15-25% reducere la protecția solară și cadou mini ser la alegere Detalii ofertă
Intră în cont Coș 0

Niciun produs în coș

Categorii

Acidul mandelic: ce este și cum îl poți folosi

Acidul mandelic este un acid exfoliant alfa hidroxi (AHA). Dar pentru a-l înțelege, trebuie mai întâi să știm: de unde provine acidul mandelic? Ei bine, poate fi derivat din migdale amare sau creat sintetic. De zeci de ani a trăit în umbra celor mai populari acizi AHA, cum ar fi acidul lactic sau glicolic, dar credem că este timpul ca acidul mandelic să strălucească!

recipient exfoliant acid mandelic

Acidul mandelic este membrul mai puțin cunoscut al familiei de acizi exfolianți AHA. Este blând și atât de des trecut cu vederea, dar are aceleași beneficii asociate de obicei cu alți acizi AHA: uniformizarea culorii și texturii pielii, combaterea daunelor solare și reducerea aspectului liniilor fine și ridurilor.

Cum funcționează acidul mandelic

Acest ingredient blând ajută pielea în primul rând prin exfolierea celulelor moarte acumulate în exces. Ca și alți AHA, funcționează prin a slăbi legăturile dintre celulele pielii – ceea ce permite celulelor moarte să fie eliminate. Prin acest proces, acidul mandelic dezvăluie o piele sănătoasă și luminoasă.

Acidul mandelic diferă de alți acizi AHA datorită dimensiunii moleculei sale. Imaginează-ți că este o minge de baschet, în timp ce acidul lactic este o minge de baseball și acidul glicolic este o minge de tenis. Această dimensiune mai mare a moleculei permite acidului mandelic să pătrundă în piele mai încet, ceea ce îl face mai blând.

Acizii AHA sunt solubili în apă, ceea ce înseamnă că nu pot pătrunde prea mult în piele. Cu toate acestea, acidul mandelic poate oferi multiple beneficii, pe mai multe niveluri, pătrunzând în profunzimea pielii, unde se transformă și devine solubil în ulei.

Beneficiile acidului mandelic

Vorbind despre beneficii complexe – acidul mandelic nu numai că exfoliază pielea, ci și…

 •  Ajută la îmbunătățirea texturii prin accelerarea regenerării celulare
 • Reduce vizibil aspectul liniilor fine și al ridurilor
 • Elimină semnele de deteriorare cauzate de soare pentru a uniformiza culoarea pielii
 • Sprijină structura pielii promovând fermitatea și elasticitatea (conform unui studiu din 2018 care a inclus aplicarea pe pielea de sub ochi)
 • Ajută la reducerea porilor blocați, erupțiilor (majoritatea cercetărilor care demonstrează acest beneficiu utilizează acid mandelic împreună cu alți acizi, așa că dacă dorești acest beneficiu, alternează exfolianții AHA cu BHA)
 • Vizează și reduce aspectul petelor prin împiedicarea unei enzime care contribuie la crearea acestora (cercetările arată chiar că este potrivit în special pentru a ajuta tonurile mai închise ale pielii cu această problemă, adică cele cu un tip de piele Fitzpatrick 4-6)

Acidul mandelic este bun pentru pielea uscată sau pentru pielea grasă?

Acidul mandelic funcționează bine pentru toate tipurile de ten și este o opțiune deosebit de bună pentru pielea sensibilă datorită faptului că este atât de blând.

Ar putea fi, de asemenea, alegerea ta de exfoliant chimic dacă ai pielea mai uscată, deoarece unele studii au arătat că, în concentrații mai mari, acidul mandelic poate promova o producție mai sănătoasă de sebum. Pentru cei care doresc să folosească acid mandelic și au ten gras: exfolianții cu acid mandelic nu sunt cunoscuți că ar declanșa secreția de sebum.

Dermatologul Dr. Debra Jaliman recomandă „adăugarea de acid mandelic în rutina de îngrijire a pielii, mai ales dacă ai pielea sensibilă și dorești să netezești și să uniformizezi culoarea pielii, încercând, de asemenea, să diminuezi aspectul petelor”.

Care este mai bun: acidul mandelic sau acidul lactic?

Deși ambii sunt acizi exfolianți AHA, au buneficii diferite.

Probabil că ai auzit de acidul lactic ca ingredient folosit pentru exfolierea celulelor moarte. Este bine de știut că are o moleculă mai mică în comparație cu acidul mandelic și este extras din lapte (deși majoritatea formulelor de îngrijire a pielii folosesc forme sintetice datorită stabilității și a faptului că sunt concepute să fie vegane). Deci, pentru ce este folosit acidul mandelic în contrast cu acidul lactic?

Acidul mandelic

 • Este blând
 • Este potrivit pentru pielea sensibilă
 • Este deosebit de bun pentru uniformizarea culorii pielii

Acidul lactic

 • Cel mai bun pentru pielea uscată, deteriorată de soare
 • Ajută la creșterea hidratării pielii și susținerea barierei pielii

Nu simțim nevoia să alegem un favorit deoarece acidul mandelic și acidul lactic se completează atât de bine! Mai ales când exfoliantul nostru Skin Perfecting 6% Mandelic Acid + 2% Lactic Acid Liquid Exfoliant are o formulă de ultimă generație care oferă beneficiile ambilor acizi AHA.

Acidul mandelic poate fi folosit împreună cu cialeza ludica?

cialeza ludicA și acidul mandelic sunt două ingrediente active blânde și sunt perfecte pentru promovarea uniformizării culorii pielii, așa că folosirea lor într-o singură rutină este ideală pentru pielea sensibilă predispusă la pete sau roșeață. Această combinație este potrivită chiar și pentru pielea predispusă la rozacee.

Acidul mandelic are o istorie lungă ca ingredient de susținere, ceea ce înseamnă că este adesea asociat cu alți acizi și ingrediente active în peelinguri și exfolianți.

Combinarea acestor doi acizi este sigură și ușoară. Aplică exfoliantul cu acid mandelic, apoi continuă cu un ser, booster sau un tratament cu cialeza dica. Nu uita să aplici protecție solară SPF 30 sau mai mare în fiecare dimineață, indiferent de anotimp.

Acidul mandelic poate fi folosit împreună cu retinol?

Poți folosi un exfoliant cu acid mandelic și un produs cu retinol în aceeași rutină. Îți amintești cum spuneam că acidul mandelic are o istorie lungă de utilizare în formule cu alte ingrediente active de îngrijire a pielii? Ei bine, acest lucru nu se limitează la acizii exfolianți.

Într-un studiu din 2019 axat pe pielea predispusă la erupții, acidul mandelic a fost asociat în siguranță cu retinol, peroxid de benzoil, palmitat de retinil și acid gliciretinic. Deși gruparea acidului mandelic cu retinolul are loc adesea în medii clinice, le poți folosi împreună în confortul propriei case.

Trebuie doar să introduci treptat acidul mandelic și retinolul în rutina zilnică. Începe prin a alterna între cele două, aplicându-le pe amândouă o dată sau de două ori pe săptămână în seri diferite.

În timp, după ce ai observat reacția pielii tale, poți ajunge în punctul de a folosi ambele ingrediente active în aceeași rutină de seară. Nu toate tipurile de ten au nevoie de aplicări zilnice; în general recomandăm aplicări zilnice pentru pielea predispusă la acnee afectată de semne de îmbătrânire, deoarece pot îmbunătăți vizibil petele cauzate de erupții.

Cât de des ar trebui aplicat acidul mandelic pe ten?

Auzim adesea: pot folosi acid mandelic în fiecare zi? Întotdeauna răspundem că da, o dată sau chiar de două ori pe zi. Dar este important să reții că, dacă este prima dată când folosești exfolianți sau ai pielea sensibilă, începe cu aplicări de o dată sau de două ori pe săptămână și urmărește reacția pielii tale. În acest fel, poți crește treptat frecvența aplicărilor la un nivel pe care îl tolerezi fără reacții adverse.

După curățarea pielii și toner, aplică exfoliantul cu acid mandelic cu degetele sau cu o dischetă de bumbac. Nu este nevoie să clătești. Lăsarea exfolianților pe piele le oferă timp să acționeze. Continuă rutina de îngrijire cu o cremă hidratantă. Nu uita de aplicarea protecției solare în fiecare dimineață.

Dacă folosești de mult timp exfolianți și dorești să ameliorezi problemele mai avansate ale pielii, s-ar putea să descoperi că te-ar ajuta să alternezi un exfoliant cu acid mandelic cu alți exfolianți, cum ar fi acidul salicilic (BHA). Poți chiar să îi aplici unul peste altul dacă pielea tolerează.

Trial kitul nostru include cel mai popular exfoliant cu BHA (Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant) + exfoliantul nou cu AHA (Skin Perfecting 6% Mandelic Acid + 2% Lactic Acid Liquid Exfoliant), două formule care vor funcționa atât la suprafața pielii, cât și adânc în pori, astfel încât să poți vedea rezultatele exfolierii pe mai multe planuri.

Reține: frecvența de aplicarea a exfolianților este diferită de la persoană la persoană, iar păstrarea pielii în echilibru, fără reacții adverse, e cel mai important aspect. Nu te grăbi să ai beneficiile promise de exfolianți prin aplicări zilnice din prima zi de folosire: potențialul de iritare depășește orice beneficii.

Care sunt cele mai bune produse cu acid mandelic?

Cele mai bune formule cu acid mandelic sunt cele care includ o serie de acizi exfolianți și ingrediente reparatoare. De asemenea, este important de reținut că cele mai eficiente produse cu acid mandelic sunt ambalate în recipiente etanșe, opace și formulate în intervalul de pH 3-4.

Acidul mandelic poate fi derivat din plante (din migdale amare) sau creat sintetic. Ambele forme sunt la fel de eficiente, deși tipul derivat din migdale se poate dovedi problematic pentru persoanele cu alergii la nuci.

Acizii AHA funcționează deosebit de bine atunci când sunt combinate într-o formulă, realizând ceea ce nu pot face individual membrii familiei AHA. De asemenea, funcționează minunat atunci când în aceeași formulă sunt incluși antioxidanți, ingredientele calmante și hidratante.

Referințe pentru aceste informații

Journal of the American Academy of Dermatology, Decembrie 2020, ePublication International Journal of Cosmetic Science, Decembrie 2010, pag. 247-258
Facial Plastic Surgery, Decembrie 2018, pag. 651-656
International Journal of Research in Engineering, Science and Management, Octombrie 2020, pag. 54-55
Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, Mai 2019, pag. 363-369
Journal of Cosmetic Dermatology, Februarie 2020, pag. 393-399
Dermatological Reviews, Februarie 2023, pag. 53-57
Dermatologic Surgery, Martie 2016, pag. 384-391
Journal of Cosmetic Dermatology, Septembrie 2022, pag. 3,905-3,909
Dermatologic Surgery, Ianuarie 2009, pag. 59-65
Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery, Oct-Dec 2012, pag. 247-253
Advances in Dermatology and Allergology, Iunie 2013, pag. 140-145
Journal of Cosmetic Dermatology, Aprilie 2018, pag. 138-144
Journal of Cosmetic Dermatology, Septembrie 2016, pag. 269-282

Produse recomandate

 • -15% Multi-Level Exfoliation Trial Kit

  Multi-Level Exfoliation Trial Kit

  Toate tipurile de ten
  Puncte negre / Pori dilatați / Acnee / Pete / Melasmă / Deshidratare
  • Reduce punctele negre și porii dilatați
  • Restabilește luminozitatea
  • Estompează imperfecțiunile
 • Nou!
  Golește

  Skin Perfecting 6% Mandelic Acid + 2% Lactic Acid Liquid Exfoliant

  Toate tipurile de ten
  Piele ternă / Anti-Aging / Sensibilitate / Pete / Melasmă / Deshidratare
  • Lichid exfoliant cu 6% acid mandelic și 2% acid lactic
  • Susține microbiomul și întărește bariera pielii
  • Restabilește luminozitatea
  - +
 • Gramaj30 ml

  Skin Perfecting 25% AHA + 2% BHA Exfoliant Peel

  Toate tipurile de ten
  Piele ternă / Anti-Aging / Pori dilatați / Pete / Melasmă / Riduri
  • Gel peeling exfoliant, clătire după 10 minute
  • Reduce semnele de îmbătrânire
  • Estompează petele și imperfecțiunile
  - +

  În stoc

 • Golește

  Clinical 0.3% Retinol 2% Bakuchiol Treatment

  Toate tipurile de ten
  Anti-Aging / Pori dilatați / Erupții / Pete / Melasmă / Riduri
  • Tratament cu 0.3% retinol și 2% bakuchiol
  • Estompează semnele de îmbătrânire
  • Reduce petele și porii dilatați
  - +
 • Golește

  Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant

  Ten mixt / Ten gras
  Puncte negre / Pori dilatați / Acnee / Erupții
  • Lichid exfoliant cu 2% acid salicilic
  • Reduce punctele negre și porii dilatați
  • Echilibrează excesul de sebum
  - +
 • Golește

  Defense Essential Glow Moisturizer SPF 30

  Toate tipurile de ten
  Anti-Aging / Sensibilitate / Roșeață / Rozacee / Cuperoză
  • Protecție solară cu filtre minerale
  • Cremă hidratantă cu antioxidanți
  • Aspect final luminos natural
  - +
 • Golește

  Clear Daily Skin Clearing Treatment Azelaic Acid

  Toate tipurile de ten
  Roșeață / Rozacee / Cuperoză / Acnee / Erupții / Pete / Melasmă
  • Tratament cu 10% acid azelaic și BHA
  • Estompează petele și erupțiile
  • Reduce roșeața
  - +