15% reducere la produsele full size Detalii ofertă
Intră în cont Coș 0

Niciun produs în coș

Categorii

Uleiurile faciale conferă o piele mai sănătoasă?

/

Uleiurile, cel puţin cele din plante, nu sunt o noutate în lumea cosmetică – se regăsesc în produse precum creme, seruri sau chiar produse de machiaj.

Dar probabil ai observat că tot mai multe firme lansează uleiuri pure precum cel de argan, jojoba, cocos şi diferite mixuri de uleiuri, care pretind că vindecă tot de la rozacee la acnee şi riduri. Merită să fie încercate, şi dacă da, de unde ştii care e cel potrivit pentru tine? Îți vom spune la ce poţi să te aştepţi dacă adaugi un ulei în rutina ta – dar acele uleiuri nu sunt bune pentru toată lumea, aşa că citeşte cu atenţie.

Ce sunt uleiurile faciale?

Întâi să definim termenul de “ulei facial”. Orice ulei fără parfum din plante sau ulei sintetic poate fi folosit pe orice zona a feţei sau corpului – nu sunt uleiuri mai bune decât altele pentru o anumită zonă. În orice caz, uleiul facial, sau termenul mai puţin folosit ulei de faţă, sună mai bine decât simplul ulei şi trebuie să recunoaşti că sună şi mai special!

De exemplu, o sticlă cu ulei de argan care se vinde scump în magazinele de cosmetice, nu este cu nimic mai specială decât sticla cu ulei de argan pe care o poţi lua de la magazinele naturiste la un preţ mult mai mic, dar pune-i eticheta “ulei facial” şi e mai special.

Sunt uleiurile faciale potrivite pentru tine?

Dacă ai tenul uscat şi simţi că produsul hidratant nu-şi face treaba aşa cum trebuie (în special în lunile mai reci), adăugarea unui picături de ulei din plante, fără parfum, poate fi ceea ce are nevoie tenul tău – şi orice ulei din plante, fără parfum, poate fi folosit şi în jurul ochilor. Pentru informaţia ta: cei cu ten gras sau mixt nu vor simţi că uleiurile le oferă hidratarea de care au nevoie. Cei cu ten mixt şi cu porţiuni foarte uscate ar putea beneficia de rezultate pe acele porţiuni foarte uscate, trucul este să nu ajunge uleiul şi pe porţiunile grase, lucru dificil pentru că uleiurile alunecă uşor.

Uleiurile din plante sau cele sintetice ajută la potenţarea hidratării pielii, dar fac treabă bună şi singure; însă, le lipsesc antioxidanţii, ingredientele reparatoare şi ingredientele cell-communicating necesare ca pielea să arate şi să se simtă tânără, de asta nici nu recomandăm înlocuirea produsului hidratant bine formulat cu un ulei. E adevărat însă că toate uleiuri din plante conţin antioxidanţi, iar unele, de exemplu cel de şofran, conţine şi câţiva acizi graşi foarte buni, însă pielea are nevoie de mai mult decât poate oferi un ulei sau un amestec de uleiuri. Gândeşte-te la uleiuri ca la jucători de susţinere în rutina de îngrijire mai degrabă decât ca la pionii centrali.

Probleme precum pielea afectată de expunerea la soare şi ridurile, rozaceea şi acneea sunt probleme complexe, care au nevoie de o combinaţie de produse pentru a fi tratate. Pielea în sine este un organ complex care niciodată nu va putea să-şi satisfacă toate nevoile cu un singur ingredient (chiar dacă e vorba de retinol sau vitamina C) sau un singur produs.

Care sunt cele mai bune uleiuri faciale?

Toate uleiurile din plante, fără parfum, oferă hidratare pielii şi vor avea ceva beneficii antioxidante. În ciuda a ceea ce puteţi citi în reviste, pe bloguri sau pe forumurile de discuţii, nu există un ulei cotat ca fiind cel mai bun. De exemplu, mulţi “experţi” au anunţat uleiul de argan ca fiind plin de acizi graşi, când de fapt are acizi graşii mai puţini decât uleiul de cânepă, porumb sau castor. Dar ulei de argan sună mai decât ulei de porumb, nu?

Să nu ne înţelegi greşit, uleiul de argan este un ingredient minunat pentru piele, dar mare parte din renumele lui are de-a face cu “povestea” spusă de nişte campanii inteligente de marketing, informaţii haioase sau poveşti ale unor supermodele.

Fie că optezi pentru uleiul din sâmburi de struguri, de cocos, de jojoba, de argan sau de migdale sau altele, toate au cam aceleaşi beneficii, ceea ce diferă este textura şi consistenţa. Vei observa, că din punct de vedere estetic, unele uleiuri ţi se vor potrivi mai bine, aşa că experimentează şi vezi ce-ţi place. În general, cu cât mai mare este concentraţia de acizi graşi (de exemplu uleiul de cocos) cu atât mai greu se va simţi uleiul pe piele. Uleiul din sâmburi de struguri este mai sărac în acizi graşi, aşa că se simte mult mai lejer decât uleiul de cocos. Dacă ai de gând să introduci în rutina ta un ulei facial, caută un produs care să combine mai multe uleiuri din plante în loc să te bazezi pe unul singur – Moisture Renewal Oil Booster e o alegere bună.

Uleiurile pe care să le eviţi

Dacă ai de gând să adaugi un ulei din plante rutinei tale, evită uleiurile esenţiale / parfumate (precum lavandă, eucalipt sau orice citric). Aceste uleiuri nu au aceleaşi proprietăţi ca cele fără parfum şi conţin componente cu un ridicat potenţial de iritare. De exemplu, multe uleiuri de citrice pot deveni fototoxice când sunt expuse la lumina UV (pătează pielea). În mod suprinzător mare parte din uleiurile faciale conţin atât uleiuri fără parfum, cât şi uleiuri parfumate, aşa că alegeţi cu grijă şi optaţi pentru cele fără parfum. Dacă nu ştii ce uleiuri să eviţi consulta dicţionarul de ingrediente.

Cel mai bun mod de a folosi uleiurile faciale

Dacă ai tenul uscat, adaugă o picătură-două de ulei din plante fără parfum, la produsul tău hidratant sau serului pe care îl foloseşti şi astfel potenţezi efectul de hidratare şi ajuţi pielea. Nu adăuga ulei produselor cu protecție solară. Poţi, de asemenea, să aplici câteva picături direct pe piele (după cleanser, toner şi exfoliant) şi după acest pas să aplici crema hidratantă sau serul.

Nu există cel mai bun mod de a aplica uleiurile faciale – pot fi folosite cu orice ser, tratament, exfoliant AHA/ BHA sau orice alt produs. Ceea ce nu vrei este să amesteci uleiul cu produsul hidratant cu factor de protecţie solară pe care îl aplici dimineaţa pentru că eficienţa factorului de protecţie o să scadă.

Concluzia

Un ulei facial poate fi un mod bun de a spori gradul de hidratare al cremei sau serului dacă simţi că ai nevoie de mai multă hidratare sau dacă ai un ten uscat, cu porţiuni deshidratate pe care crema nu prea le ajută mult. Însă nu te baza pe un ulei facial să rezolve probleme complexe, precum ridurile, rozacee sau acnee – şi gândeşte-te bine dacă ai tenul gras pentru că mai mult ulei nu va face tenul mai fericit.