15% reducere la produse cu retinol, 20% reducere la cremă de zi + cremă de noapte și cadouri Detalii ofertă
Intră în cont Coș 0

Niciun produs în coș

Categorii

De ce produsele cosmetice provoacă reacții adverse pe piele?

/

La un moment dat, fiecare dintre noi a încercat un produs nou de îngrijire a pielii, pentru machiaj sau pentru păr, iar rezultatul nu a fost cel așteptat. La început, efectele sunt vizibile, însă câteva zile sau săptămâni mai târziu (uneori chiar și peste noapte) apar puncte albe, zone roșii sau mâncărime, porțiuni care par uscate și descuamate. Mai rău, pot apărea și pustule roșii care îți dau impresia că pubertatea te lovește din nou.

Ce determină o reacție a pielii la produsele cosmetice?

Uneori, folosirea unui produs nou poate determina o reacție negativă a pielii – chiar dacă produsele sunt corect formulate. Este dificil de spus ce anume determină aceste reacții și de ce. Ce este și mai frustrant este că nu intodeauna se știe ce este de făcut, în special când speri ca un produs să aibă efectul promis. Ajungi să te întrebi dacă ai făcut ceva incorect sau dacă produsul în sine este de vină.

Există 5 cauze principale pentru reacția negativă a pielii față de un produs nou, față de o rutină nouă de îngrijire sau chiar și față de produse pe care le-ai mai folosit în trecut:

  1. Produsul este slab formulat, cu ingrediente care îți pot irita pielea, precum alcool, parfum sau extracte din plante iritante. Reacția se poate produce pe loc sau se poate declanșa ulterior; în cazul folosirii mai multor produse care conțin parfum, pielea poate atinge un punct critic și reacționează puternic.
  2. O alergie la unul sau mai multe ingrediente din produs poate fi cauza unei reacții negative. Acest aspect nu este legat de calitatea produsului, ci este mai degrabă de o particularitate personală față de un ingredient sau mix de ingrediente. Putem compara cu alergia față de pisici, un aspect important pentru o persoană, dar care nu înseamnă că este vina pisicii sau că pisicile ca specie sunt rele.
  3. Folosești produse nepotrivite pentru tipul tău de ten. De exemplu, când ai ten uscat, descuamat și folosești produse cu absorbție rapidă sau când ai ten gras sau cu tendințe acneice și folosești produse prea emoliente.
  4. Folosirea prea multor ingrediente “active”. Când vine vorba de produse puternice, unele persoane consideră că mai mult înseamnă mai bine. Astfel, folosesc trei tipuri de exfolianți în același timp, urmat de un serum cu vitamina C, un retinoid și apoi de un produs de iluminare. Pentru anumite persoane, această combinație poate avea rezultate la început, însă situația poate degenera rapid, cauzând uscăciune exagerată a pielii și sensibilizând pielea. Această reacție se poate înrăutăți în cazul unor peelinguri profesionale sau unor tratamente faciale agresive.
  5. Unele persoane au pielea mai sensibilă și reactivă la cosmetice, indiferent de ingrediente. Pentru ei, cu cât folosesc mai multe produse, cu atât este mai mare riscul de o reacție, mai ales dacă produsele conțin parfum, alcool sau extracte de plante iritante.

Ce fel de reacție are tenul tău?

Din păcate, nu este ușor de stabilit cauza unei reacții, pentru că există numeroase motive pentru care pielea reacționează negativ la produsele cosmetice, însă de multe ori diferitele tipuri de reacții pot avea simptome similare. De exemplu, o reacție de iritație, o reacție alergică, o reacție de la un produs nepotrivit sau o reacție a pielii ultra sensibile pot arăta și se pot simți la fel.

Indiferent de cauza reacției, este important să depistezi problema, să scoți elementul care a provocat reacția și apoi să începi să folosești altceva, pe măsură ce pielea își revine la normal.

Chiar dacă nu pare așa la început, reacția în sine nu este la fel de importantă ca aflarea cauzei care a determinat reacția și acționarea în consecință. Când pielea răspunde negativ la produsele de îngrijire sau de machiaj, primul pas este de devii detectiv cosmetic. Cu informațiile de mai jos, poți învăța să depistezi problema pe cont propriu!

Notă: Dacă experimentezi o reacție negativă severă, cu iritație și roșeață puternice, durere, furnicături care persistă, consultă un dermatolog imediat.

Fii un detectiv cosmetic!

Ca orice detectiv profesionist, rezolvarea misterului pentru care pielea ta reacționează la anumite produse cosmetice necesită examinarea mai multor posibilități pentru a identifica vinovatul.

În primul rând, asigură-te că produsele pe care le folosești nu conțin ingrediente problematice, cunoscute a fi iritante. Folosirea unor produse corect formulate este esențială. Asta nu înseamnă că o reacție negativă nu poate apărea, însă cu siguranță, riscul este cu mult mai redus!

Apoi, ai grijă ca produsele pe care le folosești să se potrivească tipului tău de ten. Ingrediente cu absorbție rapidă sau cu efect matifiant pot fi un dezastru pentru pielea uscată, în timp ce o cremă hidratantă prea emolientă, cu o consistență onctuoasă poate fi o problemă pentru cineva cu ten gras/mixt. În situațiile în care o piele reactivă este problema, atenția trebuie să fie îndreptată spre produsele cu ingrediente active: nu folosi prea multe și nu le folosi în același timp.

După investigarea ingredientelor și produselor pe care le folosești, analizează combinațiile de produse pe care le folosești și frecvența cu care le aplici pe ten. Deși protecția solară, produsele depigmentare cu hidroquinona, exfolianții AHA și BHA, tratamentele pentru erupții și produsele cu retinol pot avea rezultate uimitoare, pot cauza reacții în cazul unora, în special când sunt folosite împreună. În cazul unui astfel de scenariu, un punct de plecare ar fi să folosești protecție solară cu filtre minerale precum titanium dioxide și/sau zinc oxide.

Un alt pas ar fi reducerea frecvenței de folosire a unora dintre produsele cu ingrediente active. Astfel, în loc de a folosi fiecare produs din rutina ta de două ori pe zi, alternează-le, aplică unul dimineață și unul seara. De asemenea, poate fi util să le aplici în zile diferite. De exemplu, în loc de folosirea unui produs cu retinol în fiecare zi, încearcă să îl aplici la două zile și observă cum reacționează pielea. Dacă scăderea frecvenței de folosire nu ajută, oprește folosirea produsului/produselor pe care le suspectezi și vezi cum reacționează pielea.

Păstrează un jurnal și notează progresele. Consemnează ce ai făcut diferit, reacțiile obținute, avantaje, dezavantaje etc. Într-adevăr, poate dura ceva însă pe viitor acest jurnal poate fi de real ajutor în cazul unei alte reacții.

Deși ingredientele active sau cele problematice sunt de obicei vinovate de o reacție a pielii, există cazuri când reacția poate fi declanșată și de produse de îngrijire de bază, precum gelul de curățare, tonere sau creme hidratante. În aceste cazuri, de obicei se manifestă când introduci un nou produs în rutina sau când începi să folosești mai multe produse noi. Dacă reacția este una ușoară, ar fi util să oprești folosirea produselor pe rând și să vezi reacția pielii.

Ce NU cauzează problema

Unele persoane sunt de părere că siliconii (precum cyclopentasiloxane sau dimethicone) pot cauza reacții alergice sau pustule, însă aceasta este doar o prejudecată. Siliconii sunt un grup de ingrediente unice și blânde care ajută la reducerea inflamației și au proprietăți hidratante excepționale.

Mai mult, siliconii sunt utilizați în centrele care se ocupă cu arsurile, datorită proprietăților lor unice și non-sensibilizante. Este adevărat că există persoane care pot fi sensibile la siliconi, însă acest lucru este valabil pentru orice ingredient benign existent. O alergie la siliconi este rară, aceștia nu reprezintă ingrediente care obstrucționează porii.

Multe persoane consideră că trec printr-o perioadă de “detoxifiere” sau acomodare a pielii atunci când întroduc un produs nou în rutina de îngrijire – mai ales atunci când au loc reacții precum pustule. Deși pielea poate prezenta erupții pentru o perioadă scurtă de timp când începi folosirea unui produs nou, reacția nu este una tipică. Ce este tipic însă este că erupția ar fi avut loc oricum, mai ales dacă produsul respectiv a fost introdus când a început menstruația de exemplu.

Dacă erupția persistă mai mult de o săptămână sau două, oprește utilizarea produsului/produselor și vezi dacă situația se îmbunătățește. Dacă nu mai apar pustule noi, cel mai probabil era din cauza produsului/produselor noi.

În final, nu uita că o reacție negativă a pielii la un produs de îngrijire recent introdus nu înseamnă că acesta este prost formulat. Bineînteles, există multe produse prost formulate, care pot declanșa tot felul de reacții, însă cel mai frecvent, umflăturile, roșeața și alte simptome sunt date de o reacție personală față de un ingredient sau un mix de ingrediente.

Ține minte că trebuie să gândești ca un detectiv și să determini cât mai repede posibil motivul care a dus la reacția respectivă. Este puțin dificil într-adevăr, nu este ca și cum arăți cu degetul spre un produs pe care ai început să îl folosești recent. Gândește-te la acest aspect ca și cum ai schimba un ingredient dintr-o rețetă, iar rezultatul final schimbă total gustul preparatului.

Deși este posibil ca aceste reacții să fie stresante, nu te panica și nu renunța la toate produsele pe care le folosești. Înarmată cu informațiile din acest articol, ai tot ce ai nevoie pentru a controla situația și de a-ți aduce pielea înapoi pe drumul cel bun!

Produse recomandate

  • Golește
    Toate tipurile de ten
    Anti-Aging / Deshidratare
    • Ser hidratant cu acizi grași Omega
    • Hrănește, calmează și repară pielea
    • Previne deshidratarea
    - +