Transport gratuit, 15% reducere la cel mai scump full size din coș, 20% reducere la noutăți 2024, seturi ediții limitate și cadouri la alegere Detalii ofertă
Intră în cont Coș 0

Niciun produs în coș

Categorii

Atenuarea cicatricilor pielii

/

Ceea ce faci pentru a ajuta pielea în procesul de regenerare – și cum îngrijești zona după recuperare – poate face o mare diferență în aspectul acesteia, indeferent dacă cicatricile sunt plate sau ieșite în relief, puțin vizibile sau foarte evidente. Înainte de a afla cum tratezi cicatricile, trebuie să înțelegi procesul de formare al unei cicatrici, cum să îngrijești rana pentru a minimiza riscul de cicatrici și cu ce tip de cicatrice te confrunți.

Cum se formează o cicatrice?

Cicatricea pe care o vezi la suprafața pielii este rezultatul unui proces complex prin care trece pielea după o leziune. Sunt mulți factori care afectează modul în care o rană se vindecă, iar aceștia afectează aspectul final al cicatricii. Felul în care pielea se regenerează și cicatrizează variază de la persoană la persoană, însă depinde și de felul în care îngrijești rana înainte de a se forma cicatricea.

Pielea trece prin 3 etape de vindecare înainte de a se forma o cicatrice.

  • În prima fază vor fi prezente umflătura, roșeața și sensibilitatea sau durerea pe măsură ce apare o crustă.
  • În a doua etapă, sub crustă începe să se formeze un țesut nou de piele.
  • Ultima etapă presupune repararea și reformarea straturilor interioare și exterioare ale pielii.

Ceea ce faci în primele zile de după apariția leziunii, ce faci după ce s-a format crusta și ce faci după ce aceasta a căzut contează în aspectul final al cicatricii.

Cum îngrijim pielea pentru a minimiza apariția cicatricilor?

Din fericire există câțiva pași ușor de urmat, deși există multe informații anecdotice despre anumite ingrediente (precum vitamina E și aloe), însă majoritatea acestor afirmații nu sunt susținute de studii și pot fi o pierdere de timp. Iată cum să îngrijești o rană pentru a reduce șansele de a rămâne cu cicatrici.

  • Permite rănii să “respire” pe cât de mult posibil. Nu o sufoca cu uleiuri, creme, capsule de vitamina E pentru că aceste substanțe au o textură ocluzivă care poate împiedica vindecarea în primele stagii ale vindecării, când pielea încearcă să se refacă pe cont propriu. Fluidul produs în mod natural de organism în jurul unei răni (cunoscut și ca exudat) este suficient de sine stătător pentru câteva zile.
  • Nu lăsa pielea să fie udă prea mult timp în zona rănii. Făcând aceasta, riști să spargi crusta și să intervii negativ în procesul de vindecare.
  • Curăță zona folosind un produs blând, însă nu exagera și nu folosi scrub.
  • După curățare, acoperă pielea cu un bandaj subțire, care permite aerului să circule. Ia în considerare folosirea unui adeziv special. Costă mai mult decât bandajele obișnuite, însă sunt excelente în menținerea rănii umede, însă fără a fi udă.
  • Dacă suspectezi că există riscul unei infecții, folosește un antibacterian lichid, obținut de la farmacie. Dacă roșeața se intensifică, sau dacă rana își schimbă culoarea, se umflă sau pulsează, consultă un medic.
  • După o zi sau două, aplică un strat subțire de cremă hidratantă lejeră sau un serum, bogate în antioxidanți (excelenți pentru vindecarea pielii) sau alte ingrediente reparatoare.
  • Pe cât posibil, evită expunerea la soare, chiar și cu aplicare de protecție solară. Expunerea la soare exarcerbeaza cicatricile, sfatul nostru este să eviți ca razele soarelui să atingă rana.
  • Schimbă bandajele în fiecare seară; dacă rana este uscată sau prezintă mâncărimi, aplică un strat foarte subțire de serum sau cremă hidratantă lejeră. Menținerea rănii umede, dar nu ude, încurajează vindecarea. Sfat: aplicarea de cremă hidratantă ajută pielea să respire, în timp ce crusta va prezenta mai puține mâncărimi.
  • Odată ce s-a format crusta, sub nici o formă nu o atingeți! Orice manipulare sau îndepărtare este un impediment serios în vindecarea pielii ce are loc sub crustă. Poate produce cicatrici care altfel nu s-ar forma.
  • Nu irita pielea! Reacția primară și naturală a pielii la o rană este inflamația, orice altă inflamație provocată pielii va dăuna.
  • Evită folosirea săpunului (care usucă excesiv), produselor puternic parfumate (indiferent dacă parfumul este sintetic sau natural), alcoolul, menta, mentolul, citricele, eucaliptul, cuișoarele, camforul, toate acestea provocând iritație și înrăutățind situația delicată a pielii.

Tipuri de cicatrici

În funcție de moșternirea genetică, cicatricile pot varia de la o discolorație ușor rozalie până la o cicatrice cu un nivel mai ridicat decât al pielii din jur, de culoare roșie sau mai închisă. Există 3 tipuri de cicatrici, descrise la modul general ca plate, atrofice și hipertrofice.

Cicatricile plate sunt cele mai comune și apar de obicei de la leziuni care se petrec zilnic sau mici arsuri. În funcție de culoarea pielii, aceste cicatrici pot fi o nuanță de la roz la roșu (iar în final se vor estompa până la o culoare rozalie pal sau albă) sau portocalii spre maro închis sau negru (estompându-se în timp până la o nuanță mai deschisă).
Notă: Semnele roz spre roșii sau maro, apărute în urma unei pustule vindecate nu sunt considerate cicatrici. Aceste semne sunt cunoscute sub denumirea de hiperpigmentări post inflamatorii.
Cicatricile atrofice sunt adesea rezultatul acneei chistice sau apărute în urma pojarului. Dacă ai avut vreodată pojar sau o pustulă dureroasă, sunt șanse să ai cel puțin o astfel de cicatrice. Acestea apar în urma distrugerii structurii de suport de sub piele, motiv pentru care nici nu se vindecă la fel de bine ca celelalte tipuri de cicatrici.

Cicatricile hipertrofice sunt rezultatul producției de colagen în exces, ca răspuns la o rană. Acest tip de cicatrice poate apărea în urma unei răni superficiale ale pielii sau în urma unei răni adânci, sau o combinație între acestea. Uneori sunt denumite cicatrici cheloide, și sunt mai des întâlnite în cazul persoanelor cu piele mai închisă la culoare. Cicatricile hipertrofice se aplatizează în timp, însă poate fi vorba de ani de zile.

Tratamentul cicatricilor

Chiar dacă alegi să nu intervii, o cicatrice va continua să se vindece și să se schimbe (în mai bine) timp de până la doi ani de la apariția ei. Cu o îngrijire blândă, protecție solară și răbdare (cea mai grea parte), majoritatea cicatricilor își îmbunătățesc aspectul, devenind din ce în ce mai puțin aparente. Dacă nu vrei să aștepți, iată câteva sfaturi care te vor ajuta să tratezi cicatricile pe care le ai acum.
Aplică un gel tratament pentru cicatrici pe bază de silicon sau ser (serurile antioxidante PC) care să conțină antioxidanți și ingrediente reparatoare, precum quercertin.

8 săptămâni de aplicare o dată sau de două ori pe zi poate face cicatricea mai puțin vizibilă, în special dacă este o cicatrice recentă. Acest tip de produse oferă cele mai bune rezultate pe cicatricile plate, însă pot fi de ajutor și în cazul cicatricilor atrofice și hipertrofice. Întotdeauna tratează pielea cu blândețe și protejează cicatricea cu un produs de protecție solară cu SPF 30 sau mai mare!

Cicatricile hipertrofice pot fi aplatizate într-o oarecare măsură prin aplicarea zilnică a unui tratament sau plasture pe bază de silicon. Plasturele trebuie purtat între 12-24 de ore pentru cel puțin 3 luni. Cereți detalii unui medic dermatolog despre plasturii siliconați.

Cicatricile atrofice răspund cel mai bine la o serie de tratamente laser (inclusiv Fraxel), la fillere dermale sau o combinație între acestea. În cazuri extreme, se poate interveni prin chirurgie; există diverse metode pe care le poți discuta cu medicul tău. Cât de mult își îmbunătățește aspectul o cicatrice depinde de adâncimea ei și cât de bine răspunde pielea la tratament.

Surse: Journal of Drugs in Dermatology, January 2013, pages E7–E13 and 86–90; Lasers in Surgery and Medicine, August 2012, pages 447–452; The Journal of Craniofacial Surgery, May 2010, pages 706–710; International Journal of Molecular Medicine, March 2010, pages 347–352; Burns, December 2009, pages 1097–1103; Journal of Drugs and Dermatology, July 2008, pages S2–S6; Cancer Research, December 2007, pages 11906–11913; Dermatologic Surgery, February 2006, pages 193–197, and April 1999, pages 311–315; The Journal of Trauma, November 2004, pages 1032–1037; Plastic and Reconstructive Surgery, July 2002, pages 177–183; and Total Skin, Leffell, David J., M.D., Hyperion Press, 2000, pages 189–199.

Produse recomandate