şi ingredientele împotriva acneei, precum cialeza dica sau benzoyl peroxide. Dacă un ingredient este considerat activ depinde doar de ceea ce susţine că face acel produs şi ce permite FDA pentru acel ingredient. De exemplu, un exfoliant BHA (beta hydroxy acid) conţine acid salicilic, dar dacă produsul nu susţine că este împotriva tendințelor acneice, nu este nevoie să se menţioneze acidul salicilic ca ingredient activ.
Pe de altă parte, ingredientele inactive sunt toate acelea pe care FDA nu le consideră active. Chiar dacă aceste ingrediente trebuie să urmeze nişte reguli de siguranţă, nu sunt reglementate în acelaşi mod cu ingredientele active, iar FDA nici nu cere ca astfel de ingrediente să fie dovedite ca sigure înainte de a fi folosite. În schimb, se cere ca ingredientele inactive să fie trecute pe lista de ingrediente în ordinea concentraţiei; aşadar, ingredientul cu cea mai mare concentraţie este trecut primul, după care apare cu următoarea concentraţie mare şi tot aşa, dacă sunt prezente în concentraţie mai mare de 1% în produs. Ingredientele cu o concentraţie mai mică de 1% pot fi trecute în orice ordine pe listă.
Notă: dacă un produs fără prescripţie medicală este fabricat în SUA, se acceptă ca ingredientele să fie listate în ordine alfabetică, nu în funcţie de concentraţie, iar asta face cu atât mai greu de ştiut pentru un consumator cât de bune (sau rele) sunt ingredientele inactive.
Să nu înţelegi greşit că un ingredient inactiv nu e bun sau potent. Sunt o mulţime de ingrediente anti-aging de top care nu necesita trecerea pe etichetele Drug Facts, dar care au fost dovedite prin studii de cercetare ca fiind extrem de eficiente (şi sigure), de exemplu, pentru reducerea ridurilor sau altor semne de îmbătrânire.
Acelaşi lucru este valabil şi pentru alte ingredientele din produsele anti acnee sau produsele pentru pete – dacă nu au trecute ingrediente active nu înseamnă că nu funcţionează şi că nu vor da rezultate. Contează doar dacă combinaţia de ingrediente din produs şi ceea ce pretinde că face intră sau nu în reglementările FDA privind “Drug Facts”.
Realitatea este că analizarea formulei unui produs în funcţie de lista de ingrediente necesită o grămadă de timp, practică, cunoştinţe şi resurse. Dacă te simţi pierdut, ai două opţiuni simple:
1. Bineînţeles, îţi recomandăm să foloseşti produsele Paula’s Choice pentru problemele pielii tale pentru că am cercetat deja noi pentru tine! Paula’s Choice nu foloseşte – şi nu va folosi – ingrediente care nu au fost dovedite sigure sau care nu au un beneficiu clar pentru piele.
2. Vizitează-i pe prietenii noştri de la www.beautypedia.com pentru recenzii la mii de produse de la mai bine de 300 branduri de îngrijire a tenului şi de machiaj. Vei găsi analize de ingrediente bazate pe studii de cercetare, ce rezultate pot (sau nu) avea, estetică şi, bineînţeles, performanţă.
SC Evora Blue SRL - RO30746151
Str. Lacului, Nr. 8, Cam. C, Et. 1, Ghiroda, Timiș
0733 098 360
© Copyright 2024 Paula's Choice. Toate drepturile rezervate.
Paula's Choice și Cosmetics Cop sunt mărci înregistrate ale Paula's Choice LLC.
Toate prețurile afișate pe site sunt exprimate în LEI și includ TVA (Taxa pe valoarea adăugată)