Sarcina este o perioadă emoționantă și adesea vine cu multe provocări pentru îngrijirea pielii. Majoritatea femeilor însărcinate se întreabă care produse de îngrijire a pielii pot fi folosite și care nu. Este ok acidul salicilic în timpul sarcinii? Dar acidul glicolic? Peroxidul de benzoil pentru acnee? Este retinolul ok în timpul sarcinii? Răspunsurile s-ar putea să te surprindă.
În primul rând este întotdeauna important să te consulți cu medicul tău și să discutați despre produsele specifice de îngrijire a pielii pe care dorești să le folosești. Din fericire, majoritatea produselor cosmetice cum sunt produsele pentru curățare, demachiantele, tonerele, cremele hidratante, cremele de ochi, exfolianții și balsamurile de buze pot fi folosite pe toată durata sarcinii.
Cu toate acestea, produsele farmaceutice eliberate pe bază de rețetă, anumite ingrediente cosmetice și retinolul au restricții de folosire în timpul sarcinii și alăptării.
Informațiile eronate despre îngrijirea pielii în timpul sarcinii creează frustrare și confuzie pentru gravide într-o perioadă de care ar trebui să se bucure din plin. Pentru a obține clarificări am consultat Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi cu privire la ingredientele despre care suntem întrebați cel mai des. Iată ce au avut de spus:
Potrivit dermatologilor de la Departamentul de Dermatologie Henry Ford din Detroit, „În cazul bolii Hirschsprung, este important să subliniem că ceea ce o cauzează rămâne o necunoscută, mai ales având în vedere că asocierea in vivo a fost făcută folosind o singură probă de urină spot BP-3 [oxibenzonă] colectată la un moment nespecificat după sarcină, iar mecanismele patogenice propuse s-au bazat pe studii in vitro.
Boala Hirschsprung este extrem de rară, cu un studiu epidemiologic recent de 20 de ani în California menționând o incidență stabilă de 2,2 la 10.000 de nașteri, cu o incidență mai mare la persoanele de culoare (la 10.000 de nașteri, 4,05 la afro-americani, 2,45 la asiatici și 1,89 la caucazieni), un grup de persoane cu o rată de folosire a protecției solare mai scăzută.”
Este ușor să eviți cremele cu protecție solară care conțin oxibenzonă și, dacă ți se pare că pielea este mai sensibilă în timpul sarcinii, ia în considerare folosirea cremelor cu protecție solară cu filtre minerale ce au ca ingrediente active doar dioxid de titan și/sau oxid de zinc, deoarece ambele sunt ideale pentru tenul sensibil.
Reține că recomandăm insistent să comunici medicului tău detalii despre fiecare produs de îngrijire a pielii din rutina ta (în special produsele pe bază de rețetă și medicamentele eliberate fără prescripție medicală) pe care intenționezi să le folosești în timpul sarcinii și să urmezi sfaturile medicului.
Informațiile de mai sus nu sunt menite să fie exhaustive, dar ar trebui să ofere o idee clară despre ce este bine să folosești pentru îngrijirea pielii în timpul sarcinii și ce ar trebui evitat. Sperăm să îți fie de ajutor pentru a atinge obiectivele tale de îngrijire a pielii în timpul sarcinii.
Disclaimer: Acest articol nu are scopul de a înlocui sfatul oferit de medic. Doar medicul îți cunoaște istoricul medical și îți poate oferi sfaturi adecvate nevoilor tale individuale. Medicul tău ar trebui să ia deciziile finale cu privire la produsele și ingredientele pentru îngrijirea pielii în timpul sarcinii și alăptării.
Referințe pentru aceste informații
Journal of the American Academy of Dermatology, Mai 2022, pag. E215
Advances in Dermatology and Allergology, Februarie 2022, pag. 26–33
Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, Februarie 2022, pag. 49-57
International Journal of Hygiene and Environmental Health, Volume 227, Iunie 2020, ePublication
Journal of Perinatology, Iulie 2017, pag. 778-781
Journal of Epidemiology and Global Health, Martie 2017, pag. 63-70
International Journal of Women’s Dermatology, Martie 2017, pag. 6-10
Dermatologic Therapy, Iulie-August 2013, pag. 302-311
Canadian Family Physician, Iunie 2011, pag. 665-667
Precarie International, Iunie 2005, pag. 100-101
American Journal of Clinical Dermatology, Volumul 4, 2003, pag. 473-492
Teratology, Mai 2001, pag. 186-192