Reduceri de la 15% la 30%, transport gratuit la 250 lei, cadouri la alegere Detalii ofertă
Intră în cont Coș 0

Niciun produs în coș

Categorii

Îngrijirea pielii atunci când ai psoriasis

/

Nu este o surpriză pentru nimeni care se luptă cu psoriasisul că produsele de îngrijire din magazine sau cele tradiţionale nu sunt capabile să facă faţă unei erupţii – pe scurt, tratamentele pe bază de reţetă sunt cele mai eficiente. Însă produsele potrivite de îngrijire pot face o diferenţă, iar rutina ta de îngrijire poate juca un rol important când vrei să te asiguri că psoriasisul nu se va agrava. În acest articol vom oferi detalii despre câteva produse care pot ajuta şi vom explica cum să construieşti o rutină care să calmeze pielea afectată de psoriasis.

Ia în calcul retinoizii şi acidul salicilic (BHA)

Retinoizii aplicaţi local (diferite forme ale vitaminei A) ajută când vine vorba de psoriasis datorită abilităţii lor de a îmbunătăţi formarea de noi celule ale pielii. Fac asta prin modul în care comunică cu celulele, practic se conectează cu o celulă care nu funcţionează bine şi îi spun să se comporte ca o celulă normală şi sănătoasă.

Retinolul este cel mai des întâlnit şi cel mai studiat dintre retinoizii cu aplicare locală, dar sunt şi alți retinoizi, precum retinyl palmitate, retinaldehyde şi retinoyl linoleate. Acestea sunt incluse în anumite produse de îngrijire, dar ingredientul de aur – retinolul – este prezent într-o serie de produse care se găsesc atât în magazine, cât şi în farmacii.

Paula’s Choice oferă tratamente cu retinol în diverse concentraţii pentru a fi folosite pe faţă şi pe corp. La modul general, nu există un ghid care să determine ce concentraţie sau ce tip de retinol este cel mai bun pentru psoriasis, aşa că începe cu o concentraţie mică şi vezi cum reacţionează pielea ta.

Acidul salicilic (cunoscut şi ca beta hydroxy acid – BHA) când este bine formulat, este un exfoliant blând care poate îndepărta stratul de leziuni solzoase şi îngroşate. Înnoirea acestor straturi nu numai că îmbunătăţeşte aspectul pielii, dar permite şi tratamentelor medicamentoase să pătrundă mai bine în piele.

În plus, datorită relaţiei chimice a acidului salicilic cu aspirina (aspirina este acid acetylsalicylic), are şi proprietăţi anti-inflamatoare, care ajută la reducerea roşeţii asociate cu psoriasisul. Ţinând cont de cum acţionează acidul salicilic, un exfoliant fără limpezire pe bază de acid salicilic (cu o concentraţie între 2 şi 6%) este considerat un tratament eficient pentru psoriasis. Din gamele Paula’s Choice, ia în calcul Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant, iar pentru a îmbunătăţi aspectul pielii de pe corp încearcă 2% BHA Body Smoothing Spot Exfoliant.

Exfolianţii cu acid salicilic pot fi folosiţi o dată sau de două ori pe zi şi prezintă un risc minim (aproape inexistent) de efecte secundare. Însă cei alergici la aspirină n-ar trebui să folosească acid salicilic fără acordul unui medic.

Construirea unei rutine atunci când te confrunţi cu psoriasis

Toate nevoile de bază care se aplică oricărui tip de ten sunt importante şi pentru cei ce au psoriasis, dar sunt câteva lucruri care ar trebui luate în serios. Iată ce e important:

  • Nu face nimic care să irite tenul, asta nu va face decât să înrăutăţească totul.
  • Evită cleanserele dure, scruburile abrazive, apa fierbinte şi produsele cu ingrediente iritante.
  • Nu mai folosi produse parfumate, indiferent că parfumul este sintetic sau natural. Asta va contribui la îmbunătăţirea felului în care arată şi se simte pielea ta.

Cea mai bună rutină de îngrijire pentru cei cu psoriasis începe cu un cleanser blând solubil în apă, urmat de un toner calmant. Un exfoliant (BHA) care nu necesită limpezire este pasul următor. Pe timpul zilei foloseşte un ser antioxidant şi apoi un produs cu protecţie solară (aprobat de dermatolog). Seara, foloseşte serul şi/ sau produsul hidratant (cu sau fără retinol).

 

Dacă foloseşti medicamente precum vitamina D, cortizon, coal-tar sau un produs – cu sau fără reţetă – cu retinoizi, aplică-le înainte de produsul hidratant seara. Ţine cont că dacă foloseşti un produs cu retinoizi pe bază de reţetă pentru a combate simptomele psoriasisului, nu este nevoie să foloseşti şi un produs fără reţetă cu retinol. Însă, le poţi folosi pe amândouă, fie în acelaşi timp sau alternându-le (de exemplu, aplică produsul cu retinol dimineaţa şi cel pe bază de reţetă seara), dar ai grijă întotdeauna la cum reacţionează tenul tău. Retinoizii sunt puternici şi nu vrei să depăşeşti limita şi să iriţi pielea.

Să recapitulăm: Dacă ai psoriasis este important să alegi cu grijă produsele de îngrijire în funcţie de tipul de ten – gras, mixt, normal sau uscat. Tratamentele cu aplicare locală pe bază de reţetă pentru a controla simptomele psoriasisului pot fi introduse în rutina ta, aşa cum îţi recomandă medicul, şi nu ar trebui să întâmpini probleme de compatibilitate când le adaugi rutinei tale de îngrijire.