10% reducere la cel mai scump full size din coș + cadouri Detalii ofertă
Intră în cont Coș 0

Niciun produs în coș

Categorii

Stop buzelor uscate şi crăpate!

/

În comparație cu alte părți ale feței, buzele sunt cel mai dificil de îngrijit. Fiziologic, buzele sunt predispuse a fi cel mai uscat loc de pe întregul nostru corp și nu au, practic, niciun strat de protecţie. Îți dezvăluim mai multe sfaturi despre cum îți poți menține buzele netede și hidratate!

În acest articol vom vorbi despre:

Anatomia buzelor
Cauzele ascunse ale buzelor crăpate
Cum tratăm buzele crăpate
Dependenţa de balsam de buze

Anatomia buzelor

Buzele au un strat de „piele” (stratum corneum), ca şi fața, dar este extrem de subțire și transparent, abia acoperă membrana mucoasă vulnerabilă de dedesubt. De fapt, culoarea roșiatică a buzelor provine din concentrația și proximitatea vaselor de sânge de la suprafață și de la stratul ultra-subțire şi transparent de piele care permite culorii să se vadă. V-ați întrebat vreodată de ce buzele pot deveni albastre în timpul iernii? Aceasta se întâmplă pentru că atunci când vremea este extrem de rece sau atunci când temperatura corpului scade, vasele de sânge din buze se închid, fiind slab oxigenate, ceea ce face ca buzele să aibă culoarea albastră. Buzele au, de asemenea, puţine glande sebacee și nu au deloc glande sudoripare. Pierderea de apă de pe buze este de trei până la zece ori mai mare decât în alte părţi ale feţei sau corpului! Aceste fapte fiziologice, combinate cu schimbările climatice (asprimea iernii, un climat arid), toate contribuie la transformarea buzelor uscate într-o problemă persistentă recurentă.

Cauzele ascunse ale buzelor crăpate

Când buzele devin uscate (mai ales în cazul bărbaţilor, care nu folosesc ruj), avem tendința de a le umezi repetat într-o încercare zadarnică de a restabili hidratarea. Chiar dacă umezirea buzelor poate, pentru câteva secunde, să vă facă să vă simţiţi mai bine, aceasta de fapt, înrăutăţeşte situaţia! Limba transferă saliva din gură pe buze, care de fapt distruge stratul subțire de piele ce le acoperă. Acest lucru poate deveni cu ușurință un cerc vicios, care duce la buze dureroase, crăpate şi inflamate. Orice ar fi, încercaţi să evitaţi umezirea buzelor atunci când încep să se usuce.

Una din cauzele majore ale buzelor uscate este reprezentată de efectele nocive ale soarelui, care pot apărea chiar şi atunci când este înnorat și nu vă expuneți la lumina puternică a soarelui. Aceasta înseamnă că în timpul zilei un balsam emolient de buze, luciu de buze sau ruj cu SPF 20 sau mai mare, cu ingrediente pentru protecţie UVA cum ar fi dioxidul de titan, oxidul de zinc, sau avobenzone (butylmethoxydibenzoylmethane) este vital. Ca la orice protecție solară, reaplicați la intervale regulate când petreceţi mai mult timp în aer liber.

Iată şi alți factori mai puțin cunoscuţi, care pot provoca buze uscate şi crăpate:

  • Folosirea rujurilor mate sau a produselor rezistente de tipul „lip paint” (în special în zonele cu climă aridă său rece).
  • Folosirea luciului de buze cu efect de mărire a buzelor, care conţine substanţe iritante, cum ar fi capsicum (ardei), mentol, menthoxypropanediol, ghimbir sau ulei de mentă, toate cauzând iritații (efectul de mărire a buzelor nu este obținut în urma aplicării acestor produse).
  • Deficienţa de vitamina B2 care, în afară de crăpare, poate provoca fisuri persistente asupra pielii din colţul buzelor.
  • Deficiențele de niacin sau vitamina B6
  • Infecțiile fungice, care trebuie tratate cu medicamente pe cale orală.
  • Aportul excesiv de Vitamina A (peste 25.000 UI) din suplimentele orale.
  • Isotretinoin (Roaccutane, Sortret) – medicament anti acnee recunoscut pentru cauzarea uscării extreme a buzelor.

Cum tratăm buzele crăpate

Cel mai bun lucru pe care îl puteţi face pentru a trata și preveni buzele crăpate este să vă păstraţi buzele acoperite cu un balsam de buze sau un luciu de buze emolient. Puteți reface buzele uscate cu consecvență și răbdare, dar buzele crăpate nu se vor reface într-o zi, iar întreruperea tratamentului chiar şi pentru o zi poate usca din nou buzele. Când crăparea buzelor este gravă sau dacă observați descuamări, folosirea unui scrub blând pe buze înainte de a aplica balsam de buze este o idee bună. Scrubul îndepărtează rapid pielea moartă şi uscată, lăsând o suprafață netedă pentru aplicarea balsamului de buze. Dacă nu ați încercat un scrub bun de buze până acum, pregătiţi-vă pentru a fi surprinsă de rezultate! Seara, ca parte a ritualului de îngrijire a pielii înainte de culcare, aplicați un balsam de buze emolient sau luciu de buze incolor. Feriți-vă de produsele pentru buze care conţin iritanţi pentru piele, cum ar fi mentol, camfor, mentă, citrice sau cele extrem de parfumate. Aceste ingrediente nu au niciun beneficiu pentru buze și vor agrava problema.
În concluzie, dacă nu vă lăsaţi buzele neîngrijite, veţi reuşi să aveţi buze frumoase, indiferent de vreme.

Dependenţa de balsam de buze

Este posibil să fi auzit un zvon cum că buzele se pot adapta sau devin dependente de balsam de buze. Nu este posibil. Dar dacă balsamul de buze pe care îl utilizați conține ingrediente iritante (și multe dintre ele conţin) sau este slab calitativ, lipsit de uleiuri benefice, emolienți și ingrediente reparatoare, buzele dumneavoastră vor rămâne uscate. Chiar dacă un balsam de buze are o formulă bună, în cazul în care acesta conține ingrediente iritante, care usucă piele, ingredientele benefice nu pot fi de ajutor. Balsamurile de buze pe bază de ceară nu sunt la fel de utile sau eficiente ca şi balsamurile de buze ce amestecă ceara cu uleiuri, emolienți testaţi şi antioxidanţi pentru reparare.

Surse pentru informațiile de mai sus: The Australasian Journal of Dermatology, november 2010, pp. 248-253; Dermatologic Surgery, februari 2005, pp. 173-176; British Journal of Dermatology, maart 2004, pp. 563-567; Pocket Guide to Micronutrients În Health and Disease, Robert Zimmerman, 1999, Thieme.