Probabil ai văzut deja discuţii în media, în mediul online sau pe diverse grupuri despre folosirea nanoparticulelor titanium dioxide şi zinc oxide ca ingrediente active în produsele cu protecţie solară. Citește articolul de mai jos și află tot de trebuie să știi despre ele.
Nanoparticulele sunt particule microscopice a căror mărime este măsurată în nanometri. Ca să îţi dai seama cât înseamnă asta, gândeşte-te că un nanometru este o miliardime dintr-un metru. Pentru a fi considerată nanoparticulă, mărimea unei molecule trebuie să fie mai mică de 100 nanometri.
Nanoparticulele se găsesc peste tot în jurul nostru, cel puţin în lumea modernă, pentru că unele sunt subproduse ale combustiei. Aşadar, nanoparticulele se găsesc în gazele de eşapament lăsate de automobile şi avioane. Dacă trăieşti în mediul urban respiri zilnic nanoparticule.
Să afli adevărul despre utilizarea nanoparticulelor în cosmetice, precum şi a multor alte probleme din industria cosmetică – cu toate paravanele confuze create de informaţii denaturate, nu e lucru uşor. Dar răspunsurile sunt importante, mai ales că ingredientele din produsele cu protecţie solară precum titanium dioxide şi zinc oxide, esenţiale pentru sănătatea pielii, sunt implicate.
Ce s-a scris despre aceste ingrediente benigne din produsele cu protecţie solară pare înfricoşător, iar unele rapoarte merg atât de departe încât spun că aceste nanoparticule active din produsele cu protecţie solară ajung în sistemul circulator şi pot fi dăunătoare. Unele articole despre nanoparticulele din produsele cu protecţie solară au afirmat chiar că acestea interacţionează cu lumina solară şi produc daune celulare la nivelul pielii. Chiar dacă pare alarmant, trebuie să ştii că aceste afirmaţii nu sunt susţinute de nici o informaţie publicată oficial şi nici nu sunt susţinute de lumea medicală sau FDA.
Recenziile de date ştiiţifice realizate de agenţii mari regulatoare au ajuns la concluzia că nanoparticulele de titanium dioxide şi zinc oxide rămân la suprafaţa pielii şi în stratul superior de celule moarte (stratum corneum). Nu sunt absorbite de sistemul circulator şi nu afectează celulele vii de piele. Studiile care au ajuns la această concluzie au testat aceste nanoparticule pe piele umană sănătoasă şi intactă şi pe diferite probe de piele umană sau de la animale. Interesant este că aceste nanoparticule de titanium dioxide şi zinc oxide când sunt folosite în produse cu protecţie solară au tendinţa să se strângă împreună, nepăstrându-şi mărimea nano. Imaginează-ţi firicele de nisip care se unesc pentru a face un castel de nisip.
Bazându-ne pe aceste concluzii şi pe alte studii făcute de toxicologi, putem spune că problema riscului creat de nanoparticulele din produsele minerale cu protecţie solară nu reprezintă un risc pentru sănătatea umană. Nu există dovezi care să ateste că aceste active se absorb în piele. De fapt, lăsând la o parte orice posibil risc, nici n-ai vrea să se întâmplă asta întrucât ingredientele active trebuie să rămână la suprafaţa pielii pentru a proteja de razele UV.
Mai mult, când e vorba de potenţialul risc că titanium dioxide ar putea genera radicali liberi în prezenţa luminii solare, s-a dovedit că adăugarea de antioxidanţi (fie că sunt în produsul cu protecţie solară, fie că sunt prezenţi pe piele în mod natural) elimină acest risc, iar alte cercetări au arătat că atât zinc oxide, cât şi titanium oxide, sunt substanţe stabile care nu generează nici un fel de daune datorită radicalilor liberi. Şi asta datorită faptului că toate aceste ingrediente minerale fără excepţie sunt încapsulate pentru a preveni absorbţia în piele şi pentru a le face mai elegante din punct de vedere cosmetic şi pentru a fi mai uşor de întins pe piele.
Interesant, un studiu din Taiwan a demonstrat că aplicarea de nanoparticule de titanium dioxide pe zonele cu înţepături în prezenţa luminii solare a avut un efect antibacterial. Nanoparticulele au ajutat zonele cu înţepături să nu se infecteze (sursa: Artificial Organs, februarie 2008, paginile 167-174). Acest lucru nu s-ar întâmpla dacă nanoparticulele de titanium dioxide ar fi dăunătoare pentru celulele pielii.
Privind mai departe, tehnologia nanoparticulelor poate juca un rol crucial în eficacitatea anumitor tipuri de produse de îngrijire a pielii, ca să nu mai menţionăm îmbunătăţirea aspectului produselor de machiaj aplicate pe ten. Produsele anti-aging, precum şi cele pentru pete sunt alte două categorii de produse pentru care nanoparticulele pot avea un rol important. Şi în lumea dermatologică, unele probleme cronice ale pielii (precum eczema) ar putea fi mult mai uşor de tratat într-o zi, dacă nu chiar vindecate, cu ajutorul tehnologiei nanoparticulelor.
SC Evora Blue SRL - RO30746151
Str. Lacului, Nr. 8, Cam. C, Et. 1, Ghiroda, Timiș
0733 098 360
© Copyright 2024 Paula's Choice. Toate drepturile rezervate.
Paula's Choice și Cosmetics Cop sunt mărci înregistrate ale Paula's Choice LLC.
Toate prețurile afișate pe site sunt exprimate în LEI și includ TVA (Taxa pe valoarea adăugată)