15-25% reducere la produse pentru ten sensibil + mini ser cadou Detalii ofertă
Intră în cont Coș 0

Niciun produs în coș

Categorii

Cum se aplică produsele cu protecție solară?

Recomandarea de a aplica protecția solară la fiecare câteva ore crează confunzii în multe cazuri. Să ne gândim la cazul în care porți machiaj, îți ștergi machiajul și reaplici produsul, după care te machiezi iar? Află cum se aplică produsele cu protecție solară pentru a obține o protecție eficientă în timpul zilei.

Recomandarea de a aplica protecția solară la fiecare câteva ore crează confunzii în multe cazuri. Să ne gândim la cazul în care porți machiaj, îți ștergi machiajul și reaplici produsul, după care te machiezi iar? Cine are timp de așa ceva? Ca să nu mai vorbim de cât de incomod ar fi.

Alte întrebări frecvente sunt legate de cantitatea de produs care trebuie aplicată și când ar trebui aplicat produsul. Uneori e dificil să-ți dai seama ținând cont de toate informațiile care circulă. Dar s-a terminat cu nelămuririle!

E nevoie să reaplici protecția solară la fiecare câteva ore?

Una din cele mai întâlnite întrebări este dacă produsul cu protecție solară aplicat dimineața mai funcționează și după-amiază, după o zi de muncă sau de școală. Protecția solară are legătură cu expunerea la lumina naturală, nu cu trecerea timpului. Așa că, într-o zi obișnuită, protecția solară aplicată dimineața o să te mai protejeze puțin de razele UV și la întoarcerea acasă. Asta în condițiile în care presupunem că ai aplicat o cantitate suficientă dimineața și că programul tău zilnic se desfășoară în încăperi ferite de razele solare.

Dacă îți petreci o bună parte din zi afară, recomandat este să reaplici produsul la fiecare două ore, mai ales dacă transpiri sau înoți. Recomandarea de a aplica protecția solară la fiecare două ore se bazează pe:

– majoritatea oamenilor nu aplică protecția solară în cantitate generoasă și, nefăcând asta, nu beneficiază de factorul de protecție menționat pe ambalaj. Dacă și tu ești unul dintre cei ce nu aplică cu generozitate protecția solară atunci reaplicarea la fiecare două ore este necesară. Reaplicarea la fiecare câteva ore după expunerea la lumina solară va asigura protecția necesară, datorită straturilor suplimentare de SPF prezent pe piele.

– dacă transpiri abundent (gândește-te la exerciții în aer liber), te speli, înoți sau te uzi, trebuie să reaplici produsul indiferent de factorul de protecție de pe ambalaj. Dacă eticheta spune că este foarte rezistent la apă atunci beneficiezi de 80 minute de protecție solară în timp ce transpiri sau ești în apă. Dacă eticheta spune că este rezistent la apă ești protejat numai 40 minute dacă te uzi. După cum vezi, regulile de aplicare a protecției solare sunt diferite dacă înoți sau te uzi față de cazul când rămâi uscat. Iar după înot sau după ce te-ai șters cu prosopul trebuie neapărat să reaplici un strat generos de protecție solară.

Ce se întâmplă dacă stai lângă o fereastră?

Dacă stai lângă o fereastră care nu are filtre de protecție UVA și UVB (majoritatea ferestrelor protejează de razele UVB, de asta nu ne ardem când suntem în casă) înseamnă că este nevoie să-ți aplici produsul cu protecție solară mult mai des. Dar este mult mai simplu:
– să te interesezi dacă ferestrele au filtre de protecție UVA și UVB
– să adaugi un filtru de protecție UV ferestrei

Cât de mult înseamnă destul produs cu protecție solară?

Ce înseamnă aplicare generoasă? Regula standard aprobată de majoritatea dermatologilor este să folosești 1 ounce (aproximativ 28,35 grame – echivalentul unui pahar pentru shot) pentru față și întreg corpul.

Regula cu 1 ounce se aplică când nu porți foarte multe haine, ești în costum de baie sau în pantaloni scurți și maieu. Cu cât ai mai multe haine din material opac pe tine cu atât trebuie să aplici mai puțin produs pentru că hainele protejează la rândul lor. Nu te baza doar pe protecția oferită de haine dacă vei petrece o zi în lumina directă a soarelui.

Pentru aplicarea pe față și gât (dacă ne gândim la produsul hidratant cu protecție solară pe care îl folosești) cantitatea optimă este un sfert de linguriță (1,25 ml) pentru față și aceeași cantitate pentru gât, iar dacă este expusă și zona decolteului, aceeași cantitate este necesară și pentru acea zonă. În general asta e cantitatea recomandată de medici pentru față și gât.

Este posibil să fie nevoie să experimentezi în funcție de textura și consistența produsului (cât de ușor se întinde pe piele); de exemplu un sfert de linguriță de produs cremă înseamnă mai mult produs decât aceeași cantitate într-o formulă lichidă.

Dacă ți se pare că se simte tenul încărcat de la cantitatea de produs folosită atunci cea mai bună alegere este să folosești mai multe produse cu protecție solară. Poți aplica cantitatea de produs hidratant cu protecție solară care ți se pare ok pentru tenul tău, după care să aplici un fond de ten cu protecție solară 25 sau mai mare și să fixezi totul cu o pudră care să ofere și ea protecție solară.

Când să aplici protecția solară

Marea majoritate a experților medicali și a cercetătorilor ne comunică același lucru -protecția solară este întotdeauna pasul final în rutina de îngrijire a tenului. Orice produs de îngrijire aplicat peste protecția solară reduce eficiența produsului. Dacă aplici un produs hidratant sau un ser peste produsul cu protecție solară acestea reduc efectul de protecție și asta e o problemă serioasă.

Notă: Pentru că multe produse cu protecție solară au o bază hidratantă cei mai mulți oameni pot să nu mai aplice un produs hidratant dimineața întrucât produsul cu protecție solară oferă destulă hidratare. În schimb este indicată folosirea unui ser bogat în antioxidanți înainte de protecția solară pentru a potența beneficiile protecției.

Notă la notă: Suntem întrebați uneori dacă este nevoie să se folosească un produs clasic cu protecție solară peste un produs hidratant cu protecție solară. Indiferent că e etichetat ca fiind un produs cu protecție solară sau un produs hidratant cu protecție solară, produsul  îți oferă aceeași protecție împotriva razelor UV dacă este menționat că oferă protecție SPF 30 sau mai mare și protejează împotriva razelor UVA și UVB.

Principala diferență între un produs hidratant cu protecție solară și un produs cu protecție solară este că pe lângă ingredientele de protecție conține și ingrediente benefice pielii, gen antioxidanți și ingrediente cell-communicating, astfel având și beneficii anti-aging.

Trebuie să aștepți înainte de a ieși afară după ce aplici protecția solară?

Produsele cu protecție solară chimică (avobenzone, octinoxate, oxybenzone) trebuie aplicate cu 20 minute înainte de expunerea la soare pentru că au nevoie să se “fixeze” ca să te poată proteja (dacă ai aplicat cantitatea suficientă).

Produsele cu protecție solară minerală (titanium dioxide și zinc oxide) oferă protecție imediată și nu este nevoie să aștepți înainte de expunerea la soare. De asta este indicat să folosești protecție solară minerală pentru mâini când ești afară și să reaplici produsul după ce te speli pe mâini.

Suntem întrebați dacă este în regulă să se folosească un produs de machiaj cu protecție solară minerală peste un produs cu protecție solară sintetică. Nu este nici o problemă, ba chiar este indicat să se folosească astfel pentru a obține o protecție cât mai bună.

Aplicarea produselor de machiaj peste protecția solară

Ce se întâmplă când aplici un fond de ten (fără protecție solară) peste un produs cu protecție solară? Acest pas va diminua efectul protecție solară, însă sunt câțiva pași pe care îi poți urma pentru a limita această diminuare.

– Așteaptă 3-5 minute să se fizexe protecția solară înainte de a aplica fondul de ten
– Nu folosi mișcări de frecare sau înainte-înapoi, folosește doar mișcări de tamponare
– Nu folosi presiune în exces
– Folosește un burete sau o pensulă, nu propriile degete

Dacă nu ești genul care să aștepte, optează pentru un fond de ten/ cremă colorată cu protecție SPF 30 sau mai mare și, în plus, fixează cu o pudră cu protecție SPF cel puțin 20.

Nu recomandăm să te bazezi doar pe produsele de machiaj pentru protecția solară pentru că fondul de ten este aplicat în strat subțire, nu este aplicat în cantitate generoasă pentru a putea să ofere protecție solară eficientă, așa că nu beneficiem de factorul de protecție solară menționat pe ambalaj.

Poți să amesteci cremă colorată sau fondul de ten cu produsul cu factor de protecție solară pentru a scăpa de urmele albe pe care le lasă produsele cu protecție minerală? Da, dacă toate produsele oferă o protecție SPF 30 sau mai mare. Dacă protecția oferită este mai mică poți să adaugi doar câteva picături de fond de ten la crema cu protecție solară, altfel vei diminua efectele albicioase ale produsului cu protecție solară.

Nu te baza doar pe pudră pentru a-ți oferi protecție solară întrucât nu poți aplica destulă pudră pentru a beneficia de protecția pe care o oferă (și pe bună dreptate pentru că ar trebui să aplicăm o cantitate foarte mare pentru a obține protecția solară de pe ambalaj). Chiar dacă pudrele (presate sau pulbere) nu sunt cele mai indicate pentru a ne proteja tenul, ele sunt o metodă bună de a ne retușa machiajul pe parcursul zilei și de a aplica mai multă protecție solară.

Pe scurt

Într-o zi normală, care presupune drumul până la serviciu și înapoi, poate chiar o plimbare scurtă la prânz, aplicarea unei cantități generoase dimineața te va proteja până te întorci acasă. Dacă ai reținut că trebuie să aplici un produs cu protecție solară SPF 30 sau mai mare zilnic, că trebuie să reaplici la fiecare 40 sau 80 minute când transpiri sau înoți sau la câteva ore dacă stai în soare, pielea ta va rămâne tânără și sănătoasă și vei reduce riscul apariției petelor maronii, pielii terne, lipsite de fermitate, porilor dilatați și, cel mai important, a cancerului de piele.