15-25% reducere la protecția solară și cadou mini ser la alegere Detalii ofertă
Intră în cont Coș 0

Niciun produs în coș

Categorii

Protecția de radiațiile UVA/UVB și acțiunea antioxidanților

///

Când cumperi un produs pentru protecţie solară ar trebui nu doar să te asiguri că filtrele solare incluse în formulă oferă protecţie UV cu spectru larg (adică UVA și UVB), ci și că formula conține antioxidanți care potențează acțiunea filtrelor solare.

Un studiu publicat în Journal of Investigative Dermatology [1] reafirmă necesitatea ingredientelor de protecție împotriva UVA – UVB atunci când vine vorba de formulele pentru protecție solară. Studiul arată că radiațiile ultraviolete (la lungimi de undă de 280-400 nanometri, care reprezintă raza de acţiune a razelor UVA și UVB) inhibă funcţia celulelor sistemului imunitar cunoscute pentru lupta împotriva cancerului de piele.

Produsele pentru protecţie solară ar trebui să fie formulate pentru a oferi protecție pentru ambele tipuri de raze UVB şi UVA. Cu toate acestea, din păcate, de prea multe ori nu se asigură o protecție suficientă, iar acest fapt poate crește riscul apariției cancerului de piele. Studiile realizate în privința protejării sistemului imunitar relevă că produsele pentru protecție solară (cu SPF15) oferă în primul rând protecţie împotriva razelor ultraviolete B (UVB). Reține că pentru a te proteja suficient împotriva razelor UVA, protecția solară trebuie să protejeze împotriva razelor care variază în lungime de undă până la 400 de nanometri. Produsele testate au protejat împotriva arsurilor solare provocate de razele UVB, dar cu greu au reuşit să protejeze pielea împotriva distrugerii protecției sistemului imunitar, cauzată de razele UVA. Acest studiu sugerează că produsele de protecţie solară ar trebui să fie formulate astfel încât să ofere protecție egală împotriva razelor UVB şi UVA.

Antioxidanţii şi efectele dăunătoare cauzate de soare

Există, de asemenea, studii care arată că, aplicaţi local, antioxidanţii pot ajuta la protecţia împotriva efectelor dăunătoare cauzate de soare. Cu toate că antioxidanţii nu înlocuiesc nevoia de a utiliza produsele de protecţie solară, atunci când sunt utilizaţi în combinație cu ele sunt extrem de eficienţi și adaugă un plus la nivelul de protecție a unei creme solare bine formulate [2].

Vitaminele (în special E și C) au fost subiectul mai multor studii privind efectele fotoprotective ale antioxidanţilor atunci când sunt combinaţi cu produsele de protecţie solară. Se pare că atât vitaminele C și E au abilități unice pentru a spori eficiența ingredientelor active de protecție solară.

Vitamina E se dovedește a fi mai bună la stimularea protecţiei UVB, în timp ce vitamina C a demonstrat efecte protectoare puternice împotriva radiațiilor UVA. Conform testelor, combinarea vitaminelor C și E cu protecție solară s-a dovedit a oferi mai multă protecţie decât doar protecția solară în sine. [3].

Vitamina A (sub formă de retinol palmitat) a arătat, de asemenea, efecte fotoprotectoare când este folosită local. Un studiu pe pielea umană a arătat că aplicarea locală de retinol palmitat (cantitatea utilizată nu a fost dezvăluită) a fost la fel de eficace în ce priveşte prevenirea roşeţii provocate de soare, ca o protecție solară evaluată la SPF 20 [4].

Alţi antioxidanţi cu efecte protective în formulele de protecție solară sunt: seleniu, resveratrol, astaxantin natural și sintetic, și acid canosic [un component al rozmarinului] [5]. Desigur, se află în curs de testare şi alţi antioxidanţi.

Antioxidanţii pot fi folosiţi, de asemenea, ca şi agenți anti-inflamatori locali, iar aceasta este un lucru bun, pentru că păstrarea inflamării pielii la un nivel minim este esențială pentru funcționarea ei și aspectul exterior sănătos.

Concluzie

Esenţial este că atunci când doriţi să cumpărați produse de protecţie solară, ar trebui să vă asiguraţi nu doar că ingredientele active oferă o protecţie cu un spectru larg adecvat (adică UVA și UVB). Mai degrabă, ar trebui să cumpăraţi produse de protecţie solară care conţin cantităţi suficiente de antioxidanţi (în cazul în care sunt enumeraţi după parfum sau conservanți).

Astfel de creme pentru protecţie solară bine formulate pot fi găsite la farmacie, magazin și, desigur, în linia de produse Paula’s Choice.

1. Sursă: Journal of Investigative Dermatology, ianuarie 2003, paginile 65–71
2. Sursă: Journal of Cosmetic Science, noimebrie-decembrie 2003, paginile 589-598; Cosmetics & Toiletries, August 2002, pagina 100; şi Photodermatology, Photoimmunology, and Photomedicine, Aprilie 2003, paginile 56-72..
3. Sursă: Journal of Investigative Dermatology, August 2003, paginile 406-411
4. Sursă: Journal of Investigative Dermatology, Noiembrie 2003, paginile 1163-1167
5. Surse: Toxicology & Applied Pharmacology, Volume 186, Issue 1, ianuarie 2003, paginile 28–37; Archives of Biochemistry and Biophysics, Volume 412, Issue 1, Aprilie 2003, paginile 90–94; Journal of Dermatological Science, Volume 30, Issue 1, Octombrie 2002, paginile 73–84; şi Free Radical Biology and Medicine, Volume 32, Issue 12, iunie 15, 2002, paginile 1293–1303.