Pielea din jurul ochilor este prima care dă semne de îmbătrânire, tocmai de aceea o bună rutină de îngrijire joacă un rol esențial în lupta contra îmbătrânirii. Află cele mai importante sfaturi pentru a alege cea mai bună cremă de ochi.
Mai întâi, e important să înțelegi că nu există studii care să indice că pielea din jurul ochilor are nevoie de îngrijire specială față de restul feței. Probabil te întrebi: „Dar nu este zona ochilor mai sensibilă?” Raspunsul este da, este mai sensibilă. Dar la fel de adevărat este și faptul că toată pielea de pe față ar trebui tratată cu formule care nu cauzează iritații sau o sensibilizare a pielii. De ce să aplici pe ten ingrediente sensibilizate pe care nu le-ai aplica în jurul ochilor?
Ceea ce are nevoie pielea din jurul ochilor sunt antioxidanții, ingrediente cell-communicating și ingrediente reparatoare într-o formulă ușoară, fără parfum, așa cum are nevoie și pielea de pe restul feței. De fapt, dacă deja folosești un produs hidratant sau ser eficient și ușor, este potrivit și pentru zona ochilor.
De regulă nu este nevoie de un produs specializat pentru ochi, excepția este atunci când pielea din jurul ochilor este mai uscată (cum e cazul multora dintre noi) – în acest caz ai nevoie de o formulă mai hidratantă și acesta e punctul în care excelează cele mai bune creme de ochi.
Această situație este întâlnită în cazul persoanelor cu tenul gras care nu pot folosi un produs foarte hidratant sau folosesc un produs hidratant cu textură de gel sau lichid. În acest caz, o cremă de ochi este exact ceea ce ai nevoie pentru că zona din jurul ochilor are nevoie de mai multă hidratare și de emolienți.
Cremele de ochi pretind că rezolvă problema cearcănelor, a pungilor de sub ochi și a pielii lăsate, exagerând ceea ce pot face în realitate. Problema care apare, este că ținând cont de cauza cearcănelor, a pungilor de sub ochi și a pleoapelor căzute, sunt limitate rezultatele pe care le poate oferi o cremă de ochi sau un produs hidratant indiferent de cât de bine formulate sunt.
Dacă pungile de sub ochi sunt depuneri de grăsime localizate sub ochi nu există o cremă care să poată rezolva această problemă. Dacă pungile de sub ochi se datorează retenției de lichid sau orelor de somn insuficiente, atunci o cremă de ochi calmantă va ajuta, dar este nevoie de o schimbare a stilului de viață pentru a avea rezultate notabile.
De exemplu, va fi nevoie să dormi mai mult, să reduci consumul de alcool, să consumi mai puțină sare și, dacă alergiile au și ele partea lor de vină, să iei antihistaminice la îndrumarea medicului. Dacă pungile de sub ochi se datorează iritației și expunerii la soare, atunci o cremă de ochi bine formulată va face o diferență majoră prin vindecarea pielii și reducerea inflamației.
Pentru cearcăne sunt mai multe opțiuni, însă printre cele mai importante: în timpul zilei, indiferent ce produs aplici în jurul ochilor trebuie să conțină protecție solară (și cele mai multe creme de ochi nu conțin).
Atât pentru zi, cât și pentru seară, produsele pentru ochi ar trebui să conțină ingrediente care să blocheze producerea de melanină pentru a îmbunătăți culoarea pielii. Asta poate avea rezultate foarte bune, indiferent dacă aceste ingrediente sunt într-o cremă de ochi, cremă pentru ten sau alt tratament bine formulat.
Când vine vorba de piele lăsată și riduri, toate ingredientele excepționale pentru față funcționează și în zona ochilor. La fel ca și pielea de pe față, și pielea din jurul ochilor reacționează bine la cantități generoase de antioxidanți și ingrediente reparatoare (același lucru este valabil și pentru gât și decolteu).
Adevărul este că poți să obții o piele mai fermă și mai elastică până la un anumit nivel, pentru că nu există nici o cremă care să facă să dispară pleoapele căzute sau pielea lăsată de sub ochi sau să șteargă ridurile.
Dacă alegi să folosești o cremă pentru zona ochilor, caută ambalaje care să mențină stabile ingredientele sensibile la lumină și aer (nu borcane!) și formule care să fie bogate în ingredientele menționate mai sus. Acelea sunt formulele de creme de ochi pe care ar trebui să le iei în calcul.
Dacă ești familiarizat cu Paula’s Choice știi părerea noastră despre necesitatea folosirii zilnice a protecției solare. Aceasta este valabilă și pentru zona ochilor, mai ales când e vorba de ochi umflați, cearcăne și piele lăsată, probleme pe care expunerea neprotejată la soare le va agrava!
Produsul hidratant de zi cu protecție solară 30+ poate și trebuie să fie aplicat și pe zona din jurul ochilor. Recomandăm să folosiți numai protecție solară cu filtre minerale – zinc oxide și/sau titanium dioxide – în zona din jurul ochilor. Nu este vorba că filtrele sintetice nu funcționează, dar pot sensibiliza pielea din jurul ochilor.
Dacă crema de ochi pe care o folosești ziua nu oferă protecție solară, ar trebui după aplicarea ei să aplici o cremă cu protecție solară 30 sau mai mare. Ochelarii de soare sunt o măsură suplimentară de protecție, atât pentru ochi, cât și pentru pielea din jurul ochilor.
Indiferent dacă decizi să folosești un produs etichetat ca special pentru zona ochilor sau un produs hidratant/ser facial ce poate fi folosit și în jurul ochilor, trebuie să ai grijă să fie o formulă fără parfum, bogată în ingredientele menționate mai sus (reamintim: antioxidanți, ingrediente cell-communicating și ingrediente reparatoare) pentru a acționa asupra ridurilor, a stimula producția de colagen și așa mai departe – fără a irita pielea.