Evoluția îngrijirii pielii este condusă de cercetările științifice în curs, în special de descoperirea și analiza ingredientelor naturale potențial benefice. Am corelat previziunile privind tendințele ingredientelor cu cele mai recente cercetări pentru a le identifica pe cele care merită cu adevărat să fie în centrul atenției. De la extracte de ciuperci la substanțe active fermentate, aceste inovații promit să ofere soluții eficiente pentru o gamă largă de probleme ale pielii.
Extractele de ciuperci se folosesc în produsele de îngrijire a pielii de mulți ani, dar oamenii de știință, datorită dezvoltărilor biotehnologice, găsesc în mod constant noi modalități de a profita de potențialul ciupercilor pentru o varietate de probleme ale pielii.
Un extract de ciuperci care atrage în prezent atenția la nivel mondial este Albatrellus confluens – o ciupercă comestibilă, cunoscută și sub numele de trufa de nord. Efectul său calmant asupra pielii este foarte puternic, deoarece ajută la stoparea iritației care duce la sensibilitate. Astfel, calmează vizibil pielea și reduce roșeața.
Alături de alte ciuperci netoxice, Albatrellus confluens este o sursă excelentă de antioxidanți. Acest extract de ciuperci face de obicei parte dintr-un amestec de alte ingrediente, cum ar fi glicoli. Concentrația acestui extract recomandată în astfel de formulări variază între 1-3%.
Ectoina este un derivat sintetic sau natural de aminoacizi care este utilizat în îngrijirea pielii pentru proprietățile sale protectoare și hidratante. Acționează ca emolient și are efect anti-poluare.
Din punct de vedere chimic, ectoina este un osmolit – pentru piele acest lucru înseamnă că ajută la menținerea unui echilibru sănătos al hidratării, deoarece păstrează intact conținutul de apă din țesut. Studiile au arătat că acest derivat de aminoacizi este capabil să reducă pierderea transepidermică de apă în toate zonele feței. Minimizând pierderea de apă și promovând un nivel echilibrat de hidratare, ectoina face ca pielea să fie mai bine hidratată și mai netedă.
Din ce în ce mai multe cercetări indică faptul că ectoina poate contribui, de asemenea, la protejarea pielii de factorii nocivi ai mediului, în special razele UVA și poluanții. Această capacitate de protecție ajută la prevenirea semnelor de îmbătrânire ale pielii. Se crede că ectoina are aceste beneficii în parte datorită proprietăților sale antioxidante.
Deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a-i confirma eficacitatea, noi studii susțin și capacitatea ectoinei de a opri apariția petelor, de a îmbunătăți vizibil aspectul porilor și de a întări bariera pielii.
Centella Asiatica este o plantă care crește pe tot parcursul anului, ce se găsește mai ales în Asia. A devenit populară pentru prima dată în Coreea de Sud, unde este ingredientul principal al cremelor hidratante cunoscute sub numele de „creme cica” – acestea sunt renumite pentru proprietățile lor calmante și antiinflamatorii.
S-a demonstrat că Centella Asiatica are proprietăți antioxidante puternice și este o sursă bogată de aminoacizi. Concentrațiile de 5% vor îmbunătăți semnificativ nivelul de hidratare al pielii, deși concentrațiile mai mici au și ele beneficii – calmează pielea și sunt antioxidante. De exemplu, concentrațiile cuprinse între 0,2-0,5% pot ajuta la menținerea hidratării și la întărirea barierei pielii prin stimularea ceramidei NS pentru a netezi suprafața pielii și a menține bariera cutanată intactă.
Astăzi, oamenii de știință au dezvoltat tehnologii care valorifică puterea retinoizilor într-un mod mai blând și mai eficient.
Retinaldehida (cunoscută și sub denumirea de retinal) este un derivat al retinolului și un precursor direct al acidului retinoic, cunoscută pentru faptul că îmbunătățește semnificativ semnele îmbătrânirii, reducând în același timp petele. Inovațiile, cum ar fi încapsularea ingredientului în particule solubile, prietenoase cu pielea, pot crește stabilitatea și potența, reducând în același timp șansa de iritare a pielii.
O altă stea în ascensiune este Oleyl Adapalenate (cunoscut și sub numele de Adapinoid), un precursor sintetic, nou, al adapalene (retinoid de a treia generație), care poate reduce vizibil aspectul porilor dilatați și erupțiile în timp ce combate și semnele îmbătrânirii. Primele studii clinice au arătat și rezultate promițătoare în ceea ce privește blândețea și eficacitatea acestui ingredient nou. Date încă nepublicate arată că acest derivat de retinoid este tolerat mai bine decât retinoizii farmaceutici, având efecte notabile.
Ingredientele fermentate pentru îngrijirea pielii au început să fie folosite în formulări cu ani în urmă, dar devin din ce în ce mai populare. Un ferment este o substanță care este descompusă chimic de bacterii, drojdii sau alte microorganisme (fungi) în părți mai mici. În îngrijirea pielii, fermenții permit o mai bună absorbție a unei densității mai mari de nutrienți. Cu toate acestea, nu toate ingredientele fermentate sunt susținute de cercetări de încredere ce demonstrează beneficiile lor pentru piele.
Cei mai bine cercetați, de ex. fermentul de lactobacil/făină de secară, lizatul de ferment bifida sau fermentul de bacil pot crește conținutul de hidratare al pielii, pot îmbunătăți microbiomul pielii și/sau repara bariera naturală de protecție a acesteia. În plus, au proprietăți calmante, făcând pielea mai puțin reactivă.
Practic, orice tip de ten poate beneficia de folosirea acestor ingrediente. Ca și în cazul tuturor noilor combinații de ingrediente, acestea ar trebui să fie integrate treptat în rutină. Reacția pielii trebuie urmărită cu atenție, astfel încât frecvența aplicării să poată fi crescută pas cu pas. Pentru rezultate vizibile este nevoie de răbdare, precum și de protecția zilnică a pielii de razele UV dăunătoare – așa că folosirea unui produs cu SPF ca ultim pas al rutinei de îngrijire a pielii de dimineață este esențială.