În timpul verii pielea este expusă la soare mai multe ore, iar daune cauzate de radiații sunt mult mai accentuate. Daunele imediate produse de soare – arsuri, iritații, roșeață – sunt uitate rapid odată ce durerea a dispărut.
Această formă de deteriorare a pielii nu este doar o roșeață pe termen scurt – ea prezintă un risc mai mare pentru piele și sănătatea sa generală. Razele UV dăunătoare pătrund profund în straturile pielii și conduc la daune pe termen lung, cum ar fi îmbătrânirea prematură a pielii și cancerul de piele.
Fotoîmbătrânirea descrie toate leziunile pielii legate de vârstă, cum ar fi ridurile, liniile fine, culoarea neuniformă a pielii, petele și pierderea fermității cauzate de soare. Apare progresiv pe parcursul vieții și este rezultatul daunelor cumulate cauzate de expunerea neprotejată la soare.
Atât razele UVA cât și UVB sunt principalii factori care contribuie la deteriorarea permanentă a pielii, dar nu sunt singura formă de lumină care poate provoca fotoîmbătrânirea. Lumina vizibilă de înaltă energie (lumina HEV), care este emisă de soare și, într-o măsură mai mică, de ecranele computerelor sau ale telefoanelor mobile, s-a dovedit recent că declanșează semne de fotoîmbătrânire la nivelul pielii.
Mecanismul de acțiune implică adesea o formare imediată a ROS (specii reactive de oxigen) în toate straturile pielii, ceea ce duce la deteriorarea proteinelor, lipidelor și a altor componente importante ale structurii pielii.
Testează: compară zonele corpului care sunt de obicei protejate de îmbrăcăminte, cum ar fi abdomenul, cu zonele care sunt întotdeauna expuse la soare, de exemplu, fața. Observi pielea mai texturată, pete și linii fine pe față? Acest lucru este foarte comun și arată clar efectul accelerat al expunerii la soare asupra îmbătrânirii naturale.
O arsură solară este primul semn vizibil al pielii deteriorate de soare. Supraexpunerea la radiațiile UV determină o reacție inflamatorie acută la care pielea răspunde cu mai multe mecanisme de apărare pentru a repara daunele suferite, de exemplu, prin eliminarea celulelor pielii deteriorate iremediabil și senzația bine cunoscută de căldură și mâncărime din zona afectată.
Pe lângă această iritare temporară, mai apare și un efect suplimentar pe care nu îl vedem și nu îl simțim imediat: lumina UV activează un exces de melanină (pigmentul natural al pielii) în piele, pentru a se proteja.
Acesta este mecanismul procesului de bronzare, dar în sine este un semn că celulele pielii sunt deteriorate de lumina UV, iar pe termen lung melanina suplimentară nu este distribuită uniform, ci concentrată în anumite zone: o nuanță neuniformă a pielii, pete și alte tipuri de hiperpigmentări vor apărea în timp și sunt unele dintre cele mai încăpățânate probleme ale pielii, greu de rezolvat.
În plus, lumina UV dăunează fibrelor naturale de colagen și elastină ale pielii, ceea ce face ca pielea să se lase și să devină mai subțire, ducând la formarea prematură a ridurilor și a liniilor fine.
În cele din urmă, componentele vitale ale pielii, cum ar fi antioxidanții, acidul hialuronic și acizii grași, precum și vitaminele, se vor degrada treptat, dăunând barierei pielii și făcând pielea în general mai puțin elastică și chiar mai sensibilă.
Prevenirea este întotdeauna mai bună decât tratarea, prin urmare, măsurile de protecție împotriva razelor dăunătoare ale soarelui reprezintă cheia pentru a reduce daunele solare și pentru a menține pielea sănătoasă pe termen lung. Acest măsuri includ aplicarea protecției solare cu spectru larg SPF 30 sau mai mare în fiecare zi pe zonele care nu sunt acoperite de îmbrăcăminte.
Evită mersul excesiv la plajă, limitează timpul petrecut în soarele amiezii și ia în considerare să porți o pălărie, ochelari de soare, precum și îmbrăcăminte cu protecție UV. Nu uita să aplici din nou protecție solară pe zonele de piele expuse la fiecare două ore când petreci timp în aer liber.
Din păcate, nu este posibilă repararea completă a daunelor solare existente, dar acestea pot fi reduse prin îngrijirea pielii. Există 5 ingrediente excelente pe care trebuie să le iei în considerare: