Milia este termenul folosit pentru chisturile mici, albe şi tari care se inflamează foarte rar. Aceste chisturi frustrante pot să dureze săptămâni, luni sau chiar şi mai mult.
Zona de sub ochi este cea unde cei mai mulţi oameni observă (sau sunt deranjaţi) de milia, mai ales că aceste chisturi sunt extrem de încăpăţânate. Nu îşi schimbă mult aspectul după ce apar – în special pe faţă – şi pot apărea pe pielea oricui, inclusiv a copiilor, adolescenţilor sau adulţilor. Hai să aflăm ce le produce, cea mai bună metodă de a le îndepărta (şi de a reduce reapariţia lor) şi dacă crema ta de ochi preferată nu cumva le înrăutăţeşte.
Milia apare atunci când celulele moarte se unesc, rămânând blocate sub piele, formând chisturi mici şi tari. Aceste mici chisturi pot fi dizgraţioase, dar nu sunt dureroase şi nici nu lasă semne, cum se întâmplă în cazul erupțiilor.
Adulţii pot avea două forme de milia: primară sau secundară. Milia primară este cea mai comună şi cea care se întâlneşte și la copii şi adolescenţi, cauza fiind celulele moarte care se strâng în pori pentru că nu se înlătură natural.
Milia secundară apare când o condiţie a pielii sau o infecţie (precum herpesul) produc o veziculă care poate afecta porii. O traumă a pielii, precum arsură sau anumite tratamente laser, pot duce la apariţia miliei.
Expunerea neprotejată la soare poate duce, de asemenea, la apariţia miliei pentru că pielea este mai îngroşată şi dură şi este mult mai greu pentru celulele moarte să iasă la suprafaţă şi să se înlăture natural.
De obicei milia dispare de la sine, fără tratament, aşa că să ai răbdare poate fi o variantă – însă aşteptarea nu este pentru toată lumea!
Pentru că milia apare atunci când procesul natural de exfoliere al pielii nu mai funcţionează corect, folosind regulat un exfoliant cu acid salicilic (BHA) vei observa imediat o îmbunătăţire. Poate chiar să îi permită chistului să se dizolve de la sine (şi destul de repede) şi să împiedice apariţia altor chisturi.
Îţi recomandăm să începi cu o concentratie de 2% acid salicilic, precum Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Lotion. Poţi să foloseşti un beţişor pentru urechi ca să aplici produsul direct pe chist, având grijă să nu atingi canalul ocular sau ochiul. Urmează rutina pe pielea curată timp de cel puţin o lună, de două ori pe zi, înainte de a decide dacă funcţionează sau nu (aminteşte-ţi că milia de sub ochi este foarte încăpăţânată). Este în regulă să aplici un ser, o cremă de ochi sau un alt produs pentru ochi peste exfoliant; nu este nevoie să aştepţi să se absoarbă.
Chisturile încă sunt acolo după folosirea cel puţin o lună a combinaţiei de mai sus? Mergi la un dermatolog care poate să le elimine pe loc la cabinet folosind un ac sau altă metodă.
Această procedură la cabinet este rapidă, nedureroasă (se aplică local o crema anestezică) şi are o vindecare rapidă pentru marea majoritate. Mergând mai departe, adăugarea unui exfoliant BHA rutinei tale zilnice de îngrijire poate reduce reapariţia miliei sub ochi sau poate ţine sub control numărul chisturilor!
Un tratament la care te poţi gândi este un produs cu retinol în concentrație mare. Atât retinolul, cât şi variantele pe bază de reţetă, precum tretinoin, pot schimba modul în care se formează celulele noi şi cum se deplasează din pori la suprafaţa pielii. Retinolul împiedică porii să se blocheze în zona de sub ochi, astfel reducând apariţia (chiar totală) a miliei.
Peelingurile chimice cu AHA (acid glicolic) sau BHA (acid salicilic) cu concentraţii de 30% sau mai mari pot, de asemenea, să ajute, dar folosirea în jurul ochilor poate fi problematică, deoarece riscul de iritare şi efectele secundare sunt mult mai crescute în comparaţie cu peelingul pe alte zone ale feţei. Rămâne o variantă de discutat cu medicul tău.
Mulţi oameni cred că aplicarea cremelor, fondului de ten, creioanelor de ochi sau corectoarelor cremoase în jurul ochilor poate duce la apariţia miliei, dar nu e aşa. Ţinând cont că 50% dintre copii fac milia, şi bărbaţii fac şi ei, e clar că nu are legătură cu produsele de îngrijire a tenului sau cu cele de machiaj. Dar, bineînţeles că dacă încă te gândeşti la asta poţi încerca să schimbi produsele pe care le foloseşti sau metoda de aplicare şi să vezi ce se întâmplă în cazul tău.
Încearcă să înlocuieşti crema ta de ochi cu formulă densă cu ceva mai uşor, cu textură de gel sau loţiune. Aceste formule nu sunt atât de hidratante precum cremele, aşa că dacă ai zona de sub ochi uscată s-ar putea ca folosirea unei creme hidratante peste o cremă de ochi cu formulă uşoară (sau ulei facial) să funcţioneze şi să nu ducă la reapariţia miliei.
Dacă de obicei foloseşti o cremă colorată mai grasă, un fond de ten mai gras sau un corector cremos sub ochi încearcă formule mai uşoare pentru aceste produse şi vezi dacă se schimbă ceva.
Dacă ai nişte umflături mici, galbene cu un mijloc mai căzut în zona de lângă ochi sau pe pleoape nu e vorba de milia (care de obicei arată ca un microchist transparent spre alb). În schimb, poate fi vorba de xanthoma.
Aceste umflături apar în special la cei cu colesterol mărit sau nivel al trigliceridelor crescut. Discută cu medicul pentru nişte analize de sânge ca să vadă nivelul colesterolului şi al trigliceridelor care pot fi cauza acestor umflături. Reducând problemele de sănătate asociate cu xanthoma va scădea şi numărul şi mărimea umflăturilor.
Xanthoma poate să apară chiar lângă milia, pe zona de sub ochi, aşa că s-ar putea să descoperi că te confrunţi cu ambele probleme, din care doar una s-ar putea să răspundă favorabil tratamentelor aplicate local.