10% reducere boostere și seruri + cadou mini protecție solară Detalii ofertă
Intră în cont Coș 0

Niciun produs în coș

Categorii

Despre acneea chistică

/

Mulți dermatologi consideră acneea chistică cel mai sever tip de acnee și mulți admit că tratamentele obișnuite contra acneei sunt în mare parte ineficiente.

Acneea chistică este una din tipurile de acnee cele mai dificil de tratat. Deși cel mai probabil este cauzată de aceeași bacterie (P. acnes) precum acneea obișnuită, leziunile acneei chistice sunt mult mai dureroase și prezintă un risc mai mare de a lăsa cicatrici față de acneea papulo-pustuloasă ușoară sau moderată. Leziunile acneei chistice sunt de fapt rupturi sub suprafața pielii, care împing blocajele și inflamația dincolo de raza de acțiune a produselor anti-acnee cu aplicare locală. Datorită vindecării lente a leziunilor provocate de acneea chistică, potențialul de cicatrizare și proporția rănilor este un subiect ce trebuie luat în serios. Este foarte important să cunoști potențialele cauze declanșatoare și opțiunile de tratament – altfel, este posibil să înrăutățești situația.

Care este cauza acneei chistice?
Cum se manifestă acneea chistică?
Cum se poate trata acneea chistică?

Care este cauza acneei chistice?

Ca în majoritatea cazurilor de acnee, cea chistică este declanșată de hormoni. În cazul acneei chistice, din motive necunoscute, glandele sebacee ale pielii devin hipersensibile la hormonii masculini în exces (femeile au hormoni masculini care declanșează acneea) și reacționează prin producție excesivă de sebum – atât de mult încât glanda însăși devine umflată, inflamată și întărită de la excesul de sebum. Incapabilă să mai împingă surplusul de sebum la suprafața pielii, glanda sebacee se sparge sub piele, iar apoi se formează o membrană în jurul infecției, în stratul profund al pielii (derma), rezultatul fiind apariția chistului acneic. Odată cu apariția chisturilor, începe și durerea asociată acestui tip de acnee. Deși nu se cunosc prea multe despre cauzele ce provoacă acneea chistică anumitor persoane, este foarte probabil să fie și o cauză genetică la mijloc. Datorită elementului hormonal puternic, perioadele cele mai probabile ca acneea chistică să se manifeste sunt:

 • Pubertatea (când nivelul hormonal este în permanentă schimbare)
 • Sarcina
 • Ciclul menstrual
 • Perimenopauza și menopauza
 • Sindromul ovarelor polichistice (o afecțiune cauzată de un dezechilibru hormonal care se manifestă prin apariția chisturilor ovariene)

Cum se manifestă acneea chistică?

 • Chisturile și nodulii se manifestă precum niște umflături roșii, situate în profunzimea țesutului cutanat.
 • Chisturile sunt moi la atingere, iar nodulii sunt tari. În general chisturile și nodulii nu prezintă semne de puroi vizibil, dar aceasta nu este o regulă.
 • Sunt dureroase la atingere sau chiar și când nu sunt atinse.
 • Leziunile de acnee chistică pot fi simțite adeseori sub piele înainte de a deveni vizibile la suprafață.

Aspectul unic al leziunilor provocate de acneea chistică este cauzat de vătămarea acută a glandei sebacee și a folicului pilos, fapt ce provoacă inflamație și iritație intensă, ducând în final la roșeață, umflare, durere. Datorită profunzimii leziunilor, stoarcerea va fi cel mai probabil complet ineficientă și doar va prelungi timpul de vindecare (de la zile la săptămâni) și va crește cu mult riscul de apariției cicatricilor permanente.

Cum se poate trata acneea chistică?

Nu există modalitate de a evita complet acneea chistică (ori ești afectat, ori nu), dar există căi de a minimaliza apariția ei. Ca și în cazul celorlalte tipuri de acnee, primul pas este sa începi cu reguli de îngrijire simple, dar eficiente și cu produse adecvate:

 • Menține o rutină de îngrijire a pielii cât mai simplă posibil și urmeaz-o cu strictețe.
 • Folosește un produs de curățare blând, dar eficient, solubil în apă, de două ori pe zi (produsele de curățare care sunt dure și usucă doar agravează situația). Clear Pore Normalizing Cleanser de la Paula’s Choice este conceput special pentru pielea cu tendințe acneice.
 • Evită produsele de curățare în stare solidă (ingredientele care le mențin în starea solidă îți pot bloca porii).
 • Exfoliază o dată sau de două ori pe zi cu un exfoliant pe bază de acid salicilic (pentru a reduce roșeața, inflamația, prezența bacteriilor în pori și a exfolia celulele moarte de pe suprafața și din interiorul porilor, pentru a evita blocarea glandelor sebacee). Paula’s Choice oferă o varietate de exfolianți BHA eficienți.
 • Dezinfectează pielea cu Benzoyl Peroxide. Acest antibacterian este considerat cel mai eficient produs fără prescripție medicală, cu aplicare locală, pentru tratarea pustulelor. Penetrează porul și omoară bacteria cauzatoare de acnee, prevenind inflamația. Benzoyl peroxide are un risc de iritație scăzut și nu are potențialul de a creea rezistență bacteriană, cum este cazul unor antibiotice locale.
 • Nu folosi cremă hidratantă emolientă, cu textură grasă pe zonele unde acneea își face apariția (acestea pot bloca porii). Alege produse cu texturi lejere, precum Skin Balancing Invisible Finish Moisture Gel sau Hydralight Moisture-Infusing Lotion de la Paula’s Choice.
 • Folosește un produs cu retinol în concentrație de 1% pentru a preveni formarea chisturilor și nodulilor. Retinolul normalizează funcționarea celulelor pielii. Clinical 1% Retinol Treatment este recomandarea noastră.

Pentru unele persoane cu acnee chistică, tratamentele tradiționale pot fi de ajutor, dar cel mai adesea sunt inefieciente. Dacă opțiunile fără rețetă nu dau rezultate după cel puțin 4 săptămâni de tratament zilnic, consultă un dermatolog. Acestea sunt tratamentele pe care un dermatolog ți le poate oferi, clasificate în ordine ascendentă a potențialului de efecte secundare:

 • Terapie fotodinamică (TFD): Cercetările recente arată rezultate promițătoare pentru cei afectați de acnee chistică. Există numeroase persoane care au obținut rezultate foarte bune în urma unor tratamente cu TFD, o procedură care presupune aplicarea unei creme fotosensibilizante în zonele afectate și expunerea la lumină LED albastră sau roșie, în mod repetat. Deși tratamentul necesită mai multe vizite la dermatolog pentru un interval de cateva luni (și este foarte scump) , există destule dovezi pentru a sugera că aceste tratamente micșorează glandele sebacee, reducând cantitatea de sebum în pori și omorând bacteria P. acnes, elemente care reduc episoadele acneice.
 • Antibiotice orale: Există diverse tipuri de antibiotice orale disponibile pentru cei cu acnee. Toate acestea merită a fi discutate cu medicul dermatolog și sunt o opțiune de folosit pe termen scurt, sub îndrumarea acestuia. Efectele secundare includ, dar nu sunt limitate la amețeală, dureri de cap, greață, eczeme, probleme gastro-intestinale precum diareea și dureri abdominale. Creșterea folosirii de antibiotice pe bază de sulfa (precum Bactrim) pentru a controla acneea se datorează dezvoltării rezistenței unor bacterii față de antibioticele mai comune (precum tetraciclinele). Antibioticele orale ar trebui folosite împreună cu produse cu aplicare locală, concepute împotriva acneei.
 • Terapia hormonală: Pentru unele femei, producția excesivă de androgeni este cauza principală a acneei chistice. Există o mulțime de cercetări care arată că medicamentele care inhibă producția de androgeni pot fi utile. Dezavantajul este că aceste medicamente cu prescripție nu sunt fără efecte secundare (care trebuie discutate cu medicul tău). Pentru a reduce efectele secundare, medicamentele anti-androgeni (un exemplu ar fi spironolactone) sunt în general prescrise în doze mici.
 • Isotretinoin: Cunoscut și sub denumirea de Accutane, Isotretinoin este o medicație orală care afectează în mod direct glandele sebacee, schimbându-le forma și oprind producția de sebum. Rezultatele pot fi imediate și de lungă durată. Din păcate, isotretinoinul este asociat cu efecte secundare serioase care trebuie luate în considerare. Pielea foarte uscată, pierderea părului, sângerarea nasului, problemele în funcționarea ficatului și durerile de cap sunt doar unele din cele mai comune probleme de care ar trebui să fii conștient. În ciuda riscurilor, isotretinoin rămâne singurul remediu potențial permanent pentru acneea chistică.

Sources: Journal of Affective Disorders May 2010, pages 306-308; Contraception, April 2009, pages 282-289; Journal of Drugs in Dermatology, September 2009, pages 837-844; Dermatologic Clinics, January 2009, pages 33–42; Journal of Cosmetic Dermatology, September 2008, pages 180–188; Journal of Drugs in Dermatology, July 2008, pages 627–632; Seminars in Cutaneous Medicine and Surgery, December 2007, pages 210-220; Lasers in Surgery and Medicine, February 2007, pages 180–188; Advances in Dermatology, Volume 23, pages 155–163; and www.medicine.net.) – See more at: http://www.paulaschoice-eu.com/learn/cystic-acne/#sthash.sMS5ei1V.dpuf