Indiferent că este vară sau doar vreme călduroasă numai bună de vacanță, a te bucura de soare fără protecția solară potrivită poate cauza arsuri solare pielii, precum și daune pe termen lung. Când apar arsurile solare, important este să știi ce măsuri trebuie să iei și care sunt metodele cele mai bune de reparare a pielii afectate.
Uneori, în ciuda eforturilor, apar arsuri de soare. După ce pielea își schimbă culoarea în roz/roșu, arsura va continua să se dezvolte pe parcursul a 12, până la 24 de ore. Iată cei mai importanți pași pentru a trata pielea:
Arsura solară poate părea inofensivă, însă este de fapt o arsura cauzată de radiații, suferită în urma penetrării pielii de către razele UVB. Razele UVB afectează ADN-ul celulelor pielii, făcându-le să aibă parte de mutații și să se autodistrugă la propriu. Aceasta declanșează eliberarea substanțelor inflamatorii în piele, numite cytokine, care duc la înroșire, umflare, strângere și durere a pielii, efecte ce le cunoaștem sub numele de arsuri solare. Auzim adesea de oameni care au parte de arsuri, în ciuda faptului că folosesc protecție adecvată. Acest lucru se întâmplă pentru că un procent foarte mare de oameni nu știu cum să o aplice și pentru că purtatul unei creme cu SPF nu e de ajuns; nu putem avea pretenția de a aplica protectia solară și apoi să umblăm nestingheriți toată ziua prin soare.
Sunt mulți factori care contribuie la apariția unei arsuri solare, incluzând aici locația (este mult mai ușor să vă ardeți de la soare în Australia sau Arizona decât în Canada sau Rusia), tipul protecției solare folosite, cât de mult aplicați din aceasta, cât de des aplicați și reaplicați, perioada zilei și chiar anumite medicamente administrate. Cu cât știi mai multe despre factorii declanșatori, cu atât vei înțelege mai bine și vei putea evita arsurile solare.
Pentru a evita arsurile solare, e necesar să îți pui câteva întrebări:
– Ai verificat data de expirare a produselor de protecția solară?
– Știi câtă protecție solară trebuie să aplici înainte de a ieși afară și cât de des să o reaplici?
– Eviți soarele în orele de vârf (de obicei între 10.00 – 14.00)?
– Te bazezi numai pe cremă de protecție solară și nu porți haine protectoare, pălării, ochelari?
– Stai la umbră ori de câte ori ai ocazia?
– Pielea ta devine din ce în ce mai neagră, dar nu iei măsuri pentru a o proteja?
Aflând răspunsul la aceste întrebări și a pune în practică sfaturile noastre reprezintă secretul unei pieli fericite. Iată câteva răspunsuri la întrebările de mai sus:
Data de expirare – produsele de protecție solară nu țin la nesfârșit! Majoritatea brand-urilor reputabile au o dată de expirare înscrisă pe ambalaj, dar o regulă generală după care puteți să vă ghidați este de a arunca orice sunscreen care este mai vechi de un an. Din momentul în care ați desigilat produsul și este expus la aer sau căldură, elemente ce îi reduc din eficiență, protecția solară este eficientă doar timp de 12 luni. Da, asta înseamnă și că ținerea unui produs de protecție solară vara, în mașină, este o idee neinspirată.
Reaplicare la fiecare două ore – o regulă de bun simț în ceea ce privește reaplicarea protecției solare. Un produs rezistent la apă te va proteja pentru mai mult timp dacă înoți sau transpiri, însă tot trebuie reaplicat, mai ales dacă folosești și un prosop pentru a îndepărta surplusul de apă. Dacă transpiri abundent, te speli pe mâini sau înoți trebuie reaplicat un produs water resitant la fiecare 40 de minute, indiferent de numărul SPF. Dacă produsul este etichetat “foarte rezistent la apă” atunci veți avea 80 de minute de protecție.
Ingrediente fotosensibilizante: sensibilitatea la soare (cunoscută sub numetele de fotosensibilitate) înseamnă că pielea este sensibilă la expunerea la soare, efect posibil cauzat de medicamente sau produse de îngrijire. Fotosensiblitatea înseammnă că pielea este predispusă la arsuri solare, așa că este extrem de important să aplici protecție solară. Pentru a te proteja, este necesar să te uiți pe prospectul medicamentelor folosite sau după atenționări pe produsele de îngrijire. Iată câteva ingrediente care pot provoca fotosenbilitate:
– extract St. John
– AHA: acid glicolic și lactic
– BHA: acid salicilic
– benzoyl peroxide
– ingrediente parfumate
– ulei de citrice, precum cel de lămâie, lime, grepfruit, bergamotă
– ulei de lavandă
– ulei de rozmarin
– lemn de santal
– plante precum pătrunjel, morcov, mărar, anason, chimen dulce sau centella asiatică.
Poți reduce considerabil riscul de o reacție sensibilizantă prin protejarea pielii cu haine, ochelari de soare, pălării și binenteles, un produs cu protecție solară cu SPF 20 sau mai mare (mai mare înseamnă mai bine).
Lista medicamentelor cu prescripție care pot crește sensibilitatea la soare. Este întotdeauna bine să verificați prospectul medicamentelor sau/și să vă consultați cu medicul. Medicamentele uzuale care pot sensibiliza pielea la expunerea la soare:- ibuprofen- naproxen- tretinoin- tetraciclină, minociclina- antihistaminele- anticoncepționalele- lovastatina- medicamentele anti-fungice- estrogen și progesteron.
Învățați din greșeli! O arsură solară pe an nu pare ceva foarte serios, însă cercetările sunt clare: expunerea repetată neprotejați la soare, arsurile solare sau bronzul repetat nu numai că îmbătrânește prematur piele dar declanșează și mutații ale celulelor, alterând ADN-ul celulor pielii. Fără protecție adecvată și cu timpul, aceste mutații se pot transforma în cancer de piele. Expunerea la soare și arsurile în mod repetat au și efect estetic neplăcut, de la pete maronii, piele ternă și neuniformă, subțire, până la lipsa fermității si dilatarea porilor ei. Nici unul din aceste efecte secundare nu merită. Cu protecția solară potrivită, haine adecvate și folosind celelalte ponturi furnizate, puteți evita arsurile solare și reduce semnificativ riscul cancerului de piele. Și cel mai important, cu puțină planificare și pregătire, vă puteți distra în soare și păstra pielea radiantă și sănătoasă pentru anii ce vin!
SC Evora Blue SRL - RO30746151
Str. Lacului, Nr. 8, Cam. C, Et. 1, Ghiroda, Timiș
0733 098 360
© Copyright 2024 Paula's Choice. Toate drepturile rezervate.
Paula's Choice și Cosmetics Cop sunt mărci înregistrate ale Paula's Choice LLC.
Toate prețurile afișate pe site sunt exprimate în LEI și includ TVA (Taxa pe valoarea adăugată)