Transport gratuit, 15-25% reducere la produse pentru ten sensibil + mini ser cadou Detalii ofertă
Intră în cont Coș 0

Niciun produs în coș

Categorii

Metoda de curăţare a tenului cu ajutorul unui ulei vegetal

/

Dacă ai ten gras, acnee sau chiar amândouă, probabil că ai auzit de această metodă de la o prietenă sau de pe Internet. În acest caz probabil te întrebi dacă este (în sfârşit) soluţia pentru tenul tău cu exces de sebum sau poate opri erupţiile care apar constant.

Adevărul este că sunt o grămadă de informaţii eronate despre metoda de curăţare a tenului cu ulei care te fac să întrebi dacă merită măcar încercată. O să detaliem şi o să-ţi spunem ce trebuie să ştii, iar apoi poţi să decizi dacă este sau nu o metodă potrivită pentru tine!

Metoda de curăţare cu ulei versus uleiurile demachiante

Folosirea uleiurilor vegetale ca parte a rutinei de îngrijire nu este un concept nou. Diverse forme de uleiuri au o istorie lungă în ceea ce priveşte folosirea lor ca demachiant sau ca produs hidratant pentru piele şi păr şi pot ajuta mult în cazul unui păr uscat, aspru, cu tendinţă de încreţire.

Însă, recenta relansare a ceea ce este cunoscută ca “Metoda de Curăţare cu Ulei” popularizată de siteul de frumuseţe TheOilCleansingMethod.com este o altă abordare a demachierii cu ulei ca fiind cea mai bună metodă pentru a trata probleme precum acneea sau tenul gras. Din câte ştim până acum, site-ul a început (sau reînceput) această abordare a curăţării cu ulei, dar din nefericire face recomandări care nu numai că sunt problematice – mai multe detalii imediat – dar care îţi pot afecta tenul şi produce erupţii, ceea ce duce la rezultate dezamăgitoare.

TheOilCleansingMethod.com generalizează afirmând că toate produsele de îngrijire sunt iritante, usucă şi agravează erupţiile şi că dacă ai acnee recomandările lor de curăţare cu ulei vor fi în sfârşit soluţia pentru problema ta. Dacă nu erai deja sceptică, aceste afirmaţii ar trebui să te pună pe gânduri (şi pe noi chiar ne-au pus). Indiferent dacă eşti sau nu un fan al folosirii uleiurilor într-o rutină de îngrijire, nimeni nu poate afirma cu argumente că toate produsele de îngrijire usucă şi dăunează – am văzut sute (dacă nu mii) de produse excelente, blânde şi cu formule eficiente, atât cu preţuri mici, cât şi din gamele de lux.

Cum funcţionează metoda de curăţare cu ulei

TheOilCleansingMethod.com recomandă să îţi cureţi pielea folosind un amestec de ulei de ricin şi uleiuri din plante pe care să le amesteci, le masezi pe ten şi apoi le îndepărtezi cu prosop îmbibat cu apă caldă. Această metodă de curăţare se bazează pe o regulă de chimie care spune că o substanţă poate dizolva substanţe similare cu ea.

Acesta e raţionamentul prin care afirmă că mixul de uleiuri folosit în această metodă de curăţare va dizolva sebumul de pe ten şi va opri producerea a mai mult sebum. Dar dificultatea este în detalii şi conceptul că uleiul dizolvă uleiul nu prea stă în picioare aici. Uleiurile din plante nu sunt deloc similare cu sebumul produs de piele (care de fapt nici nu este un ulei, ci mai degrabă un mix de ceară şi alte substanţe).

De ce metoda de curăţare cu ulei nu este una câştigătoare pentru tenul gras

Folosirea unor uleiuri vegetale neparfumate ca o alternativă de curăţare a tenului funcţionează cel mai bine în cazul unui ten uscat sau foarte uscat. Chiar dacă poate fi o metodă mai lipicioasă, dacă nu ai găsit un cleanser care să ţi se potrivească sau doar vrei să experimentezi, curăţarea cu uleiuri neparfumate poate fi soluţia potrivită pentru tine (ca să nu mai spunem că economiseşti şi ceva bani). Însă, recomandarea ca fiind o soluţie pentru tenul gras sau acneic, are câteva mari lacune de care trebuie să ţii cont – în primul rând ipoteza că problemele tenului gras, predispus la acnee pot fi rezolvate prin eliminarea uleiul de la suprafaţa pielii, când de fapt realitatea este mult mai complicată de atât.

Pielea produce sebum ca răspuns la hormonii (cunoscuţi ca androgeni) pe care corpul îi produce. Pentru cei cu ten gras, acest exces de sebum înseamnă folosirea frecventă de șervețele degresante şi pudră în încercarea de a ţine sub control aspectul lucios al tenului. Curăţarea cu ulei şi ştergerea amestecului uleios cu un prosop îmbibat cu apă (recomandarea comună) poate să elimine sebumul de la suprafaţa pielii, însă asta nu afectează ce se întâmplă în straturile inferioare, în pori sau în corp (unde sunt generaţi aceşti hormoni care controlează cât sebum se produce).

Ce este adesea înţeles greşit despre efectul acestei metode de curăţare a tenului gras este efectul de ten uscat pe care îl experimentează unele persoane, aşa cum spun cei de la TheOilCleansingMethod.com. Este contrar aşteptărilor – cum pot uleiurile neparfumate din plante să usuce tenul când se presupune că ar trebui să-l hidrateze? De fapt răspunsul stă într-unul dintre uleiuri – uleiul de ricin, care folosit în cantităţi mari poate usca tenul. Dar asta nu are nimic de-a face cu eliminarea sebumului, ci mai degrabă uleiul de ricin “caută” moleculele de apă din pielea ta.

Uleiul de ricin este un umectant, precum glicerina, şi, la fel ca şi glicerina, când este folosit în stare pură (şi în cantităţi mari) poate începe să absoarba apa din straturile superioare ale pielii, ducând la acea senzaţie de uscăciune, de deshidratare pe care o experimentează unele persoane care folosesc această metodă de curăţare. Această experienţă este adesea interpretată ca dovadă că sebumul este dizolvat de pe piele (şi descrisă ca atare), dar, aşa cum am explicat, nu are nimic de-a face cu sebumul de la suprafaţa pielii.

Dacă te decizi să încerci metoda de curăţare cu ulei, îţi spunem din nou că este în general mult mai potrivită pentru un ten uscat sau foarte uscat. Însă, indiferent de tipul sau problemele pielii, nu avea aşteptări nerealiste (nu te aştepta să înlocuiască tratamente dovedite antiacneice), evită uleiurile parfumate şi experimentează cu uleiurile neparfumate aşa cum îţi doreşti. Uleiul de măsline, de sâmburi de struguri, de jojoba, uleiul de susan şi altele sunt opţiuni de luat în seamă.

Nu există o cea mai bună opţiune de ulei pentru folosirea pe ten (sau păr, de fapt) şi totul ţine de preferinţele personale şi estetice. Va trebui să îndepărtezi amestecul folosind cu un prosop şi apă caldă. Evită apa fierbinte, aburul şi tragerea de piele, toate astea pot dăuna, irita şi chiar afecta în timp producţia de colagen. Trebuie să menţionăm şi că iritarea duce la şi mai mult sebum şi erupţii.

Idei greşite pe care vrem să le lămurim

Pe lângă ideea că metoda de curăţare cu ulei e cel mai bun tratament antiacneic care se potriveşte tuturor, există posibilitatea să dai peste afirmaţii ca cele de mai jos când cauţi online informaţii despre această metodă. Nu numai că sunt afirmaţii înşelătoare, dar pot să îţi şi afecteze tenul. Indiferent dacă te decizi să încerci sau nu această opţiune alternativă de curăţare, trebuie să ignori aceste recomandări.

Mit: Cleanserele scot uleiul din piele şi o lasă uscată şi iritată

Adevăr: Nu toate cleanserele tradiţionale solubile în apă lasă pielea uscată şi iritată. Folosirea termenului “scot” duce cu gândul că aceste cleansere solubile în apă sunt dăunătoare, când în realitate cleanserele blânde solubile în apă nu fac decât să dizolve sebumul şi alte substanţe de la suprafaţa pielii. Sunt o mulţime de cleansere blânde, cu formule excelente în toate categoriile de preţ, aşa că nu lăsaţi afirmaţiile generalizate de acest gen să vă demoralizeze.

Mit: Cleanserele sunt pline de parfum, deci irită şi mai mult tenul.

Adevăr: Sunt o mulţime de cleansere fără parfum pe piaţă. Chiar dacă suntem de acord că parfumul nu are ce caută în produsele de îngrijire, nu e deloc corectă afirmaţia că toate cleanserele conţin astfel de ingrediente. Nu are mai mult sens decât comparaţia dintre uleiurile fără parfum şi uleiurile esenţiale. La fel ca şi afirmaţia că toate cleanserele usucă, şi această afirmaţie este total eronată.

Mit: Băutul de apă va elimina toxinele din corp şi va îmbunătăţi tenul gras predispus la acnee

Adevăr: Nu există toxine în corp pe care corpul să nu le poată elimina natural prin procesele sale biologice. Nu este deloc rău să bei multă apă, dar asta nu va afecta producţia de sebum sau erupţiile. Ca să nu mai spunem că sebumul nu este o toxină, ba chiar are câteva beneficii nemaipomenite în reglarea şi protejarea sănătăţii pielii. Deci nici un adevăr în mitul că toxine neidentificate provoacă acnee – aşa cum am menţionat deja, hormonii sunt principala cauză şi apa nu are cum să influenţeze aceşti hormoni care reglează producţia de sebum.

Mit: Combinaţia de uleiuri şi abur fierbinte produse de metoda de curăţare cu ulei vor curăţa în profunzime tenul aşa cum n-o poate face nici un alt produs.

Adevăr: Aburul fierbinte este iritant în toate modurile posibile. Iritarea stimulează producerea de sebum direct în pori şi face pustulele să arate şi mai roşii. Folosirea de abur fierbinte în mod regulat va duce la ruperea micilor vase de sânge, creând în timp o plasă de mici capilare roşii.

Mit: Dizolvarea sebumului de la suprafaţa pielii va schimba modul în care porii vor produce sebum, ceea ce va duce la o piele mai curată.

Adevăr: Modul cum ar fi posibil acest proces nu este explicat niciodată. Cercetările reale arată că aplicarea de iritanţi la suprafaţa pielii duce la o producţie şi mai mare de sebum la baza porilor, însă curăţarea excesului de sebum cu un cleanser blând (pe bază de ulei sau nu) nu va afecta modul în care sebumul este produs.

Cum decizi dacă metoda de curăţare cu ulei este potrivită pentru tine?

Metoda de curăţare cu uleiuri neparfumate nu este dăunătoare, dar nu este indicată pentru tenul gras. Dacă totuşi vrei s-o încerci, nu avea aşteptări nerealiste şi nu te lăsa păcălită de informaţiile înşelătoare de care am amintit mai sus.

Dacă îţi place ideea de curăţare cu ulei, însă nu te tentează posibilele accidente lipicioase, verifică şi noile produse de tip ulei sau balsam demachiant care se emulsionează în contact cu apa. Îţi vor lasă tenul hidratat, nu gras sau lipicios – şi se curăţă uşor!

Aminteşte-ţi că un cleanser e doar un cleanser (indiferent că e un ulei neparfumat, un balsam de curăţare sau o formulă tradiţională solubilă în apă). Cleanserele pot elimina de la suprafaţa pielii substanţe precum excesul de sebum, mizeria sau machiajul, dar nu te aştepta să fie soluţia pentru probleme complicate precum acneea şi nici nu te aştepta să ia locul unor tratamente pentru ten.

Dacă în final descoperi că metoda de curăţare cu ulei nu este pentru tine, aminteşte-ţi că există studii publicate care recomandă cum poate fi tratat eficient un ten gras predispus la acnee.