15-25% reducere la protecția solară și cadou mini ser la alegere Detalii ofertă
Intră în cont Coș 0

Niciun produs în coș

Categorii

Vitamina D și expunerea la soare

/

Cel mai important, să nu renunţi la protecţia solară şi la a te expune la soare în mod responsabil! Poți să le ai pe amândouă: nivel adecvat de vitamina D, fără ca pielea ta să suporte consecințele îmbătrânirii provocate de expunerea neprotejată la soare.

Vitamina razelor de soare

Vitamina D este acel nutrient esenţial care este legat de expunerea regulată la soare. Dar, înainte de a nu aplica protecție solară atunci când ieşiți în aer liber pentru a vă încălzi la soare (după cum ați citit că ar trebui să faceţi) trebuie să știți avantajele și dezavantajele de a primi această vitamină importantă doar de la soare, comparativ cu a sta la soare în mod inteligent și a lua un supliment de vitamina D.

Vitamina D – Fapte

• Vitamina D este un nutrient esențial pentru corpul tău.
• Vitamina D este produsă în organism numai cu ajutorul soarelui. Fără soare, dacă nu luați un supliment de vitamina D, riscaţi să aveţi un deficit de vitamina D.
• A nu avea suficientă vitamina D stocată în corpul dumneavoastră este o problemă de sănătate serioasă și un număr alarmant de persoane au deficit de vitamina D, mai ales în unele părți ale lumii, cu soare limitat în timpul iernii.
• Un nivel normal de vitamina D protejează corpul în numeroase moduri, inclusiv sănătatea oaselor, evitarea tulburărilor sistemului imunitar, reducerea apariţiei unor tipuri de cancer, etc. Studiile continuă să dezvăluie mai multe modalități în care vitamina D protejează sănătatea noastră, în mod general.
• Există două tipuri de vitamina D: ergocalciferol (cunoscut sub numele de D2) și colecalciferol (vitamina D3). Colecalciferolul este adesea numit vitamina D naturală, deoarece acesta este tipul pe care corpul îl produce prin expunerea la soare. Cu toate acestea, există riscuri serioase după expunerea repetată la soare, fără protecţie solară.
• Razele solare UVB (razele de soare care provoca arsuri) stimulează producția de vitamina D.

Vitamina D și dilema efectelor dăunătoare cauzate de soare

Problema: În cazul în care expunerea la soare este cea mai bună modalitate de a obține vitamina D, atunci ce putem spune despre efectele dăunătoare cauzate de expunerea la soare? Expunerea neprotejată la soare cauzează îmbătrânirea prematură a pielii, un risc sporit de cancer de piele, degenerescența maculară, anomalii ale ADN-ului, și reduce capacitatea organismului de a se vindeca. Înlăturarea unei probleme de sănătate și dobândirea alteia, nu este o soluție pentru nimeni.

Această dilemă a făcut problema expunerii neprotejate la soare (stând la umbră și utilizând protecţie solară) controversată și complicată.

Întrebarea este: poate corpul să producă vitamina D, dacă vom folosi în mod regulat protecție solară și stăm la umbră? Potrivit multor cercetători, răspunsul este că cel mai probabil, protecţia solară şi umbra nu blochează producţia de vitamina D în organism. În ciuda știrilor contrare, mai multe studii mari, controlate, au arătat ca deficienţa de vitamina D nu rezultă din utilizarea frecventă, regulate a protecției solare. Dar există studii care contracarează acest punct de vedere.

De asemenea, este important să înțelegem că preferința anumitor persoane de a folosi protecţie solară şi a sta la umbră, nu explică întreaga problemă privind deficitul de vitamina D raportat în multe zone de pe glob. Să nu uităm că majoritatea oamenilor nu folosesc protecție solară în mod regulat și aproape niciodată nu aplică suficientă protecție solară sau nu o reaplică cum ar trebui pentru a obține beneficiile SPF de pe etichetă. Asta înseamnă că în timpul zilei, dacă sunteți afară, mult soare ajunge pe pielea dumneavoastră, soare care permite corpului dumneavoastră să producă vitamina D.

Este posibil să fi citit că 15 sau 30 de minute de expunere neprotejată la soare pe zi va produce toată vitamina D de care aveți nevoie. Cu toate acestea, există puţine dovezi care să aprobe această teorie, având în vedere în special cantitatea de lumina solară prezentă în diferite părți ale lumii, în diferite perioade ale anului.

De exemplu, treizeci de minute de expunere la soare la amiază în timpul lunilor de iarnă în Londra, Paris, Moscova, Seattle sau Toronto, nu vă va face prea mult bine. Contorizarea timpului petrecut în soare fără protecţie nu este recomandat.

Există, de asemenea, problema cantităţii necesare de vitamina D, care rămâne o necunoscută completă. Dacă sunteți bolnav, în vârstă, atletic, sau nu locuiţi într-un mediu însorit, 30 de minute de expunere la soare nu va fi suficient pentru a obține beneficiile de sănătate pe care vitamina D le oferă.

Ce trebuie să faceţi?

• Mulţi medici recomandă verificarea nivelului de vitamină D data viitoare când veți face un test de sânge. Este posibil să nu aveţi deficiență sau s-ar putea să aveţi nevoie de mult mai mult decât soarele poate furniza.
• În cazul în care nivelul este scăzut, începeţi să luaţi suplimente de vitamina D.
• Consultaţi medicul pentru a afla câte UI (unități internaționale) de vitamina D ar trebui să luați.
• Cantitatea pe care ar trebui să o luaţi și frecvența dozajului va depinde de mulți factori, inclusiv de nivelul vitaminei D din sânge, locația geografică și starea de sănătate.

Cel mai important, vă rugăm să nu renunţaţi la protecţia solară şi la a vă expune la soare în mod responsabil! Asta înseamnă să staţi la umbră, să purtaţi ochelari de soare și pălării. Puteți să le aveţi pe amândouă: nivel adecvat de vitamina D, fără ca pielea dumneavoastră să suporte consecințele îmbătrânirii provocate de expunerea neprotejată la soare.

Solarul

Dorința de a primi suficientă vitamina D provoacă o creștere înfricoșătoare în utilizarea solarului. Multe dintre saloanele de bronzat pretind că oferă avantajul suplimentar de a crește nivelul vitaminei D în organism. În afară de riscurile teribile asociate cu utilizarea solarului, acesta nu poate produce vitamina D în organism. Șocant, nu? După cum s-a dovedit, razele UVB sunt responsabile pentru stimularea vitaminei D în organism, iar solarul emite raze UVA aproape în întregime! Aceasta este încă o modalitate meschină pe care industria bronzului o foloseşte, chiar dacă beneficiul pretins este practic inexistent.

Psoriazis și lumina soarelui

Psoriazis este o tulburare specifică a pielii, care poate fi controlată, dar nu prevenită de expunerea la soare. Cu toate acestea, este nevoie de mult mai mult de 30 de minute la soare pentru a realiza reducerea leziunilor psoriazice cu ajutorul razelor solare. Studiile efectuate pe pacienţii cu psoriazis necesită ore de expunere la soare în climatul tropical sau mediteranean.

 

Surse: The British Journal of Dermatology, August 2010, Epublication, şi Octomrie 2005, paginile 706–714; Osteoporosis Internaţional, August 2010, Epublication; Mayo Clinic Proceedings, August 2010, paginile 752–757; Current Rheumatology Reports, Octombrie 2005, paginile 356-364; The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, Epublication, iulie 19, 2005; Photochemistry and Photobiology, Epublication, februarie 1, 2005; Experimental Dermatology, December 2004, pagina 11; The Journal of the American Osteopathic Association, August 2003, paginile 3-4; American Journal of Clinical Dermatology, Martie 2002, paginile 185-191; Dermatology, January 2001, paginile 27-30; British Medical Journal, Octombrie 1999, pagina 1066; şi www.naturaldatabase.com.