15% reducere la boostere și măști + cadou mini mască hidratantă Detalii ofertă
Intră în cont Coș 0

Niciun produs în coș

Categorii

Dermatita periorală: soluții pentru pustulele din zona gurii

/

Dacă te confrunți cu papule roșii în jurul gurii și care nu răspund la tratament sau sunt însoțite de piele uscată, descuamată și sensibilă, atunci este posibil să suferi de dermatită periorală. Află cum poți să tratezi problema ușor și rapid și cum să ții la distanță roșeața.

Ce este dermatita periorală?

Conform Academiei Americane de Dermatologie, dermatită periorală (POD) este o problemă comună a pielii care afectează în special femeile între 20-45 de ani. Ocazional, apare și la bărbați sau copii. Termenul de ”perioral” se referă la zona din jurul gurii, iar dermatită indică roșeață a pielii. În plus, există de obicei și mici papule roșii sau chiar pustule și descuamare medie. Zonele cele mai afectate sunt cele din zona nasului spre laturile buzelor și zona obrajilor. Uneori este însoțită de mâncărime/arsură.

Ce determină apariția dermatitei periorale?

Dermatită periorală este o afecțiune des întâlnită și conform specialiștilor, în continuă creștere. Se cunosc foarte puține cauze ale apariției dermatitei orale, însă există teorii că apare după folosirea în exces a cremelor cu cortizon, a pastei de dinți cu fluor, în urma folosirii cremelor și unguentelor ocluzive (în special cele cu petrolatum sau bază de ceară) sau a fondurilor de ten. Expunerea la soare, căldura sau vântul pot înrăutăți situația.

Cum tratezi dermatita periorală?

Poți începe prin încetarea folosirii oricărui produs problematic descris anterior. De asemenea, trebuie oprită folosirea cremelor cu cortizon, însă ține cont de faptul că la început situația se poate înrăutăți, ai răbdare câteva săptămâni.

Ar mai fi de ajutor să afli dacă pasta de dinți este sursa problemei. Poți încerca să perii dinții cu o pastă fără fluor și să vezi dacă situația se schimbă. Dacă pasta de dinți se dovedește a fi vinovată, vorbește cu un medic stomatolog pentru a afla cum îți va afecta dantura renunțarea la pasta de dinți cu fluor.

Când situația impune vizita la dermatolog

Dacă experimentele efectuate indică dermatita periorală drept cauză a papulelor din zona gurii, cel mai bine este să consulți un dermatolog, întrucât nu există cosmetice sau medicamente care să trateze această afecțiune. Un dermatolog îți poate prescrie metronidazol, singur sau în combinație cu tetraciclină orală sau eritromicină. Chiar dacă motivul dermatitei periorale este cortizonul, este posibil să îți fie prescrisă o concentrație mică de cortizon pentru a ameliora simptomele.