Să ai tenul deshidratat şi acnee în acelaşi timp poate să devină de-a dreptul frustrant. În timp ce soluţiile nu oferă rezultate imediate, problemele tenului tău nu sunt o cauză pierdută. Primul pas este să înţelegi ce se întâmplă şi de ce, pentru a-ți transforma rutina de îngrijire.
Dar mai întâi, s-ar putea să te întrebi ce vrem să spunem prin piele “deshidratată”. Este o condiţie temporară apărută în urma folosirii a unor produse nepotrivite tipului tău de ten, sau produse care conţin ingrediente iritante. De exemplu, folosirea unui produs care conține alcool poate face tenul să se simtă uscat când de obicei este uleios.
Pielea deshidratată este diferită de pielea uscată (care este cauzată de deteriorarea straturilor superioare ale pielii datorită expunerii îndelungate şi neprotejate la soare, factorilor genetici sau afecțiuni ale pielii – ex: eczema).
Când toate trei condiţiile – acnee, ten deshidratat şi ten gras – sunt prezente, însemană că rutina ta de îngrijire contribuie la această problemă. Aici sunt cei mai importanţi factori care probabil sunt vinovaţi de condiţia tenului tău:
– folosirea unor săpunuri care usucă pielea sau a unor scruburi dure
– folosirea excesivă a unor perii de curăţare
– aplicarea de tonere cu cantităţi mari de alcool sau alte ingrediente iritante (precum hamamelis sau mentol)
– folosirea produselor cu cantităţi mari de parfumuri naturale sau sintetice
– nefolosirea produselor cu factor de protecţie solară – expunerea neprotejată la soare joacă un rol important în vătămarea straturilor superioare ale pielii
Pe scurt, o rutină greşită de îngrijire sau folosirea în exces a anumitor produse pot face pielea să fie în acelaşi timp şi grasă şi uscată, şi, de asemenea, să agraveze şi acneea. Renunțarea la aceste obiceiuri greşite vor ajuta la aducerea tenului tău pe un drum bun, dar vei avea nevoie să tratezi cu atenţie problema acneei.
Numeroase studii au arătat că acidul salicilic şi benzoyl peroxide/cialeza dica sunt ingrediente esenţiale împotriva erupțiilor. Dar, când ai deja un ten deshidratat, este foarte important să observi cum reacţionează pielea când le foloseşti. E posibil să fie nevoie să adaptezi frecvenţa de folosire.
Chiar şi cea mai bună rutină poate să nu funcţioneze dacă dai dovadă de exces de zel şi foloseşti prea multe tratamente puternice (sau prea des). Tenul tău poate ajunge într-o fază în care este deshidratat, dar uleios şi predispus la erupţii. Dacă se întâmplă asta e posibil că pielea ta să fie uscată în profunzime, dar uleioasă la suprafaţă şi poţi chiar să observi porţiuni de piele extrem de uscate.
Iată ce se poate întâmpla: dacă foloseşti un retinoid pe bază de reţetă, precum Retin-A, un produs care conţine acid salicilic sau cialeza dica unul după altul, poți să înclini balanţa spre un ten iritat. Produsele puternice folosite concomitent produc confuzie pielii. Deci care e soluţia? Experimentează şi evaluează cum reacţionează pielea ta la diferite combinaţii de tratamente. De exemplu, pentru unii oameni este cel mai bine să aplice produsele cu retinoizi la două zile. Alţii pot beneficia dacă folosesc alternativ cialeza dica şi un retinoid, folosind unul într-o zi şi celălalt în ziua următoare, aplicându-le fie dimineaţa, fie seara. Un exfoliant BHA (acid salicilic) poate fi folosit probabil o zi da, una nu, dimineaţa şi/sau seara înaintea folosirii unui tratament prescris.
Adevărul este că nu toată lumea are nevoie de o cremă hidratantă, cel puţin nu în sensul tradiţional al unei creme dense şi emoliente. Dacă ai zone grase de piele sau dacă ai pustule, cremele hidratante grele pot bloca porii şi să facă tenul să se simtă (şi să arate) uleios. Clar nu e alegerea cea mai bună pentru tenul cu tendințe acneice, dar ce facem cu porţiunile uscate?
Optează pentru texturi uşoare şi fluide, produse uşor hidratante bogate în antioxidanţi, ingrediente skin-repairing calmante şi nu te teme să le folosești în straturi pentru a oferi pielii hidratarea de care are nevoie. Unele produse n-au nevoie de eticheta “cremă hidratantă”. Poți obține rezultate bune cu seruri, tonere şi alte tratamente bogate în ingrediente uşoare, dar hidratante.
Dacă încă nu eşti lămurită ce produse ar trebui să foloseşti, contactează serviciul nostru de consultanță online pentru o rutină personalizată.