Dacă ai observat că pielea de deasupra buzei superioare este mai închisă la culoare după ce ai petrecut mai mult timp la soare, există un motiv pentru asta. Iată ce trebuie să știi pentru a scăpa de aceste pete care arată ca o „mustață”.
Mustața cauzată de soare se prezintă ca o pată închisă la culoare, ca o umbră sau ca pete mai mici deasupra buzei superioare. Este provocată de daunele solare care duc la pigmentarea pielii prin producția în exces de melanină (1).
În timp ce protecția solară este o parte esențială pentru a preveni acest tip de pigmentare, chiar și persoanele care aplică cremă cu protecție solară în fiecare zi pot ajunge totuși să se confrunte cu această problemă.
Buza superioară este ținta principală deoarece este ușor ca în această zonă crema cu protecție solară să fie îndepărtată fără să îți dai seama. Gândește-te la asta: de fiecare dată când îți ștergi nasul, mănânci, transpiri sau bei ceva, există șansa ca o parte din SPF- ul tău să fie îndepărtat lăsând pielea din această zonă mai susceptibilă la razele solare dăunătoare.
Odată ce ai dobândit această pată pe pielea de deasupra buzei superioare este puțin probabil ca pigmentarea – cunoscută și sub denumirea de „melasma buzei superioare” – să dispară de la sine. Acest tip de daune solare declanșează schimbări în piele care sunt persistente, ceea ce înseamnă că trebuie să fii consecventă cu rutina ta de îngrijire a pielii pentru a avea rezultate reale.
În primul rând, protecția solară este crucială pentru a scăpa de mustața cauzată de soare (2). Pigmentarea se va agrava o dată cu expunerea continuă la UV, așa că aplicarea (și reaplicarea) protecției solare în fiecare zi din an este prima ta linie de apărare.
Aplicarea mai multor produse cu protecție solară poate ajuta la sporirea protecției împotriva dezvoltării petelor deasupra buzelor. De exemplu, aplică crema hidratantă cu protecție solară, continuă cu o bază de machiaj și un fond de ten cu protecție solară și apoi termină cu o pudră care conține – ai ghicit – protecție solară.
Stratificarea protecției solare nu este singura soluție (ceea ce înseamnă că protecția solară poate dispărea în continuare), dar orice măsură de protecție în plus ajută.
În continuare, aplică produse cu ingrediente cu efecte dovedite în estomparea hiperpigmentărilor, cum ar fi acid tranexamic, vitamina C, retinol, arbutin, cialeza dica, niacinamide și extract de lemn dulce (3,4,5,6). Fiecare dintre aceste ingrediente funcționează în felul său pentru a ajuta la îmbunătățirea vizibilă a culorii neuniforme a pielii.
Exfolianții AHA și BHA pot ajuta, de asemenea, la estomparea mustaței cauzate de soare, îndepărtând celulele moarte care s-au acumulat la suprafață (7).
Dacă vrei rezultate cât mai rapide pentru estomparea petele de deasupra buzei superioare, folosirea unei combinații de tratamente cu ingrediente active este o modalitate bună de a face acest lucru.
Hiperpigmentarea de deasupra buzelor poate fi cauzată de alți factori, în special de schimbările de pe parcursul vieții (cum ar fi sarcina) care pot declanșa producția excesivă de melanină, cel mai frecvent la nivelul feței. Denumită cloasmă sau „mască de sarcină”, aceasta poate juca un rol în hiperpigmentarea pielii deasupra buzelor precum și în alte zone ale feței (8).
Dacă bănuiești că acești factori ar putea cauza petele, consultă medicul dermatolog care poate recomanda tratamente cu prescripție medicală și tratamentele cu laser pentru hiperpigmentare (9). Această combinație de soluții prescrise de medic și produse eficiente de îngrijire a pielii poate face o diferență majoră în aspectul pielii.
De asemenea îndepărtarea părului facial inestetic (mustața) cu ceară sau alte metode poate duce în timp la sensibilizarea pielii – atenție la metoda de epilare, ceara fierbinte poate cauza arsuri superficiale care în timp se transformă în hiperpigmentări.
În acest caz, lipsa protecției solare poate duce la apariția petelor și uneori pielea suferă iritații. După epilare folosește un produs cu ingrediente calmante, apoi aplică protecție solară în strat generos.
1. International Journal of Molecular Sciences, September 2018, pages 1-44
2. Skin Therapy Letter, January 2016, pages 1–7
3. JDNA Drugs in Dermatology, February 2019, pages
4. Dermatology and Therapy, September 2017, pages 417-424
5. The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, July 2017, pages 14-17
6. Phytochemistry Letters, September 2015, pages 35–40
7. Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, November 2013, pages 281-288
8. American Family Physician, December 2017, pages 797-804
9. Dermatological Therapy, October 2020, pages 1-12