Dacă pielea ta are constant erupții, probabil ai simțit deseori sentimentul de frustare având impresia că, indiferent ce faci, erupțiile nu trec. Mai jos îți oferim sfaturi care îți vor demonstra că lupta nu e pierdută, iar cu ajutorul lor poți reduce cu mult frecvența erupțiilor acneice.
Important de reținut este că erupțiile au o cauză inflamatorie și orice poți face pentru a evita inflamarea va fi de ajutor. În continuare îți prezentăm câțiva pași cheie pe care îi poți realiza pentru a te asigura că erupțiile nu se vor agrava.
O piele curată este importantă, însă curățarea prea frecventă va duce la iritație, mai ales dacă folosești produse de curățare cu agenți puternic degresanți sau produse de tip gomaj.
Cel mai bine este să cureți pielea de două ori pe zi – o dată dimineața, o dată seara – cu un produs de curățare blând și solubil în apă. Evită săpunurile în stare solidă – pot lăsa o peliculă pe suprafața pielii, care poate bloca porii și reduce din eficiența produselor pe care le aplici după curățare.
Iritație = Inflamație! Din păcate, multe produse de îngrijire și machiaj conțin ingrediente iritante, chiar dacă sunt destinate tratării erupțiilor.
Nu folosi produse care au cantități mari de alcool SD sau denaturat. Tot ce vei obține va fi deshidratarea pielii, ceea ce va duce la o producție suplimentară de sebum. Adaugă pe lista de evitat și ingredientele din citrice sau mentolul, mai ales sub formă de ulei.
Dormitul cu machiajul pe ten poate conduce la pori blocați, ca să nu mai vorbim de ochi umflați, roșii și iritați. Dacă folosești un machiaj puternic, folosește un demachiant special după produsul de curățare solubil în apă, pentru a te asigura că vei îndepărta orice urmă de machiaj.
Dacă tunsoarea este de așa natură încât îți ajunge la frunte sau alte părți ale feței, ține cont că o parte din ingredientele din produsele de styling se pot transfera pe piele. Dacă ai ten cu tendință acneică, este bine să eviți produsele de păr cu textură cerată, onctuoase, întrucât pot bloca porii și conduce la erupții.
Este posibil să-ți fi ajuns la ureche un zvon care spune că o doză bună de soare poate vindeca acneea – nu există studii care să indice că expunerea la soare ajută în tratarea acneei. Însă daunele solare sunt o altă formă de inflamație, iar inflamația trebuie evitată. Dacă crezi că ingredientele hidratante dintr-un produs de protecție solară pot declanșa o erupție, poți alege un produs cu textură lejeră, potrivită tipului tău de ten.
Deși poate părea foarte multă informație de digerat, prevenția (sau cel puțin reducerea) acneei poate fi foarte simplă. Trebuie să tratezi pielea cu blândețe și să știi ce produse și ingrediente este bine să eviți și pe care să le folosești. Dacă pielea ta este fericită (sau cu alte cuvinte, neinflamată), ai o șansă mult mai mare să câștigi lupta contra acneei și a urmelor pe care aceasta le lasă!